Nu vezi ca multi zic, despre salariul lor, ca au 20 milioane si ei au numai 2000 lei? Tara de imbecili. S-au folosit termenii astia (RON si ROL) pe perioada cat au circulat in paralel leul nou si vechi si au ramas asa. Acum a ramas doar ROL cum este normal, care vine de la Romanian Leu.
Uite aici: https://bit.ly/3SuiDwu
RON este denumirea internațională a leului nou. Și jumătate din populația acestei țări are legături internaționale (comerț, tranzacții, valută). Probabil astfel se deosebește și leul românesc de cel moldovenesc (MDL).
Eu tot în lei comunic, fie verbal fie digital.
Așa a evaluat limbajul să facă distincția între leul vechi și ceea ce pentru o perioadă se numea leul greu sau leul nou.
Este mai simplu atunci când vorbești de zi cu zi. Pentru oamenii care au peste 30 de ani 1 milion de lei înseamnă 100 de roni. Elimină oarecum și confuzia pentru că în comunicare Este puțin mai ambiguu când zici 100.000 lei vechi sau 100.00 de lei noi. Uneori uiți sau nu transmiți cuvântul final vechi/noi.
Distincția este mult mai clară atunci când prin convenție se folosește leu atunci când se referă la lei vechi și RON atunci când se referă la leul nou (care este echivalent cu 10000 de lei vechi)
Ro Romania
ro l romanian leu
ro n romanian new
am cont in ron si in eur
cursul de schimb bnr nu zice nimic de leu.
De... analfabeti. Si incapatanati pe deasupra.
Nu poate nici unul sa explice ce moneda e aia "nou". Citesc ei ceva si dau cu copy-paste dar nu stiu nici ce scriu, nici ce citesc.
Simbolul este ROL (ROmania Leu). Asa cum e GBP (Great Britain Pound) sau USD (United States dollar), etc. Dar nu numai ca nu inteleg, dar refuza cu incapatanare sa inteleaga si sa vorbeasca corect.
Bună întrebare.
De auzit am auzit și eu mereu, dar sincer, până să citesc întrebarea asta, nu am băgat niciodată de seamă că de fapt lucrurile chiar se întâmplă așa. Ca să vezi pe ce pilot automat sunt eu la magazine în timp ce casierii îmi cer banii. )
Dar ca să răspund totuși, cred că ține de cum s-a învățat fiecare. Dacă a apucat să zică RON și o rămas așa, păi așa va muri cu acel RON pe limbă, cred și de ar veni euroii la putere. )
Cine cu LEU, va zice leu și tot așa.
Însă aflu chestii interesante azi. Deși știam de mult timp de cuvintele LEU și RON chiar nu am știut niciodată de unde ideea de RON. Dar azi am aflat.
Thanks!
anonim_4396 întreabă:
Bipolaru21 întreabă: