Pt ca englezii au furat la greu in trecut. Chestia asta e stabilita de cei care conduc lumea. Nu e din cauza ca economia, transportul sau alte minciuni inventate. Un grup secret de oameni care au multi bani stabilesc soarta monetara si economica, etc. pentru fiecare tara din lumea asta
În curând nu va mai fi!
Vine Brexitu' și li se duce dracu' economia și lira după ea!
Puterea unei monede fata de alta este data de relatia cerere-oferta de moneda pe piata. Cu cat o moneda este mai ceruta, mai dorita la cumparare, cu atat devine mai puternica. In trecut, moneda era raportata la o cantitate de aur (vezi gold specie standard). Cu cat o moneda nationala valora o mai mare cantitate de aur, era mai puternica. Dupa anii '70, s-a introdus de catre Fondul Monetar International sistemul de Drepturi Speciale de Tragere, care practic formeaza o moneda cos de referinta (format din 5 monede internationale cele mai tari), dupa care se pot raporta celelalte monede. In moneda cos DST intra lira sterlina, dolarul, euro, yen-ul, si renmimbi-ul chinezesc, cu diferite cote. Iar, in functie de 1 DST, se defineste mai nou fiecare moneda. Sistemul DST e intalnit mai ales si ajuta in proceeul imprumuturilor internationale pe care le acorda FMI tarilor care se indatoreaza. FMI acorda imprumuturule sub forma de total monede cos DST, dupa care, tara respectiva transforma imprumutul in ce moneda vrea ea, in functie de ce moneda e mai tare in acel cos la momentul dat.
Sistemul de monede cos s-a creat pentru a atenua pierderile cauzate de fluctuatiile monedelor internationale. Astfel, in acel cos, chiar daca la un moment dat lira se depreciaza, euro, dolarul sau altele se pot aprecia si la sfarsitul zilei se face media ponderata astfel incat, moneda cos sa fie cat mai stabila. Pierderea de putere a unei monede e atenuata de castigul de valoare al alteia din cos. Si asa, DST-ul ramane cam destul de stabil in timp.
Insa, in general, puterea unei monede este data de cererea de pe piata pentru aceasta si puterea ei poate fi slabita de inflatie (vezi purchasing power parity pentru diverse monede).
Nu mai vorbim de faptul ca moneda euro este tot mai slabita in prezent de criza datoriilor suverane (vezi datoria Italiei, Spaniei, Portugaliei, mai nou si Franta), care trag euro-n jos. Un alt factor care slabeste euro vine fix de sus, de la politica laxista (=foarte permisiva) a Bancii Centrale Europene, prin continuarea politicii monetare de relaxare cantitativa = scaderea dobanzii de referinta la credite si depozite, pentru a se incuraja consumul. O dobanda mica sau chiar negativa a Bancii Centrale are efecte de slabire implicite asupra monedei euro. Pentru mai multe detalii, citeste stirile economice din ziarele internationale de specialitate.
Eu ti-am raspuns ce scrie negru pe alb in teoria monetara, insa e la latitudinea ta daca acorzi atentie facts-urilor sau vorbelor, presupunerilor.
Eu? Da, in devenire, peste un an imi iau diploma.
ALSI întreabă:
Ciocinta_Alexandru_1976 întreabă: