| cyupaku a întrebat:

De ce s-a distrus toata industria acestei tari?

38 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

A ramas in picioare cfr privatizat care e cumparata de alte ciudatenii romanesti si au denumiri tip sncfr, constantin grup, rompetrol, etc. Prostii de politicieni au stricat tot. Vezi videoclipul (autobuzul) ala e misto rau dar trist

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Majoritatea era nefunctionala. Fabrici mari, cu tehnologie invechita, cu multi angajati inutili, in care productivitatea era foarte mica si costurile imense. Nimeni nu a mai putut sa sustina financiar acei colosi. Asa ca au fost daramati si, dupa cativa ani de deruta, industria s-a reconstruit si a crescut imens. Acum ave o indstrie aproape de doua ori mai puternica si mai eficienta, cu productii mult mai mari ca in 1989 si costuri mult mai mici. Daca ne incapatanam sa o retehnologizam pe aia, criza ar fi durat multi ani, am fi acum de 3 ori mai saraci decat suntem (banuiesc ca iti amintesti cat de ingrozitor de saraci eram in 1989, cand 99% din populatie suferea de foame in fiecare zi)

| cyupaku explică (pentru Brigaela):

Cati ani ai?

| Brigaela a răspuns (pentru cyupaku):

38

38-27 egal 11. putin probabil sa stii exact cum stateau lucrurile deoarece nu munceai

Nu munceam, dar vedeam ce se intampla. Si am inteles si mai tarziu, comparand cifrele. Si imi amintesc cum erau produsele facute in Romania: pantofii erau urati, strambi si se deslipeau dupa doua purtari (ii purtam pana urlam de durere de degete indoite in ei, fiindca altii nici nu se gaseau si nici nu erau bani sa iti cumperi, fiind scumpi pentru mine, o fata orfana de tata, asa ca ii lipeam in fiecare saptamana si ii purtam). Hainele erau urate, terne, descusute. daca gaseai mezeluri, acestea erau aproape de nemancat, trebuia sa le prajesti sau sa le faci ceva ca sa acoperi gustul groaznic. Celebra tocana de legume (care era singura chestie care se gasea in alimentara si din care mancam aproape zilnic) era plina de nisip, pietre, cotoare si uneori bucati de soareci morti sau alte scarbosenii. Dar daca ti-era foame, o mancai dimineata, la pranz si seara, fiindca altceva nu se gasea pentru oamenii cinstiti, numai pentru cei care erau dispusi sa fure, sa mituiasca, sa santajeze. Toata lumea se ferea de produsele romanesti, erau scumpe si foarte proaste.
Intreaba orice om intreg la minte cum era in fabrici atunci. O sa-ti spuna ca trei munceau si 30 stateau, ca toata lumea fura ceva la sfarsitu programului, ca dadeai spaga ca sa stai cat mai mult in concediu medical fara motiv (bani furati astfel), ca utilajele erau vechi si periculoase s multi mureau sau se mutilau muncind la ele, ca marfa le era refuzata peste tot din cauza calitatii slabe, asa ca lucrau pe stoc, stocuri pe care statul le distrugea adesea apoi, fiindca nu avea ce sa faca cu produsele pe care nu le voi nimeni.

Ai auzit de pantofi Guban?

Da, e o singura marca, acre producea foarte putin si care nu se gaseau in Romania. Mai pot gasi inca vreo 10-15 astfel de fabrici, dar este foarte foarte putin pentru o tara intreaga. Si poti cumpara si acum pantofi Guban, de aceeasi calitate ca atunci. Sunt buni, dar mai gasesti inca 5-6 marci romanesti de pantofi la fel de buni. Asta inseamna ca atunci era o fabrica care facea pantofi buni in Romania si acum sunt vreo 10, iar productia este de vreo 10 ori mai mare (de pantofi de calitate). Ca sa nu mai zic de pret, acum iti poti cumpara 3 perechi de pantofi buni dintr-un salariu mic, atunci o pereche de pantofu Guban, pe piata neagra, costa cat doua salarii.

Aleatoriu mi-a venit in mintea acea fabrica care din pacate chiar anul acesta s-a daramat si fizic(rasa)pentru interese imobiliare

Marca Guban inca exista, faptul ca s-a demolat cladirea nu inseamna absolut nimic. Erau doar niste ziduri, ele conteaza cel mai putin. Fabrica functioneaza in continuare, face pantofi buni si are profit.
Banuiesc ca stii ca Guban a fost initial o fabrica privata, asa cum sunt atat de multe acum si a mers foarte bine asa. In 1952 a fost donata cu forta statului, dar a continuat sa aiba acelasi directorat si a mers foarte bine. Cand a fost realmente administrata de comunisti, s-a distrus incet-incet si, daca nu venea inapoi capitalismul, ar fi fost oale si ulcele acum. Din fericire acum merge iarasi bine, asa cum mergea inainte de comunism.

Scuze dar nu ai dreptate

| ALEXICAmarketing a răspuns (pentru cyupaku):

Eu vorbesc de faptewinking
Renault a investit 2 mld de euro in uzinele Dacia.
Crezi ca fara investitia asta mai exista brandul Dacia.
Mai exista ARO, ROMAN, TRACTORUL?
Sa ai 5% din piata auto din UE este o mare performanta.

| AFR81 a răspuns:

Nu s-a distrus toata industria acestei tari. E adevarat, insa, ca am avut de suferit mult in acest domeniu, mai ales in anii de dupa Revolutie, din cauza politicenilor.

| cyupaku explică (pentru AFR81):

Serios? la tine in oras cate fabrici mai sunt?

| AFR81 a răspuns (pentru cyupaku):

Da, serios. La mine in oras nu sunt, insa in alte parti, da. Nu fii vehement, daca nu cunosti.

| cyupaku explică (pentru AFR81):

In alte parti? fii concret daca esti asa de cunoscator in fata vehementei mele, ar fi cazul cand vii si abordezi subiecte sa ai argumente, cat despre faptul ca nu cunosc nu ai de unde sa stii tu ce cunosc eu

| AFR81 a răspuns (pentru cyupaku):

Pai daca cunosteai, nu mai puneai intrebarea asta sau, cel putin, nu imi cereai explicatii suplimentare dupa primul raspuns. Avem Tubinox Bucuresti, Silcotub Zalau, combinatul Oltchim, Centrala Nucleara de la Cernavoda, ArcelorMittal, Portile de Fier, ALRO Slatina, Dacia, Sidex Galati, Siderurgica Hunedoara, TMK Artrom, Termoelectrica si multe altele la care nu mai am chef sa ma gandesc. Nu ti-am luat in serios intrebarea pentru ca, daca ma gandesc mai bine, chiar si intr-un oras mic precum Mangalia, avem DMHI si Lumotex. Of, of...

| GoldenZenith a răspuns:

Românilor le place să trăiască periculos. Distrug tot ce apuca.

andreia67
| andreia67 a răspuns:

Industria s-a distrus in TOATA Europa. In Europa de Vest treaba asta a inceput inca din anii 70. S-au pastrat doar cateva ramuri si subramuri, cele strategice si cele cu valoare adaugata mare. Si exact cum spunea Brigaela Romania are azi o productie industriala mai mare ca in 1989 dar realizata in fabrici noi, moderne, cu mai putini angajati deci cu o productivitate mult mai mare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intreaba-l pe Petre Roman.

| Iunix a răspuns:

Pentru bani. După căderea comunismului s-au privatizat multe fabrici, uzine etc. Le-a cumpărat unii cu bani şi le-a distrus. Asta o dată. Apoi, în fabrici lucrau poate mii de oameni, un colectiv unit care se putea răzvrătii împotriva statului. Aşa, distrugând fabricile muncitorii de acolo s-au împrăştiat. Industria s-a distrus după lovitura de stat mascată prin revoluție.

| cyupaku explică:

Oare ce ce?

| ALEXICAmarketing a răspuns:

Nu este distrusa deloc. Exporta de 4-5 ori mai mult.
Daca economia se transforma nu inseamna ca se distruge.
Avem cu Dacia aproape 5% din piata auto din UE.Nici nu visa Romania la asa ceva. Exporturile se duc spre 60 de mld de euro.
Se traieste mult mai bine decat pe timpul comunismului...dar pentru asta trebuie sa te zbati, nu pica din cer nimic.

| cyupaku explică (pentru ALEXICAmarketing):

Urmariti emisiuni de genul Romania furata si apoi comentati

Bai nepoate export nu inseamna si pib, ai auzit de externalizarea profitului

| ALEXICAmarketing a răspuns (pentru cyupaku):

Ai auzit de tehnologie? happy Crezi ca fara Renault mai exista acum Dacia?
Haide sa gandim logic.As vrea eu sa mai fiu nepot happy
Agresivitatea nu este buna in comunicare.

Da cred ca exista.dar tu te intrebi bai romane unde sunt banii de profit din dacia? iti spun eu in Franta, ce naiba bateti campii cu 1200 de locuri de munca, bai fratilor erau 24000 de muncitori in uzinele dacia, un oras! Colibasi! Mioveni!

Agresivate calogheaza o actiune faptica nu o conversatie stupida facuta de un participant la cateheza

| Diana661 a răspuns:

Toti devin medici, avocati, procurori, politicieni etc. Raspunsul este simplu:pentru ca la facultate nota de intrare este minim 5.Intra oricine vrea.Degeaba ai fabrici si uzine...Cine sa munceasca in ele?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Diana661):

Toti devin medici, avocati, procurori?laughing)

| Diana661 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ti-am dat exemplu.Tu ai vrea sa devij muncitor intr-o fabrica de jeleuri gumate si sa primesti 2 lei pe zi?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Diana661):

Nu, dar eu vreau sa imi spui ce logica are raspunsul tau. 70 de locuri pentru functia de procuror anual, la nivelul tarii, ti se pare ca oricine devine procuror?
La ce facultate de medicina se intra cu 5?

| cyupaku explică (pentru Diana661):

Exagerezi,ai lucrat pe 2 lei pe zi? tata lucra pe 160 de lei ceausisti pe zi

| cyupaku explică (pentru cyupaku):

Raspunsul il veti primi tot de la mine dar peste 10 zile deoarece am facut studii sociale si sociologice timp de 2 ani si sunt in masura sa elaborez o concluzie

| Palincaş_Alexandru_1996 a răspuns:

Dacă te mai mănâncă despre astea, esti nebun.