Nu doar banii conteaza.
ca sunt o groaza de bombardieri plini de bani si aia tot in clasa de jos sunt.
Dar aici e vorba de salariu.
Conceptul de middle class e oarecum un concept american, si s-a dezvoltat pe baza informațiilor statistice de acolo.
Restrans la salarii, conceptul in sine implica, printre multe altele, ideea de o distributie de salarii. Adica cati oameni au salariu n, cati au n +x, n+2x, etc. Se calculează distributia si se considera intervalul care cuprinde salariile mai mari decat cele 20% din cele mai mici, si mai mici decat 20% din cele mai mari.
DAR
1. chiar si in america acest interval e considerat o simplicare aproape absurda,
2. Distributia de salarii este total diferita in Romania. Asa ca nici această simplificare absurda nu e adecvata.
3. Intervalul in sine a vrut sa capteze in statistica idei despre avere, statut, putere, etc. care in principiu nu sunt idei matematice.
Deci ¯\_(ツ)_/¯
2000 euro, acela e pragul la care începi sa îți permiți multe chestii. Acolo se întâmpla și minunea, dacă ai puțin cap și investești într-un business, in câțiva ani ajungi pe la 4-5k euro profit net pe luna iar in 10-20 de ani sa treci bariera de milion de euro pe an. Asta ar fi situația ideală însă nu e ușor deloc.
În primul rând, nu salariul este criteriul cel mai relevant, ci averea (ce deții minus ce datorezi). Sunt oameni care nu au luat un salariu în viața lor, dar fac parte din pătura superioară.
În al doilea rând, depinde cum definești "clasa de sus", "clasa de mijloc" și "clasa de jos", pentru că nu există o definiție clară și universal acceptată.
Dacă împarți oamenii în trei grupuri egale și spui "clasa de sus sunt 33.33% cei mai bogați, clasa de mijloc sunt următorii 33.33%, iar clasa de jos sunt ultimii 33.33%", atunci este posibil să faci parte din clasa superioară chiar și cu un salariu de 2000 de euro.
Dar dacă spui "clasa de sus sunt top 1%, clasa de mijloc sunt următorii 94%, iar clasa de jos sunt ultimii 5%", atunci este extrem de improbabil să ajungi în pătura superioară din poziția de salariat.
Am incercat sa caut putin pe internet dar sunt mult definiti deci fiecare cand face o statistica vad ca decide cum vrea sa defineasca acest middle class.
Eu am gasit o singura definitie calculabila care zicea ca o familie se califica pentru middle class daca veniturile se situeaza intre 2 si 3 salarii mediene. Mediana fiind salariul care imparte munctorii in 2, jumatate sa castige mai putin decat mediana iar jumatate mai mult. Daca presupunem ca esti singur si (din ce zice internetul) slariul median este de ~2100 RON net. Middle class esti daca ai un salar lunar net intre 4200 si 6300 RON.
Acestea fiind zise, daca vrei informatii mai exacte ar tebui facut calculul raportat la venitul median din zona/judetul/orsul tau. dar, avand in vedere ca mediana ca indicator statistic e mai putin influentata de valorile extreme decat media si datorita faptului ca stim for a fact ca undeva la 30%-40% din angajatii din Romania lucreaza cam pe minimul pe economie sau pe acolo....chiar daca in Bucuresti, cluj, timis etc mediana ar fi mai mare, nu ma astept sa fie o diferenta prea mare. In judetele alea ai anumite joburi care trag media in sus dar poate 10-20% din angajati au salariile alea deci mediana nu cred ca se muta mult in sus.
Pe langa venituri americanii baga la middle class si alte chestii gen abilitatea de a iti permite o casa in afara orasului, sa ai masina sa iti permiti sa fii educat, sa mergi in ceva vacane.
Pe scurt, daca bagam o marja de toleranta, daca faci undeva la 7000 RON pe luna esti sigur printre aia bogati din tara.
Spune repede ce salariu ai si-ti zice repede.
Dar ca idee, salariul mediu brut in Romania este de aprox 6500 ron
In lipsa unei definiții concrete de ce inseamna middle class, putem recurge doar la idei subiective.
Parerea mea personala este ca in Bucuresti iti trebuie cam 7000 ron/persoana sa traiesti ok. Nici rau nici opulent.
7000 net / persoana ca sa traiesti oarecum ok, nu brut.
Ah da. Scuze, in mintea mea era clar ca ma refeream la cati bani iti trebuie la propriu. Deci net.
Atunci când îți permiți să investești într-o afacere, investești la bursă, mănânci mâncare bună constant, trăiești în super confort într-o locuință, ai putea spune că ești un nivel superior al clasei de mijloc, dar nivel de jos al clasei de lux. Dacă ar fi să dau un număr, aș considera că începe de la 10.000 lei net, plus încă 9.000-10.000 lei (care face totalul din brut) pentru asigurări și pensie (zile negre).
Cam asa te pozitionezi in notoriosul 1%
Calculul e simplu. In 2017 3% din PIB se ducea catre 1% din populatie
Sursa: monitorsocial.ro
Deci avem 285 miliarde de dolari din care 3% il impartesti la 1% din 19 milioane de romani, apoi impartesti la 12 luni. Asta iti da cam 3750 dolari pe luna.