Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Dacă sunteți în căutarea unei case pentru familia dumneavoastră, probabil că a existat de multe ori întrebarea dacă este mai ieftin să cumpărați un teren și să vă construiți o casă sau este mai rentabilă varianta de a vă cumpăra un imobil gata construit. Vom încerca să răspundem la această întrebare apelând la specialiștii în domeniu. Ciprian Diaconu, directorul Departamentului Case din cadrul companiei imobiliare Fidelia Casa, liderul pe piața de real estate din Iași, ne explică ce presupune construcția unei case noi și de ce, de multe ori, este mai ieftin să cumperi o casă gata făcută decât să demarați propria construcție.
Terenul influențează prețul casei
Mai înainte de toate, pentru a vă construi o locuință este nevoie de achiziția unei suprafețe de teren. Alegerea terenului presupune costuri destul de mari, mai ales dacă cumpărați o suprafață mai mică de teren destinată unei singure locuințe. Prețul terenurilor crește în funcție de locația terenului și de utilitățile existente pe teren. Mai mult, aducerea utilităților pe teren, avizele și autorizațiile necesare unei construcții, studiile de teren, toate sunt elemente care presupun costuri deloc de neglijat. În oferta Fidelia Casa, cea mai mare agenție imobiliară din Iași, există oferte de teren care pornesc de la sub zece euro pe metru pătrat în zonele limitrofe Iașului și merg până la prețul de peste 100 de euro pentru terenurile care beneficiază de absolut toate utilitățile și care sunt situate intravilan Iași sau în zone rezidențiale consacrate. "De regulă, dezvoltatorii care construiesc case cumpără suprafețe mai mari de teren pe care ulterior le dezmembrează, astfel reușind să achiziționeze terenurile la prețuri mult mai avantajoase. De asemenea, este mai ieftin să tragi utilitățile pe teren și să împarți costurile între zece sau 20 de case decât să plătești aceleași taxe pentru un singur lot", susține Ciprian Diaconu.
Construcție în regie proprie sau cu firmă
O dată cumpărat terenul, costurile de avizare și autorizare, costurile privind proiectul arhitectului, al structuristului, al dirigintelui de șantier, taxele la Inspectoratul de Stat în Construcții sunt elemente care pot crește cu alte câteva mii de euro costul casei. De asemenea, trebuie să luați decizia ori de a construi casa în regie proprie, ori să apelați la o firmă de construcții. Alegerea de a construi în regie proprie presupune să găsiți o schipă de constructori competentă căreia să-i asigurați atât salariile, cât și plata taxelor la stat pentru fiecare muncitor angajat. Plata la negru v-ar putea costa amenzi usturătoare și chiar un posibil dosar penal. Găsirea unei echipe care să construiască ar putea fi o piatră de moară, fiind cunoscut faptul că muncitorii din acest domeniu sunt dificili iar competența acestora este greu de probat. Mai mult, pentru a construi în regie proprie, trebuie să aveți cunoștințe legate de construcție pentru a putea coordona meșterii angajați. Dacă apelați însă la o firmă de construcții, costurile pot crește simțitor, firmele facturând pe lângă costurile cu forța de muncă și propriul profit, iar la factura finală se adaugă și TVA.
Costurile cu materialele de construcție
După începerea lucrărilor, trebui să susțineți costurile materialelor de construcții și chiria utilajelor și sculelor folosite. Astfel, betoanele de stație, cărămida, fierul și plasele de fier, utilajele pentru săpăturile la fundație și celelalte materiale pot costa câteva zeci de mii de euro. În contrapondere, dezvoltatorii cu experiență care construiesc mult beneficiază de discounturi foarte mari la materialele de construcție datorită volumelor cumpărate. "De multe ori, dezvoltatorii susțin că profitul lor pentru casele vândute provine aproape integral din discounturile provenite de la materialele de construcții", mai spune directorul Departamentului Case din cadrul Fidelia Casa.
Uneori e mai ieftin să cumpărați o casă gata făcută
ciprian-diaconu-fidelia-casaTrăgând linie, la finalul construcției este posibil să constatați că era mai ieftin să cumpărați o casă gata făcută decât să vă implicați în contruirea propriei locuințe. Aceasta fără a pune la calcul timpul pierdut și nivelul de stres pe care-l presupune gestionarea unui șantier. Mai mult, durata de execuție a unei case poate dura până la un an, timp în care va trebui să plătiți chirie. "Pentru a vinde ușor și pentru a fi atractivi pe piață, dezvoltatorii de case lucrează cu marje de profit destul de scăzute, de aproximativ 10 la sută. Ei câștigă din volumul de vânzări. Sunt multe persoane care, dacă n-au experiență în construcții, după ce-și fac calculele foarte seriose, aleg să cumpere o casă gata făcută pentru că ies mai ieftin. Cei care aleg să-și construiască propria casă o fac pentru a avea mulțumirea de sine că e casa construită de ei înșiși", mai spune Ciprian Diaconu de la Fidelia Casa.
Nu din experienta mea, dar din ce a patit fratele meu. A spus ca o face de la zero cum vrea el si are bagti o gramada de bani in ea si nu e gata inca de cativa ani. Deci cel mai bine e se o cumperi si eventual faci tu ceva modificari daca nu iti place, dar e mult mai costisitor sa o faci de la zero.
Daca casa pe care ai dori sa o cumperi este veche, batraneasca nu merita sa investesti in ea si sa o cumperi. De cele mai multe ori se iese mai ieftin cumparand una dar veche sau mica ori nu este exact pe placul tau si ajung sa fie costisitoare unele modificari. E mai bine sa o construiesti de la zero si sa o faci dupa nevoile tale si bineinteles dupa buzunar.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.21.244.34) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro