Teoretic ca freelancer. Practic, sunt angajatul propriei firme si am clienti putini pe termen lung. Editor de continut (stiri, review-uri, de-astea - in engleza). Daca se intampla sa cauti fix pe felia asta, se prea poate sa am de lucru pentru tine.
A, da, ca sa completez cu avantaje si dezavantaje. Avantajul major e ca esti propriul tau sef si daca vrei sa lucrezi o zi pe luna, asa faci. E important sa iti si permiti asta. Daca in luna x lucrezi de trei ori mai mult ca in luna y, vei si cistiga de trei ori mai mult. La patron/corporatie nu se intampla asta. Dezavantajul e ca la patron/corporatie mai poti sa te fofilezi si sa freci menta, ca salariul vine. Aici esti direct raspunzator de ce bani iti intra, deci cand stai, stai pe banii tai. La fel si concediile - iti iei concediu, dar o faci pe banii tai. Poate parea foarte greu sa te organizezi, dar e si avantajos - daca vreau sa lucrez doua ore dimineata, una la prinz, si una seara, iar printre sa fac cumparaturi, sa fac teme cu copilul, sex cu nevasta, sa ma duc la scoala la sedinta cu parintii si sa mai plimb si ciinele de trei ori pe zi, no problem. Incearca sa faci asta ca si angajat... P.S. Intr-un final, poate fi oarecum problematic sa obtii credite ca si freelancer daca esti pe PFA si nu pe firma. Daca esti pe firma si iti dai salariu, nu e mare fis.
Bună,
Am lucrat că freelancer în trecut, content writing mai exact. Am abandonat în principal pentru că îmi doream un venit stabil. Erau săptămâni ok și altele în care nu câștigăm mai nimic. În plus, domeniul este văzut aiurea de mulți de la noi din țară, câștigurile, mai ales la început, fiind foarte mici.
În prezent sunt angajată într-o agenție de marketing online, însă mai iau mici proiecte pe ici pe colo, pentru a-mi suplimenta veniturilor (legale desigur).
Ideea e că: dacă vrei să fii freelancer pe situri specifice, e greu până ajungi să îți construiești reputația. La început te bați cu mulți care își vând abilitățile aproape pe nimic. Acumulezi frustrări și te gândești că nu-i de tine, dar cu ambiție, răbdare și, desigur, aptitudini în domeniul ales, poți reuși și acolo.
Poți căuta și singur clienți, doar că procesul cere abilități de vânzare și mult timp. Asta ar fi un prim dezavantaj - găsirea proiectelor. Da, sunt mulți ce au nevoie de mici servicii, dar peste 70% dintre ei se așteptă ca tu să le faci treaba bine și să accepți să fii plătit cu foarte puțin.
Din acest dezavantaj rezultă un altul, venitul instabil. Cum am spus, dacă ai clienți fideli, poți păstra o anumită stabilitate, însă la început e dificil. În plus, îți poți lua multe țepe, chiar de la clienții pe care îi considerai deja ai tăi.
Avantaje? Primul și cel mai mare este că ești pe cont propriu și nimeni nu te bate la cap/nu îți caută nod în papură. În funcție de domeniu, dacă îți faci treaba bine și ești serios (respectarea deadlinurilor este și aici vitală), ai posibilitatea să câștigi chiar bine.
Zi frumoasă!
?????19 întreabă:
andreiscripcaru întreabă: