Orice tranzactie cu cardul, in mediul online, se desfasoara in doi pasi:
1-Se trimite catre banca ta o cerere pentru disponibilitatea in cont a sumei ceva face obiectul platii, alaturi de datele cardului folosit (inclusiv nume, prenume, coincidenta adresei declarate, acolo unde este cazul). Daca totul este ok, suma va fi blocata.
2-Decontul propriu-zis, cand banii sunt efectiv "scazuti" din contul tau si adaugati in contul procesatorului de carduri.
Uzual, garantiile - de exemplu, la inchirieri masini, camere de hotel, etc, sunt doar tranzactii in faza 1, asta daca nu intervine ceva neprevazut (la masini) sau cheltuieli facute "pe camera", caz in care se va ajunge la plata efectiva, in 2 pasi.
Acum, momentul la care are loc etapa a doua, in timp, fata de prima, variaza si este determinat de mai multi factori, nu are sens sa ii enumerez deoarece fac parte din tripleta oferta procesatorului de card - contract semnat de vanzator cu el - taxa per tranzactie, oricum, poate fi instant sau poate dura chair si zile, sau saptamani (in cazul evaluarii produselor software, spre exemplu).
Deci, indiferent de ce se va intampla ulterior, banca ta va bloca suma, pana una din cele trei evenimente vor avea loc:
a. Decontarea, in etapa a doua.
b. Deblocarea sumei in baza unei "cereri" (in format electronic) facute de aceeasi entitate care a facut solicitarea in etapa 1!
Am vrut sa detaliez acest aspect, deoarece veti ajunge in situatia de a vi se cere o garantie, ei bine, la momentul in care incheiati inchirierea bunul, CERETI IN MOD EXPRES ca sa ridice "lock"-ul, de fata cu voi, asupra garantiei!
Daca nu veti cere, firmele se fac sa uite, deoarece ridicarea blocarii / eliberarea sumei presupune folosirea sisstemului informatic de procesare a platilor cu cardul, deci ei vor avea de platit O TAXA!
c. Ceea ce s-a mai spus, dar fara detalii, este expirarea "naturala" a blocarii - ei bine, aici este punctul nevralgic si de aceea am detaliat mai sus tratarea corecta a garantiilor de pe card: banca va bloca banii, conform conditiilor de tara si pentru Romania, aceasta perioada variaza intre 14 si 30 de zile!
Pe vremuri, cand bancile tineau la clientii lor, mergea sa faci cerere / sesizare la departamentul carduri si obtineai, de obicei, deblocarea anticipata. Ei bine, acum ar trebui sa deschizi un asa zis "refuz la plata", procedura care arar este mai rapida decat expirarea "naturala" la termenul folosit de banca ta.
Daca mai pui si numele bancii cu trei litere de mai sus, raspunsul este: uita sa incerci ceva, eventual sa intrebi care este perioada standard de blocare si asteapta sa treaca vremea.
Succes!
Pana cand iei legatura cu banca... nu ai decat sa astepti
Deseori cand se intampla asta, o sa iti returneze banii.
In momentul in care ai o tranzactie nu se poate finaliza, aceasta ramane in asteptare pana cand banca observa aceasta eroare si o remediaza. Iti recomand sa mai insisti la banca deoarece ei iti pot debloca banutii.
Nici nu e o suma mare si nu as vrea sa fac atata caz sa ii stresez cu telefoanele. Voiam doar sa stiu ce inseamna de obicei o tranzactie in asteptare si cat timp sta in asteptare. La mine apare asa de aseara de la ora 21
O tranzactie in asteptare este atunci cand banii sunt virati de la tine dar nu intra in contul celui de la care ai cumparat produsul.
Aceasta ramane in asteptare pana in momentul in care banda deblocheaza tranzactia sau..in unele cazuri, trebuie sa astepti 48 de ore pentru a debloca.