| Nemeș_Elisei_1996 a întrebat:

Exista un imobil abandonat in centrul Clujului. Proprietarul ofera inspre vanzare/inchiriere mai multe apartamente din acel imobil insa nu toate sunt locuite. Un anumit apartament, este nelocuit, in paragina chiar, de mai bine de 6 ani. Exista posibilitatea revendicarii lui, si, mai mult de atat, se pot primi fonduri pentru renovarea acestuia?

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Proprietarul titular este cel care poate dispune de acel imobil, poate face ce vrea (si ce poate) cu el, in conditiile si limitele legii.
Daca imobilul este clasat ca monument istoric, atunci se pot face demersuri pentru obtinere de fonduri pentru renovare.
Daca imobilul a fost unul nationalizat, atunci urmasii indreptatiti pot emite pretentii de revendicare sau despagubire, tot in conditiile legii.
Din pacate, sunt multe imobile aflate in litigii de zeci de ani, iar imobilele se deterioreaza zi ce trece fiindca nimeni nu investeste intr-un imobil care nu e sigur proprietatea lui.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Revendicare pe ce baza? Ai acte pe el? Cineva din familia ta a fost proprietar? Sau vrei doar sa iti pice din cer un apartament?

| johnnny123 a răspuns:

Două mici probleme:

1) Dacă există un proprietar și acesta oferă spre vânzare/închiriere apartamente în acel imobil, cum este abandonat? Abandonat se consideră atunci când nu mai există proprietari sau moștenitori în viață. În cazul de față, imobilul este doar neîntreținut, nu este abandonat.

2) Chiar dacă imobilul nu ar mai avea proprietari în viață, tot nu poți veni tu să-l revendici fără nici o justificare legală. Bunurile fără proprietar intră în proprietatea statului, iar acesta decide ce face cu ele (le scoate la licitație, le exploatează ca sedii de instituții sau locuințe de protocol, le demolează, le lasă în paragină, etc)