Valoarea nominala de acum a cuponului este de 97, 50 lei, valoarea reala se poate afla la intreprinderea unde este actionar titularul sau de pe internet.
Aceste cupoane se puteau depune la o intreprindere de stat si deveneai actionar la acea intreprindere iar apoi puteai vinde actiunile obtinute. De altfel puteai vinde, pe o piata gri si cuponul.
Detalii poti vedea si aici:
http://www.economica.net/......48115.html
Economia Romaniei inainte de 1989 era toata in proprietatea Statului.
Dupa 1989 s-a pus problema tranzitiei catre o economie de piata, in care activele sa fie private, sa nu mai fie ale Statului.
S-a facut un inventar cu toate intreprinderile de Stat, s-au scos intreprinderile strategice si intreprinderile pe care pusesera ochii strainii si tot ce a ramas s-a impartit la populatie.
Fiecare roman peste 18 ani a primit un cupon nominativ de privatizare cu care trebuia sa cumpere actiuni la una dintre companiile care fusesera scoase la impartire.
Operatiunea se numeste subscriptie, iar cel care subscria cuponul nominativ primea un certificat de actionar (prin care devenea proprietar pe un numar de actiuni ale acelei intreprinderi).
Mai departe - intreprinderile isi urmau cursul lor obisnuit intr-o economie de piata: continuau sa functioneze, obtineau profit, obtineau pierderi, erau cumparate de alte intreprinderi mai mari sau dadeau faliment.
Cele mai multe au dat faliment, dar o parte au avut succes si exista si astazi cu alte nume si cu alt actionariat.
Atunci cand o intreprindere inregistra profit si se gasea cate un cumparator (in general strain) care vroia sa o cumpere - se trimiteau scrisori catre toate persoanele care detineau certificate de actionar si aceste persoane erau invitate sa-si vanda actiunile catre cumparatorul interesat. Operatiunea asta se facea printr-un broker autorizat, la pretul pietei.
Atunci cand o intreprindere integistra pierderi si dadea faliment, actiunile ei isi pierdeau orice valoare.
Ce ai tu acolo este un cupon nesubscris.
Adica cineva din familia ta a primit acest cupon de la Stat si ar fi trebuit sa mearga cu el si sa cumpere actiuni la o intreprindere, la vremea aia.
Astazi nu mai are nicio valoare, poate doar pentru colectionari.
Iti dau niste exemple de la mine din familie fiindca stiu ca n-ai trait vremurile alea:
- Bunica mea a cumparat cu acel cupon actiuni la Solaris S.A. pe care le-a vandut in 2008 cu 350 de lei
- Bunicul meu a cumparat cu acel cupon actiuni la Utilaj Transport Bucuresti, pe care le-a vandut in 2010 cu 900 de lei
- Tata a cumparat cu acel cupon actiuni la ICPE Electrostatica Bucuresti, care a dat faliment in 2015