Bursa este un loc o instutiție unde se tranzacționează, se vând și se cumpără acțiuni.
Actiunile sunt niște bilete de valoare, ca și banii.
Ca să funcționeze o companie are nevoie de bani, numiți capital, cu care să cumpere materii prime, să cumpere energie electrică, petrol, să plătească muncitori și funcționarii. Ca să poată face acestea, se folosește de banii unor investitori numiți acționari. Astfel dacă de exemplu are nevoie de 1 milion, emite 10 000 de acțiuni fiecare având valoarea de 100. Cine cunpără o acțiune de 100 deține 1/10000 din acea afacere. Ce beneficiu are el? Dacă compania are profit, la sfârșitul anului primește pentru fiecare 100 investită 10 lei. Această acțiune este o notă scrisă pe hârtie, ca și banii.
Dacă afacerea merge bine, s-ar putea ca să primească mult mai mult, de exemplu 30 lei la sfârșitul anului. De exemplu după revoluție, dacă construia un bloc în Cluj, profitul la vânzare era de 100%. Investeai un milion să faci un bloc, îl vindeai iar după un an aveai 2 milioane.
Aceste acțiuni, nu toate, dar majoritatea sunt transferabile, se vând și se cumpără.
Astfel dacă valoarea nominală de emisie a unei acțiuni este de 100 și afacerea merge bine, și sunt șanse ca la sfârșitul anului, să câștigi un divident de 30, ea se va vinde cu 110 lei, prețul acțiunii scade. Dar dacă afacerea merge prost, prețul de vânzare poate scădea sub 100, să se vândă cu 90.
Cineva o cumpără cu 90 și așteaptă ca să revină afacerea, să meargă bine. Apoi afacerea merge bine, și el o revinde cu 115. A câștigat 25 doar fiindcă a cumpărat și a vândut la momentul potrivit.
Dar nu numai acțiuni se vând la bursă. Se pariază, se speculează pe diferența dintre valoarea de vânzare și cumpărare a unei acțiuni, căci și acesta este un bun financiar, o valoare. Prețul acestora scade și crește în fiecare minut în funcție de sentimentul pieței, părerea investitorilor despre cum va crește sau va scădea o afacere. Se vinde în avans recolta de grâu de exemplu, ca să ai bani să ari și să semeni. Se pariază pe prețul care îl va avea grâul la vară la recoltare. Se numesc contracte futures - de viitor. Suma tuturor tranzacțiilor, de vânzare și cumpărare, frecvența lor, mărimea lor în fiecare moment este contorizată și se stabilesc indici bursieri, un fel de scoruri de funcționare a pieței. Se pariază și pe creșterea și pe scăderea lor. De banii aceștia tranzacționați prin piața de acțiuni la bursă depinde sănătatea afacerilor. Dacă acțiunile au valoare, oamenii le cumpără, investesc în companii, sunt bani de salarii, etc, dacă oamenii nu mai investesc, firmele dau faliment. Se mai întâmplă și lucrul negativ, ca un zvon, că o afacere merge prost, să facă să scadă cursul acțiunilor, și o afacere să dea faliment din cauza asta, iar investitorii care să zicem că au investit 100 să vândă acțiunea cu 10, să nu o mai poată vinde, să se transforme în hârtie fără valoare.
Ce știu în linii mari despre criza din 2008. Dacă vrei informații exacte, cauți pe Internet.
În USA, este o afacere mare, imensă, construcția de locuințe, birouri, etc, piața imobiliară. Astfel cine investește în ea, câștigă bine. Sunt perioade când crește cererea de locuințe și prețul acțiunilor cresc. Băncile împrumută banii la dobânzi mici, oamenii se împrumută de la bănci, credite ipotecare, constructorii la fel. Piața de acțiuni, bursa se înfierbântă, prețul acțiunilor crește peste măsură. Și pentru că afacerea pare foarte înfloritoare, se construiesc prea multe imobile care nu se mai pot vinde la prețul scontat. Cei ce le-au construit nu mai au cum să plătească înapoi creditele la bânci. Locuințele nu se pot vinde. Aceste credite imense care nu pot fi recuperate fac să se falimenteze fondurile de investiții, cele de pensii private, bănci, etc, crește șomajul, statul trebuie să dea bani la șomeri. Care este cauza? O supra producție de locuințe. Cine a fost de vină? Creditele ieftine și încrederea exagerată a pieței (a investitorilor) că profitul va fi mare. Unde se reflectă toate astea?
La bursă, și in ceea ce se întâmplă acolo. Când milioane de oameni pierd bani și zeci de mii de firme dau faliment, se prăbușește bursa, e criză. Aceste crize sunt ciclice, așa funcționează capitalismul. Nu ai ce să le faci. Dacă nu sunt acțiuni, capital, economia nu funcționează că nu are cu ce, dacă sunt, se întâmplă asemenea fenomene. Ele pot fi doar parțial controlate prin intervenția statului în economie și în piață.
Wow, mi-ai explicat extrem de bine. Nu ma asteptam la un răspuns asa de complex.
Mi-a făcut plăcere să te pot ajuta să înțelegi. Am lucrat și eu 10 ani pe Bursa Forex, de schimb valutar internațional, un fel de sumă a tuturor caselor de schimb valutar din lume, cuplate prin Internet. Aici sumele tranzacționate zilnic depășesc pe cele de la Stock Exchange, bursa de acțiuni.
Bani să ai, și să te pricepi. De luni de la ora zero până vineri la ora 23. Piața de criptovalute, non stop.