| CostinAlamariu a întrebat:

Lămuriți-mă cu ceva.

Citeam acum despre istoria băncilor în județul Bihor și despre cum în secolul 19 țăranii puteau să se împrumute ca să-și cumpere pământ și alte lucruri. Și mi-a venit în minte o întrebare.

Oare apariția băncilor și a creditelor pentru oamenii simpli nu a dus cumva la creșterea prețurilor?

Adică dintr-o dată pământurile și alte lucruri de valoare au devenit ușor de achiziționat până și pentru țărani. Trebuia doar să-ți faci un împrumut la bancă. Acest fapt nu a dus la o creștere a prețurilor?

2 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Din cauză că era cerere mare și ofertă mică da, evident că au crescut. Dar nu din cauza împrumuturilor, ci din cauza cererii mari.

| SingleForOne a răspuns:

Datorită faptului că deciziile de cumpărare sau pastrarea banilor se face în funcție de bogăția individului. Realizând că au îndeajuns de mulți bani pentru a intra în posesia unui lucru, deci vor cumpăra acel lucru, unii au vrut să fie mai superiori decât alții, unii să aibă un loc stabil, dar mai toți voiau să fie "în rând cu toată lumea". Pur și simplu pentru că era posibil, bancile au pariat pe faptul că vor indeplini visele tuturor dacă acestia vor avea averea necesară într-un moment exact, și vor avea profit pe viitor, iar consumatorii doar voiau să intre în posesia acelor lucruri pentru a fi în rând cu lumea, iar comerciantul a vrut să aibă posesia banilor. Comerciantul a crezut că obiectul său de vânzare nu avea valoare, fiind și limitat, dacă toată lumea avea să-l cumpere la un preț atât de mic față de averea fiecăruia (s-ar fi simțit "furat" datorită prețului mic), deci au crescut prețul pentru a fi "corecți", și pentru a bate competiția prin valoare, calitate, cantitate, ceea ce duce la profit... deci, băncile au parte de profit prin dobânzi, dar și prin creșterea prețurilor.

Întrebări similare