Proverbul, in fapt un concept filosofic despre el si capacitatea lui de a duce in logica strict materialista, determina ca din eroare omul judeca pin risma avutiei,
Adica nu privind Sufletul ci privind haina/banul /avutia, deci luand in considerare acestea masuram omul inbracat in aura oarbitoare a lucirii materiale( avutia)
Da, ochiul diavolului sunt lucirile trecatoare (rang/functii/avere etc.) si nu Sufletul!
Minos din Creta, fiind pus de Zei sa decida drumul ( fie spre infern fie spre rai ) al oamenilor a cerut ca cei morti ce se perinda prin fata sa sa fie dezbracati de toate lucirile pamantene, tocmai pentru a nu-i induce in eroare decizia.
"" Nu pot eu a judeca daca aurul, si alte luciri trecatoare ce-i impodobesc pe oameni ma orbesc si cad in patima de a judeca dupa trup precum diavolul face si ne indeamna a face judecati Deci lasati-ma zei sa judec sufletul despuiat pana si de trup ca nici pe atlet sa nu-l judec dupa trup ci dupa a sufletului si a mintii lucrare! ""
Aros din Milet
petru borodi/ Cluj
pe. s. este o intrebare filosofica si poate doar superficial si financiara, deci este gresit incadrata ( zic eu)
De aceia si arat ca spiritul filosofic, ( in genere, insa si in acest caz) genereaza PROVERBELE!
Toate Neamurile, intr-un fel sau altul ( nu forma ci continutul) au acest proverb si-i necesar a cauta esenta nu forma materiala literele/cuvintele/propozitia/textul/etc.
Banul este rotund lesne se rostogoleste, bani au si tiganii dar cinste nu, banul pe om il orbeste si sufletul rau il spurca, banul te baga la fund, banul te scoate, dar banul muncit nu se prapadeste, ban la ban trage, banul este ochiul dracului si nu aduce fericirea. Un exemplu ca banul este ochiul dracului este razboiu creiat intre fratii Dolanescu.
Barbie, nu sunt de acord cu faptul ca banul dezumanizeaza. Banul nu este decat un instrument care este folosit de majoritatea dintre noi. Modul cum vrei sa il folosesti, cum il castigi, e cu totul alta poveste. Ceea ce inseamna ca mintea umana este pervertibila, dar nu banul este cel care face asta, ci propriile dorinte, propriile decizii.
La polul opus banului, ma refer in varianta pozitiva, e ca si cum ai spune ca stiloul scrie o carte; ori ai nevoie de creativitate, inspiratie pentru a o face (asta daca nu plagiezi). La fel, e mintea omului.
Cat despre ochiul dracului. de ce nu s-a spus ca e sulita lui? Si cine stie ca dracul are ochi?
Faptul ca in lumea aceasta toti lupta pentru a avea cat mai multi bani, astfel crezand ca vor fi fericiti. Insa ei nu isi dau seama de malitiozitatea banului si de prapastia in care pot cadea daca se ghideaza in viata numai dupa placerile materiale. Banul poate conduce la pierzanie, poate chiar schimba un om cu un suflet nobil intr-un om pervers si lacom. In multe cazuri apare dezumanizarea din cauza banilor. Este bine sa muncim ca sa avem bani, dar nu intr-atat incat sa ajungem sa fim obsedati de lux.
Zbenguici, citeste "Moara cu noroc" de Ioan Slavici si ai sa vezi ca banul intr-adevar dezumanizeaza.
Bogatie,
lant al mortii ce tragi sufletu-n pierzare,
cu pamantul sau cu banii
sau cu slava-nselatoare
-tu desparti pe veci de Domnul
mii de suflete-nselate
care-ti strang mereu gunoiul
ingropandu-se-n pacate.
Bogatie,
vis de-o clipa, a pieirii neagra soapta,
somn vrajmas din care moartea
si sicriul mai desteapta,
cate suflete-amagite ai pierdut tu pe vecie,
fum si sarpe si-amagire,
demon groaznic-bogatie!
Omule ce-n lumea asta inca stapanesti avere, nu uita,
-prin ea-ti strangi astazi Fericire sau durere!
-de-o pastrezi zgarcit si lacom
ai s-o pierzi pe vesnicie,
dar de-ajuti cu ea pe altii
vei gasi-o-n bucurie!
Poti sa stii poate chiar e ochiul dracului cred ca e moneda de 50 de bani nu stiu de ce am impresia asta...
Nu in zadar s-a ajuns la aceasta zicala. Unde-s bani acolo e si rautatea. BAnii schimba foarte mult oamenii......in rau.