Metoda de obţinere a banilor presupune ca, în interval de trei ani, 30% din suma totală atrasă de către agricultură să fie investită în produsele sau serviciile anunţate de aceasta în proiect.
Pentru apicultori masura 141 poate fi accesata cu un numar de minim 25 familii de albine.Ca sa poata fi accesata aceasta masura apicultorul trebuie sa aiba inregistrate toate cele 25 familii de albine in registrul agricol, sa isi deschida o ferma la medicul veterinar de care apartine (sa fie trecut cu numar in registrul fermelor), sa aiba o vatra de stupina stabila (in proprietate sau in arenda – cu contract).
Ca apicultorul sa poata obtine mai multe puncte ar trebui sa fie inscris intr-o forma asociativa si sa aiba mai putin de 35 ani.
In sesiunea din toamna 2010 numarul de proiecte nu au acoperit fondurile disponibile, toti cei ce au indeplinit restul conditiilor fiind declarati eligibili.
Pentru cei interesati sa obtina fonduri prin masura 141 le sugerez sa citeasca cu atentie Ghidul solicitantului care poate fi luat de la adresa Ministerului agriculturii.Pentru cei ce nu se descurca ramane varianta consultantei de la camerele agricole judetene (aceasta consultanta se plateste cu sume cuprinse intre 500 si 700 lei) care va indruma si asupra actelor ce trebuie sa le obtineti – nu sunt putine.
Dupa intocmirea proiectului si depunerea acestora va fi facuta o vizita la adresa fermei pentru a fi verificate cele declarate, apoi, daca proiectul se califica, se poate trece la semnarea contractului de finantare.
Pentru dimensiunea minima de 25 familii de albine in anul al treilea apicultorul trebuie sa ajunga la 67 familii de albine si sa creasca productia cu 20%.
AnutzaDragutza13 întreabă: