Bună! Nu este o întrebare ciudată, este o întrebare normală pentru cineva care abia pășește pe drumul cunoașterii economiei și a vieții reale. În primul rând trebuie clarificate câteva aspecte:
Pensia îți este oferită de stat, după ce nu mai lucrezi.
Pensia oferită de stat este suma cotizațiilor pe care tu le depui de-a lungul vieții, cât timp muncești. (Acest lucru înseamnă că fiecare om dă o parte din salariul său statului, lunar)
În momentul de față un om care își plătește taxele la stat ajută la crearea pensiilor bătrânilor de acum.
În viitor, când cei care lucrează acum o să fie bătrâni, o să primească pensiile din banii strânși de la viitorii muncitori (de exemplu părinții tăi vor avea o pensie formată din banii pe care tu și cei de vârsta ta îi dați statului)
Acest cicul este unul continuu. Cineva este la pensie în timp ce altcineva muncește și plătește taxele.
Dacă am lămurit acest aspect, în sensul în care toți care își plătesc acum taxele vor beneficia de o pensie la bătrânețe, îți poți da seama că indiferent ce lucrezi, atâta timp cât cotizezi la stat o să ai o pensie.
Patronul nu este angajatul nimănui, dar și el muncește și plătește taxele, drept urmare, va avea o pensie.
Acestea fiind spuse, am încercat să îți explic într-un mod simplist și ușor de înțeles, cum stau lucrurile. Economia este mult mai greoaie, iar viața reală nu urmează întotdeauna tiparele și definițiile din cărți.
Pe moment însă, ceea ce ți-am spus eu este suficient.
Patronii pot plati "Asigurare patron", dupa care beneficiaza de asigurare de sanatate si de pensie.
Totodata, patronul poate fi si angajatul firmei.
Da, daca si-au platit contributia lunara la Fondul de pensii, sigur ca pot primi pensie, indiferent ca sunt sau nu angajati in propria firma.