| Razvan1lol a întrebat:

Pentru cunpararea unui apartament/casa, dvs preferati firma sau direct proprietar?
Doresc sa imi cumpar un apartament, dar mi-e frica sa achizitionez de la proprietar, insa de la firma e ceva mai scump dar macar esti sigur.
Sugestii? Multumesc.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Am cumparat 3 apartamente pana acum, de fiecare data am tratat direct cu proprietarul.
Nu are de ca sa-ti fie frica, vizitezi apartamentul, ar fi bine cu un meserias care se pricepe, pentru a depista eventualele defectiuni, vezi actele apartamentului sa fie in regula (inscris in CF pe numele proprietarului si fara sa aiba sarcini, de ex. ipoteca), proprietarul sa nu aiba datorii la asociatie si la utilitati ori sa le plateasca pana la data vanzarii si apartamentul sa aiba certificat energetic. Te mai poti interesa si de vecini.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai sunt lucruri destul de diferite.
in general cand iei de la un dezvoltator iei un apartament nou
cand iei de la persoaza fizica nu iei apartament nou

asa ca eu cred ca cele doua cazuri nu prea se intersecteaza.

| lpavel a răspuns:

Esti la fel de sigur daca cumperi de la proprietar! Nu are cum sa te pacaleasca ca trebuiesc tocmite actele printr-un notar, iar banii ii dai dupa ce ati terminat actele!
E mult mai avantajos pentru ca firma mai adauga destul de mult ca din asta traiesc...

| Frank51 a răspuns:

Adică de la dezvoltator? Nu îți oferă mai multă siguranță decât de la proprietar, ambele variante au avantaje și dezavantaje și diferența de preț este nesemnificativă.

| johnnny123 a răspuns:

De ce sa-ti fie frica sa achizitionezi de la proprietar? Din moment ce faci actul de vanzare-cumparare la notar, este datoria notarului sa se asigure ca totul este in regula si nu exista nici o problema legala.

| Emma30555 a răspuns:

Eu am cumpărat de la proprietar. Poți alege tu notarul.

| danaieladaniela a răspuns:

Sincer eu prefer proprietar. Nu ar trebui sa iti fie frica. Cand faceti contractul de vanzare cumparare o sa fie martori, asa ca nu o sa poata face nici o inselaciune.

| mihaela000ela a răspuns:

Un minim necesar este solicitarea unui extras de carte funciară recent pentru imobil pentru a verifica atât descrierea acestuia - suprafețe, compartimentare, regim -, cât și faptul că vânzătorul este înscris ca proprietar actual al imobilului respectiv. De asemenea, se impune și o verificare la nivelul sarcinilor, în sensul de a identifica dacă există vreun drept specific în favoarea unei terțe părți (de exemplu, ipoteca în favoarea unei bănci finanțatoare), pentru a anticipa si îndeplini eventuale formalități specifice anterior perfectării tranzacției.

Cu ajutorul unui avocat, sau al notarului public, cumpărătorul ar trebui să verifice și titlul cumpărătorului, actele de transfer anterioare și, în funcție de imobil, situații precum existența unor cereri de revendicare depuse de foști proprietari.