Întâi la notar pentru acte, apoi la primărie/. organul fiscal pentru luare în evidență. Plus intabulare.
Cost - cca 1000 lei.
La notar. Casa se evaluează după standarde. Terenul la fel. Taxa pe moștenire este 10% din valoare.
Taxa de mostenire contine trei elemente.
1. Taxa notariala - perceputa de notar pentru munca sa. Aceasta este calculata la valoarea terenului, dar numai tariful minim. Acesta se calculeaza dupa grila notariala. Taxele platite la notar pot fi mai mari, pentru ca majoritatea notariatelor nu au tariful minim.
Valoarea terenului si constructiilor este luata din Catalogul camerei notarilor publici de pe langa Curtea de Apel la care este arondata localitatea unde se afla terenul.
Daca vrei sa afli care este taxa minima, cauta catalogul notarial si aplic-o in calculul de pe site-ul: https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/? Succesiune
2. Daca dezbaterea nu s-a incheiat in maxim 2 ani de la decesul celui pe care-l mostenesti se plateste 1% din valoarea bunurilor imobiliare mostenite: constructii si teren.
3. Taxa de inscriere la cadastru (ANCPI) care este sub 100 de lei si se plateste tot la notar.
Tu zici ca iti lasa mostenire. Mostenirea se poate lasa prin testament sau daca esti unic mostenitor, doar prin vocatia de succesor.
Deschiderea mostenirii se face la data decesului persoanei. A nu se confunda cu deschiderea dezbaterii mostenirii.
Dupa decesul persoanei trebuie sa mergi mai intai la un notar cu toate documentele prin care poti dovedi ca esti mostenitorul de drept: actul de proprietate, documentul prin care ti-a fost lasate imobilele ca mostenire.
Notarul o sa-ti spuna ce documente trebuie sa aduci. O sa trebuiasca si adresele persoanelor care au vocatie la mostenire, chiar daca ai testament. Vocatie inseamna ca u dreptul la mostenire.
Costul mostenirii (onorariu notarial, intabulare imobile si impozitul pe mostenire) este in functie de valoarea bunurilor mostenite si perioada scursa de la decesul celui mostenit, dupa care se face procedura succesorala.
Daca stii valoarea poti afla cat te costa introducand-o si aici:
https://notari.pro/succesiune/calculator-taxe-succesiune
Pai daca imi lasa tot mie. Eu sunt nepot si banuiesc ca daca lasa scris ca imi lasa tot mie nu mai e loc de o alta persoana sau mai multe, nu?
Nu este tocmai adevarat, daca mai sunt si alti mostenitori in rang superior tie (fii si fiice) sau egal (alti nepoti).
Chiar daca iti lasa totul tie prin testament ceilalti mostenitori pot invoca, pretinde si obtine, prin judecata, rezerva succesorala, aceasta este de jumatate din ce ar fi mostenit legal, daca nu exista testament.
Corect ce a zis Ioandelasall. Eu nu am spus de partea rezervatara de 25% deoarece tu nu ai spus ca aceea este toata averea celui pe care e posibil sa-l mostenesti.
Conform codului civil, chiar daca o persoana incheie acte ca dupa moarte sa ramana cui doreste averea, mostenitorii pot sa-si ceara partea rezervatara de 25% prevazuta de lege. Deci tu poti mosteni cu testament, act de donatie valabil dupa deces etc. doar 75%, daca ceilalti mostenitori nu vor sa-ti lase intreaga avere.
Singura modalitate sa mostenesti intreaga avere este contactul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager. Adica imobilele vor fi folosite de vanzator pana la decesul lui. Aceasta clauza poate fi cu obligatia de intretinere sau nu.
In acest caz taxele se platesc conform grilei notariale cu referire la contractele de vanzare, unde pe langa taxele notariale si de inscriere la cadastru mai se plateste un impzit de 3% pe valoarea inscrisa in contract, valoare care nu poate fi mai mica decat cea din Catlogul camerei notarilor publici de care spuneam.
Pi
Ai daca imi lasa tot mie prin scris ce treaba mai au ficelw si fii, asta nu inteleg eu... e cecizia titularului...
Inseamna ca nu are drept in totalitate...
Ru daca as fi avut un teren sunt eu cel care sunt peste tot sau nu, ca nu mai inteleg si daca nu este as a u e drept...
Asa spune Codul civi, citez:
"ART. 1.086. Noţiunea de rezervă succesorală
Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.
ART. 1.087. Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.
ART. 1.088. Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal."
De i si in cazul apartamentului in care stau, daca taica-miu imi lasa mie apartamentul si am 8 frati inseamna ca ei ar putea sa-si ceara partea?
Da, ar putea sa ceara jumatate din apartament sau contravaloarea acestei jumatati.
Pai, faza e ca e si maica-mea si cu siguranta copiile dupa certificatul de nastere, cel de casatorie si buletinul nu mi le va da, e ca si cum ca si-ar ceda partea mie...
Ti-am spus mai sus: singura modalitate de a mosteni in totalitate este contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager. Dar si aici doar daca cei care vand sau cel care vinde est proprietarul de drept, inscris in cartea funciara.