Iti cauti chirie in orasul unde ti-ai gasit munca si mergi sa muncesti acolo unde ai gasit, fiindca la ora actuala cu pandemia si fara experienta, nu prea ai alte alternative de munca.
Ce a zis Jassmina, problema ta nu e ca nu gasesti de munca, problema e ca trebuie sa faci naveta.
Eu sunt un om care am angajat in anul 2005
peste 200 de oameni din toate meseriile din toate categoriile sociale. de la juristi avocati... psihologi contabili
până la instalatori mecanici sudori hamali
sau ingineri electronisti automatisti programatori
sau tehnicieni electricieni
Lucram la o frima ce avea peste 200 de magazine de IT în toată românia.
în general cu mine se dădeau interviurile pe partea tehnică hardware
prima întrebare este CE ȘTII SĂ FACI!?
Ai ceva școli diplome știi o meserie?
Nu știi o meserie Nu e nici o problemă mergi acolo chinuiete dacă în școală când oamenii ca mine toceau și îti băteai joc de ei și îi băteai ca să nu îșî mai facă temele și îi umileai
și le interziceai ca să mai ia ei note mari pentru că așa îșî dădeau seama profesorii că poate cineva chiar să învețe fapt care era în dezavantajul celor ca tine.
Nu ți-a plăcut cartea cum poate că îti place munca!
Și să nu îmi spui mie că nu ai avut bani și din acest motiv nu ai învățat! pentru că mai sărac de cât mine nu ai fum să fi fost
eu dacă aveam in clasa a 7 a un ou încercam să nu îl mănânc eu tot ci să opresc jumătate din el să mănânce și fratele meu care era clasa a doua
și de multe ori erau foarte multe luni sau poate chiar ani în are mâncam margarină apă cu praf de vegeta si un sfert de pâine sau de multe ori mă culcam și nu puteam să dorm de foame.
Sau de multe ori ca să nu mai umblu la școala profesionala apoi la liceu cu degetul mare direct pe ghiață zăpadă pentru că mulți ani am mers la școală cu pantofii găuruți în talpă si cam cu acelaș ghiozdan și cam cu aceleși haine
unde eram tâlhărit de cei celor ce nu le plăcea cartea în cazul în care aveam câte o dată vreun ban.
ziceam că îmi băgam cartoane pe talpă îjn pantofi ca să nu merg cu degetele direct pe ghiață polei și totuși învățam mergem la scoală și aveam note mari.
Așa am făcut o școală de tinichigiu vopsitor auto unde chiar m-am implicat și chiar am învățat acestă meserie
apoi am făcut liceu de lectronică și am luat atestatul profesional cu nota 10
apoi am facut facutate de roboti industriali in Romania
apoi am facut scoli in Grecia israel elvetia athena bucuresit
dintre cele mai variate de exemplu
ing proiectat sisteme securitate stingere incendii efractie control acces pntaj, montator sisteme securitate, centrale telefonice,
in gercia si Israel am făcut cursuri pentru reparația UPS-urilor militare si a incertoarelor ce țin unități militare sua fabrici de alcool armament...
în Elvetia am făcut cursuri pentru reparația echipamentelor de tehnică detară CNC-uri cu 5 axe, echipamente care topesc cu ajutorul undelor de radiofrecvență metalele CATOMATE ca să le toarne în forme de coronițe dentare, chrom nichel vanadium gauden aur argint si alte metale. Tot in elvetia am facut cursuri pentru reparația unit-urilor detare si a frezelor si a tot ce tine de atelierele de tehnica dentara.
Ce să îți spun nu am fost bogat de cât un singur an în viață mea in 2009 când câșțigam 400 euro pentru reprize de câte 30 ore de stat cu ochii în microscop și de lipit piese electronice extraordinar de mici si pe urmă dormeam și eu puțin ca să nu pierd prea multe ore de la muncă., dar acel job a ținut 1 an si toți banii i-am dat ujnei femei care era cu mine pe atunci.
DAR ÎN REST ȘÎ EU M-AM DUS APROAPE GRATIS CA SĂ MUNCESC DOAR CA SĂ FAC UN PORTOFOLIU DE LUCRĂRI PE CARE SĂ ÎL POT TRECE IN CV
Am mers de pe la 16 ani la un centru de reparatii televizoare unde eu reparam televiziare dar ei luau bnaii si pe mine ma invatau la schimb fizica chimie matematica si electronica.
In paralel cu liceul mergeam la un service garantii pentru diverse firme de renume mondial ce produc televizoare electrice electronice si electr-casnice
salariul minim pe economie era de 100 de DOLARI!
iar eu aveam acolo 750 lei salariu! si munceam după ce ieseam de la liceu bagam munca la acel centru de reparatii televizoare pana la ora 2 noaptea aproape in fiecare noapte
apoi ma trezeam pe la ora 8 sa afug la liceu dar colegii mei incepeau deja orele la ora 7:30AM.
Ce să îti spun am lucrat 3 luni la un centru de reparatii telefoane mobile pe un salariu doar de 100 $ ca să am ce să scriu în Curriculum Vitae
Apoi am lucrat la o bancă printr-o firma am fost primul om din România care am implementat ACTIVE Directory si centrale telefonice PBX si VOIP si solutii Firewall Fizice cu tamun si zantax si priioritizarea pachetelor de date in functie de provenienta lor cu QOS
totul facut pe server windows 2000 Advanced Server
Apoi ca să am ce să scriu în CV m-am angajat la o firmă care vindea softuri de standardizare in Leasingul bancar
si am muncit acolo am facut securitatea unor ambasade am facut securitaea unei fabrici de armament
si salariul era doar de 400 euro /luna ținând cont că din banii ășitia trebuia să plătesc și chirie și mâncare șî cazare șî intretinere șî transport
aici am montat 600 usi cu control acces si pontaj si 600 de camere de supraveghere video cu GeoVision 2000
Si tot așa ca să fac portofoliu de lucrări și experiență mergeam seara câteva ore la un video-chat si aveam griza de broadcast-ul lor video si de streaming-ul video si de solutiile de Epayment Online pentru ca pe atunci nu exista nicaieri pe planeta posibilitatea ca sa platesca cineva direct cu cardul la video chat si am facut primul video chat de pe planeta unde se putea plati la calupuri de 5 minute direct cu cardul bancar. eu am facut o intelegere cu o banca sa blocheze banii timp de 5 minute din cardurile oamenilor si sa presteze fata si pe urma sa deblocheze banii complicatie pentru ca nu existase niciodata nicaieri pe planeta asa ceva niciodata vreun fel de plata on-line in timp real cu card-ul bancar pana atunci dura ceva orice plata.
nu existase notiunea de plata instatanee sau la minut cu cardul.
Tot o data lucram noaptea la o tipografie tot asa pentru portofoliu de lucrari
nici nu o sa iti vină să crezi cât de puțini bani cerusem de la acea tipografie unde aveam grija de 40 de calculatoare graficieni oameni sa fie toti multumiti sa le instalez ce programe vor ei Adobe Fotoshop si alte autocaduri si la 40 de calculatoare mereu era ceva de munca unul dorea un program altul dorea un proesor mai bun altul dorea mai mult ram altul isi dorea ssd care costa atunci 256 MB 600 euro Ca abia atunci se invetase
le puneam windows-ul pe hdd si fisierele temporale sau la care lucrau pe ssd.
si de multe ori dormeam acolo la tipografie cu capul pe tastatura
si cerusem 250 lei / luna
sa ma duc acolo aproape noapte de noapte macar 4 ore
mai exista si in ziua de azi acesta tipografie s-a mutat de pe popa nan
in chitila
si face neșuri dinalea mari benăre care se pun pe blocuri si toate reclamele din statiile de autobuze din Bucuresti sunt propietatea lor.
Apoi tot asa pentru portofoliu de lucrari am lucrat de la ora 4 diminata ma sculam la ora 5 eram la UPC ASTRAL la ti smuncii in Bucuresti si eram gestionar luam modemuri si materialele pe care trebuiau oamenii din subordinea mea pe care ii coordonalm eu sa le nonteze acasa la oameni, sunam clientii negociam cu ei la ce ora sa se duca la ei cineva sa le faca instalarea, apoi faceam trasee pentru masini unde cum cand sa se duca echipele le imparteam materialele, introduceam in servere MTA-urile modemurilor respective si alocam telefonie interent televiziune in functie de abonamentele respective, le alocam si IP-uri reale sau de clasa interna, si asta pe bani foarte putini tot ca sa am ce sa scriu in CV! gen nu imi aduc aminte 300 euro / lună dacă îmi aduc eu bine aminte!
Apoi am lucrat la firma cu multe magazine de calculatoare.
apoi am lucrat putin in Elvetia
apoi am lucrat in Grecia
apoi am lucrat in Israel
Apoi am lucrat in america
Apoi ma apucat pe mine sa imi fac firma mea in Elveita si am dat faliment.
Dar asta doream sa spun celor ce au avut rabdarea sa citesca tot ce am scris
IMPORTANT ESTE SA INVETI O MESERIE
SI SA TE DUCI LA MUNCA ACOLO PE MULT PE PUTIN
INDIFERENT cât îți dau ca și bani indiferent cât de grea este munca tu trebuie să mergi acolo pentru ca să ai ce să scrii in CV
Cred că primii 10 ani din viata ii investesti doar in profesori scule si a invata o meserie două în care să excelezi
vei fi sclav la inceput
dar pe urmă vei deveni propriul tău stăpân
si vei deveni liber de contract
iar atunci poti să îți faci firma ta pentru că știi că deții toate sculele necesare toate materialele toate diplomele necesare pentru a putea presta acea meserie!
EU CU DOUĂ FACUTĂȚI SI MULTE ȘCOLI ÎN ZIUA DE AZI MERG 2 KM PE JOS PÂNĂ LA AUTOBUZUL CARE MĂ DUCE LA MUNCĂ!
MERG CU AUTOBUZUL RESPECTIV 60 KM
AJUNG LA MUNCĂ UNDE AM RESPONSABILITĂȚI GIGANTICE MATERIALE ECHIPAMENTE FOARTE SCUMPE
ȘI unde fac curat 1 oră înainte să încep munca
TIMP DE 12 ORE MUNCESC instalez convertizoare de frecventa
motoare proiectez realizez fabric monez gauresc filetez sudez trag fire fac proiecte mecanic fizice hidraulice pneumatice
montez pistoane cilindri brate robotice encodere senzori electrovalve celule de cântărire... rezstente la temperaturi foarte inalte, snec-uri melci, prese care preseaza pana la 20 tone meterialul topit, camere cu vid unde este abosorbit metalul topit,
pe scurt lucrez 12 ore in picioare
apoii 1 ora fac curat
vine autobuzul merg 60 Km cu autobuzul până în orașul în care locuiesc
apoi pentru că taxi-ul costă mult și eu sunt zgârcit
merg pe jos prin frig ploae ceață aburi zăpadă umiditate continua frig de trece prin toate hainele indiferent cât de gros m-aș îmbrăca datorită ceții înghețate frigul pătrunde prin toate hainele
ȘI CIREAȘA DE PE TORT
TOT TIMPUL ĂȘTA MERG DOAR CU NIȘTE PANTOFI CU TALPA SI BOT DE FIER
pentru ca asa este in tarile civilizate
iar acei pantofi mi-au facut bătături mi-a curs sânge din degete
iar acum sa intarit pielea
dar vreo 2 luni degetul mare si degetul mic era carne tocata curgea sânge din mine la fiecare mișcare!
Așa că puneți mâna și munciți nu mai fiți leneși pentru că vă meritați soarta dacă cartea nu vă place munca nu va place!
Problema este că societatea nu este pregătită, și foarte rar să fie pregătită, să primească pe oriunde și aproape oricine la locurile de muncă, și nici diversă nu este.
Când ni se spun motive de pandemie, e un fel de pretext, că oricum alte locuri de muncă nu erau nici înainte.