| Popa_Eduard_1995_L6YU a întrebat:

Am si eu o întrebare. Daca tatal meu are un imprumut la Cetelem mai poate face inca unu la banca Transilvania? Pe cel de la Cetelem inca nu l-a plătit, mai are rate pana in Decembrie anul viitor. Nu are nicio restanță.

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Ca sa poti plati tu ratele in locul tatalui tau, trebuie sa beneficiezi de o imputernicire la notar.

Daca esti major si salariat cu vechime de minim 1 an, poti fi co-debitorul tatalui tau, ca sa poata lua un nou credit mai mare. In rest, doar tatal tau poate face si plati rate (sau împreună cu altcineva care vrea sa fie co-debitorul tatalui tau).

De exemplu, ar putea participa si mama ta cu venitul ei (se aplica creditul la suma salariilor lor la un loc), iar atunci ar putea lua un credit mai mare.

12 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Sigur că poate. Oricâte. Doar că suma lor nu poate fi mai mare decât un anumit procent din veniturile sale.

| laSoledad a răspuns (pentru mihai69):

40% din media veniturilor pe ultimele 12 luni.

| laSoledad a răspuns:

Da, poate, atata timp cat ratele lunare totale nu vor depasi 40% din media veniturilor pe ultimele 12 luni.

| Popa_Eduard_1995_L6YU explică (pentru laSoledad):

Adica daca are 1500 lei pe luna sa nu depășească 1500x12 lei sau sa nu depășească 40% din 1500?

| laSoledad a răspuns (pentru Popa_Eduard_1995_L6YU):

Se insumeaza veniturile pe ultimele 12 luni si se imparte la 12. Daca salariul lui nu s-a schimbat in acest interval, atunci va ramane 40% din 1500, adica ratele lui in total (+noua rata) sa nu depaseasca 600 lei pe luna. Daca are un co-debitor din familie, atunci ar putea lua un credit putin mai mare. Ce rata plateste in prezent si ce credit nou ar mai vrea sa ia?

Are 470 si as vreo de vreo inca 400 dar depaseste

Nu exista vreun act pe care sa il semnez pe propria raspundere ca pot plati ratele?

Chiar daca parintii mei sunt despartiti?

Pentru asta, mergeti la BT si intrebati.

Ca sa poti plati tu ratele in locul tatalui tau, trebuie sa beneficiezi de o imputernicire la notar.

Daca esti major si salariat cu vechime de minim 1 an, poti fi co-debitorul tatalui tau, ca sa poata lua un nou credit mai mare. In rest, doar tatal tau poate face si plati rate (sau împreună cu altcineva care vrea sa fie co-debitorul tatalui tau).

De exemplu, ar putea participa si mama ta cu venitul ei (se aplica creditul la suma salariilor lor la un loc), iar atunci ar putea lua un credit mai mare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă nu are nici o restanță atunci nu vad problema de nu s-ar putea. Însă recomandarea mea ca tatăl tău să nu se întindă mai mult decât ii este cearceaful. Mai bine termina cu o rată, apoi împrumută din nou. În fine, e om matur. Poate știe el mai bine ca mine.

| Popa_Eduard_1995_L6YU explică (pentru anonim_4396):

Face rata dar o platesc eu. Nu pot face pe numele meu ca nu am 18 ani si o platesc eu. Am gasit un job in weekend ca in rest sunt la liceu.

| Ralena a răspuns:

Nu exista un act pe proprie raspundere. Ratele se platesc din venituri certe. Poate refinanta cu suplimentare, daca mai are doar un an, sanse mari sa te incadrezi asa. Se reface pe 5 ani cu rata actuala, el plateste pana in dec anul viitor, tu mai departe, s au calculati cu regula de trei simpla.