| nevermind1234 a întrebat:

Salut! Are cineva idee, dacă muncești ca freelancer, care este suma maximă câștigată, pentru care poți face declarația de venit anual la anaf, fără a fi obligat legal să înființezi un pfa sau srl? Eu am tot citit ca plafonul este la 12 salarii minime pe economie, dar nu înțeleg dacă se refera la salariul brut sau net?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Suma se refera la salarul impozabil minim, adica cel brut.

| nevermind1234 explică (pentru Bula):

Mulțumesc de confirmare! Tocmai ce dădusem și eu peste niște informații mai detaliate.

| suntserios a răspuns (pentru nevermind1234):

Nu e o confirmare asta.
Că sa încasezi bani că freelancer ai nevoie de o forma juridică indiferent de juma primita.

Confunzi pragurile de salari minime de la platile Cas și Cass cu obligativitatea deschiderii PFA ului.

In primul rand daca oferi niste servicii trebuie sa poți elibera chitanță sau bon fiscal in mod obligatoriu, lucru pe care nu îl poți face că persoan fizica

| nevermind1234 explică (pentru suntserios):

Prin confirmare ma refeream la faptul că salariul minim despre care este vorba este brut. De moment încă aștept examenul pentru un job care mi-ar oferi un contract ca freelancer. Nu cunosc încă toate detaliile. Cunosc (de departe) o persoana angajata la compania asta care am înțeles ca se rezumă la un anumit numar de ore lucrate pentru a nu depăși plafonul pentru ca nu dorește să-și înființeze pfa. Cam asta incercam sa aflu. ca pentru restul activităților mele de freelancing primesc numerar si nu-mi bat capul. Mersi oricum pentru informații.

| suntserios a răspuns (pentru nevermind1234):

Adica faci evaziune fiscala si vrei sa faci si in continuare?

pai daca o firma vrea sa iti ofere in contract de freelancer nu o poate face pe persoana fizica, iti va trebui neaparat sa ai un PFA?

| nevermind1234 explică (pentru suntserios):

Nu vreau sa fac in continuare. Am spus și in întrebarea originală ca vreau sa plătesc numai taxa anuală pe venit. Am deja un srl pentru altă activitate, plătesc deja cu nemiluita un contabil și nu vreau sa mai dau în plus, pentru deja mi-ajunge cât ma hartuieste statul.

| nevermind1234 explică (pentru suntserios):

In plus, știu de la persoana de care vorbeam mai sus ca nu are nicio obligație cât timp ni depășești o anumită sumă. Compania îți zice doar ca taxele aferente statului in care activezi sunt problema ta, fiind vorba despre o firmă internațională.

| suntserios a răspuns (pentru nevermind1234):

Nimeni nu vrea sa plateasca taxe, dar evaziune fiscala e evaziune fiscala.

| suntserios a răspuns (pentru nevermind1234):

Si totusi daca ne zici ca platesti cu nemiluita un contabil de ce nu il intrebi pe el asta?

| nevermind1234 explică (pentru suntserios):

Nu suntem in relații bune momentan și sunt in căutarea altuia. Deja mi-a mărit tariful și i-am reproșat asta. Dacă îl mai întreb si despre toate astea cine știe ce pretenții mai are.
Si apropo de evaziune fiscală, ce nu înțelegi ca ar urma sa plătesc taxa anuală pe venit? iar pentru restul de 1000 de lei pe care ii fac fără taxe, vezi doamne, sărăcește statul român, iau de la gura asistaților social. Când vorbești de evaziune fiscală să te doară ochii de aia care spală milioane de euro nu de un amărât de câștig pentru care statul și școala din România nu m-a pregătit ca sa-l obțin.

| suntserios a răspuns (pentru nevermind1234):

Pai tocmai, il platesti mai mult, sa iti faca mai multa treaba. Sa raspunda la 2 intrebi o persoana specializata in domeniu pe care o platesti pentru asta cred ca e mai bine decat niste pareri aruncate aiurea pe TPU.

Uite, eu platest impozit, cas si cass si pentru 1000 lei pe care tu nu vrei sa platesti taxe, eu de ce sa platesc si tu nu? Evaziune fiscala nu e ca ai tu ura pe stat si vrei sa ii arati o lectie. Sa iti platesti taxele corect la stat, asa rau cum e statul, inseamna sa fii in rand cu restul cetatenilor corecti care platesc taxe pentru fiecare leu.

| nevermind1234 explică (pentru suntserios):

Da, să trăiți! M-ați convins. Acum ma duc.
Am încheiat subiectul.

14 răspunsuri:
| carevaescu a răspuns:

Atunci când faci freelance-ing, suma este calculata din totalul încasărilor. Conceptul de salariu, fie el net sau brut, nu se aplică

| nevermind1234 explică (pentru carevaescu):

Păi dacă peste tot scrie de "plafonul de 12 salarii minime pe economie", înseamnă ca se aplică. Odată depășit acest plafon ai obligația sa înființezi un pfa sau srl. dar voiam sa știu care ar fi suma: 12*2079 sau 12*3300.

| carevaescu a răspuns:

Am răspuns ceva la alta întrebare și nu știu de ce a apărut aici