Acum ceva timp eram curios care e treaba cu ei si m-am inscris sa devin "consultant". As putea scris 20 de pagini in care sa explic toate motivele pentru care nu mi se pare in regula, dar hai sa punem aici un mic rezumat:
- Angajeaza in masa oameni fara experienta sau studii in domeniu, fara interviu sau probe initiale, si ii trimit la treaba pe cont propriu dupa 3 saptamani de "training". Dupa logica mea, daca oferi un serviciu, exista doar trei variante: ori esti foarte selectiv cu cei pe care ii angajezi, ori ai un training serios, ori oferi un serviciu foarte prost. Ia ghici care e cazul aici?
- "Trainingul" lor nu include nici un fel de informatii despre economie, banci sau investitii, ci presupune doar sa inveti pe de rost o prezentare, cuvant cu cuvant efectiv. Pentru a te "certifica" si a deveni consultant propriu zis trebuie sa dai un "examen" in care sa dovedesti ca o stii la perfectie. Trebuie in prezentarea asta sa pui intrebari de tipul "Ati luat in considerare fluctuatiile in EURIBOR cand v-ati facut creditul?", dar nu intereseaza efectiv pe nimeni daca stii sau nu ce e EURIBOR. O bataie imensa de joc cum n-am mai vazut in viata mea nicaieri.
- Te obliga sa incluzi in schema lor membrii ai familiei si/sau prieteni, sa ii aduci ca si clienti sau sa participe la pitch-urile pe care ei le ofera. Pasul asta e obligatoriu pentru toata lumea sub pretextul ca 'asa consolidam informatia intr-un mediu in care sa ne simtim confortabil', dar de fapt ce se intampla e ca trebuie sa vinzi ceva oamenilor inainte sa intelegi ce anume vinzi. Mi se pare extraordinar de imoral sa pui un copil de 18-19 ani sa-i convinga pe ai lui sa incheie un contract pe 30 de ani pentru 'exercitiu' inainte sa inteleaga el perfect ce anume presupune acel contract.
- Se lauda ca ofera pachete personalizate in functie de profilul tau de risc, venituri, obiective etc. iar apoi fac contract pentru aceeasi asigurare unit-linked de la Alliantz cu toata lumea.
- Nu e ilegal ce fac ei, dar nici 100% legal. Ca OVB sa poata incheia un contract de colaborare cu tine, trebuie sa devi singur acreditat la ASF. Desi nu e nimic gresit la acreditarea aia in sine, iti permite exclusiv sa intermediezi asigurari si nimic altceva, pe cand astia de la OVB se recomanda ca fiind "consultanti financiari" si experti in multe alte domenii precum investitii, credite si economii. E echivalentul la a face un curs online de nutritie si a spune dupa tuturor ca esti doctor propriu zis. Pe ce mizeaza ei e ca au un sistem foarte descentral si daca te da pe tine, ca si "consultant", cineva in judecata pici doar tu si maxim cel care iti este manager, dar nicidecum toata schema.
- Mentalitatea efectiv de cult; spalare pe creier. Avand in vedere ca recruteaza oameni foarte foarte tineri (rar dai de cineva peste 21 de ani care sa fie acolo la inceput de "cariera"), si ca organizeaza gale si evenimente foarte pompoase (care din afara par impresionante, dar daca ai organizat vreodata un eveniment iti este clar ca nu e mare branza sa rezervi o sala, sa pui oamenii sa vina de acasa imbracati la costum si sa ai o trupa si un team building) tinerii astia care sunt recrutati de ei efectiv o iau razna si ajung chiar sa se creada experti in economie si finante dupa 2-3 prezentari tinute cu prietenii lor. Cand vorbesti cu ei, chiar iti spun, fara nici o urma de ironie, ca sunt 'directori regionali' sau 'experti in consultanti financiara si investirii' sau mai stiu eu ce. Iarta-ma, dar la 21 de ani nu esti expert in absolut nimic, zero. Mozart era la varsta aia expert la compus si Tyson la box, dar tu care acum o luna lucrai la Taco Bell si nu auzisei termenul 'ipotecar' in viata ta esti orice numai expert nu.
- Nu este un loc de munca propriu zis. Nu exista 'consultanti' care sa faca bani din 'consultatii'. Efectiv nu exista. Daca vrei sa faci bani din chestia asta exista o singura metoda: a recruta alti oameni. Mai tii minte ce ziceam la inceput despre recrutat oameni noi in schema? Ei, cel care iti este 'mentor' ia el banii pentru primii tai clienti, apoi te lasa singur sa te descurci. De aia e asa important pentru ei sa mergi cu oferte la familie si prieteni, care au deja incredre in tine si nu o sa puna prea multe intrebari. Daca vrei din OVB sa te imbogatesti, o poti face doar dupa ce i-ai fraierit deja pe cei dragi tie si hotarasti sa-i convingi si pe altii sa fraiereasca mai departe. E un domeniu doar pentru psihopati.
Pot sa mai continui, daca doresti
Stai ca ar mai fi o chestie de care vreau neaparat sa mentionez: jargonul lor...
Din dorinta de a da constant impresia ca sunt mai profesionisti decat sunt de fapt, folosesc niste termeni elevati si pomposi pentru toate mizeriile posibile:
"Consultant" - copil de 19 ani cu PFA si o diploma de intermediere asigurari care se obtine mai usor decat pasaportul.
"Analiza" - cand te cheama la o sedinta pe zoom si iti tin prezentarea pe care o tin tuturor
"Curs", "training" si "seminar" - sedinte pe zoom cu noii consultanti in zile diferite ale saptamanii in care te pun sa repeti parti din prezentare. Habar n-as avea sa-ti zic care e diferenta intre astea trei, dar ei o iau razna daca incurci termenii.
"Caietul de doua ore" - o lista de 40 (nu glumesc) de contacte pe care daca le-o dai ca sa-i sune si sa-si faca singuri clienti, poti participa la ceva ce se numeste "seminarul de cariera avansat"
"Seminarul de cariera avansat" - o alta prezentare pe zoom in care ai oportunitatea de a auzi speechuri motivationale de la alti consultanti mai vechi
"Manager", "director", "administrator" si orice alt termen din asta - cineva care face de 2-3 luni treaba asta. Pe cand intr-o companie legita un manager e cinvea cu ani de experienta, studii si realizari, aici poti sa te lauzi ca ai fi unul dupa o perioada mai scurta decat majoritatea internshipurilor.
"Gala OVB" - eveniment pe care il platesti din banii tai pentru a avea oportunitatea de a-i vedea pe cei care au un nivel mai mare vorbind.
"Telephone party" - se strang efectiv sambata seara toti si suna toata agenda telefonica incercand sa faca rost de clienti si sa stabileasca sedinte.
adyadyadi întreabă:
andreiscripcaru întreabă: