Tu confunzi doi termeni extrem de importanti si extrem de diferiti. Conceptul de pierdere "Pierderile nete anuale provenind din străinătate se reportează şi se compensează de către contribuabil cu veniturile de aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară, înregistrate în următorii 7 ani fiscali." se refera la rezultatul final al exercitiului financiar pe intregul an. Rezultatul final al intreprinderii poate fi profit sau pierdere. In acel citat se explica cum se va acoperi pierderea unei firme in urmatorii 7 ani. Si nu pierderea unui actionar persoana fizica. Iar tu vorbesti de o lipsa a incasarii creantelor din dividende de catre un actionar persoana fizica.
In cazul unei firme, neincasarea de dividende nu duce la rezultatul complet pe pierdere al unei companii. Deci nu se poate vorbi de pierdere la final de an la o companie, pentru ca nu si-a incasat dividendele. In documentul obligatoriu pentru firme care se numeste "CONT DE PROFIT SAU PIERDERE", apar 3 tipuri de rezultate la final de exercitiu financiar:
1. Rezultatul Exploatarii (din activitatea de exploatare a firmei)
2. Rezultat Financiar (care este egal cu Venituri financiare - Cheltuieli financiare).
Si 3. Rezultatul brut al exercitiului = Rezultatul exploatarii + Rezultatul financiar
Sa spunem ca actionarul care nu si-a incasat dividendele este o firma. Din cauza ca firma romaneasca nu a incasat dividendele de la firma franceză, aceea se transformă intr-un rezultat financiar total negativ. Aceea va fi doar o pierdere la Rezultatul Financiar.
Si atunci rezulta: Rezultatul exploatarii - Rezultat Financiar (pierdere din dividende) = Rezultat brut.
Insa rezultatul brut poate fi si profit, nu neapărat pierdere, in acel acel caz in care firma realizeaza venituri din activitatea de baza, care sa acopere pierderea suferita din dividende.
INSA, PIERDEREA UNUI ACȚIONAR PERSOANA FIZICA NU se incadreaza in articolul citat de tine din Codul Fiscal. Acela se refera la companii.