| dimdem a întrebat:

De mult timp ma gandesc ca mi-ar placea foarte mult sa cumpar o garsoniera undeva intr-o zona buna a Bucurestiului, sa o fac frumoasa sa o inchiriez in regim hotelier sau, mai ales, mi-as dori sa o fac AirBNB.

Problema este ca nu stiu cum ar trebui sa fac asta daca planuiesc ca in viitor sa imi cumpar propriul meu apartament ca locuinta. Ce sugestii sau pareri aveti despre balansul intre ideea mea si un posibil (alt) credit pentru viitoarea locuinta proprie? Este fezabil, si in ce scenarii?

Stiu ca planul va necesita o investitie initiala foarte mare, si posibil multe alte cheltuieli pana incepe sa se plateasca singura, nu mai spun pana incepe eventual sa produca profit. Nu am o problema cu asta. Incertitudinile mele sunt legate de posibilitatea ca mai tarziu, si preferabil nu cu mult mai tarziu, sa imi iau propriul apartament.

Pentru context, am 21 de ani si lucrez pe un salariu in mana de aproximativ 2500 lei, am posibilitatea sa mai promovez daca raman in acelasi loc de munca. Daca as avea cum, as schimba locul de munca si as incepe undeva nou, dar stiu ca daca vreau sa fac investitii precum cea de care vorbesc ideal ar fi sa continui sa lucrez stabil aici.

Astept pareri si idei de planuri, in special de la oamenii cu un credit pentru locuinta! Multumesc!

15 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Mai repede iei casă dacă pui bani deoparte în fiecare lună, decât prin credit - economisești cel puțin 50% din suma pe care ai plăti-o pentru acea locuință. Deci poți chiar să o realizezi mult mai repede.

| johnnny123 a răspuns:

Cu nivelul asta de venituri este imposibil sa faci ce vrei tu, adica sa platesti doua avansuri, sa ai bani de investit in renovari si apoi sa suporti doua rate lunare.

O garsoniera intr-o zona buna din Bucuresti, renovata, mobilata si utilata pentru inchiriere pe Airbnb te duce la cel putin 60k euro, si asta daca este intr-o cladire veche. Daca platesti un avans de 15%, inseamna 9000 de euro banii jos si o rata de vreo 250 euro pe luna.

Un apartament cu doua camere intr-o zona decenta (nu centrala) incepe de pe la 70k. Asta inseamna 10 000 euro avans si o rata de 300 euro pe luna.

Deci ai avea nevoie de cel putin 20 000 euro pentru avans, si de un venit suficient de mare incat sa suporti rate de 550 euro pe luna.

Deci ca sa-ti permiti asa ceva ai avea nevoie de un venit de 3-4 ori mai mare decat ai acum, si nici atunci nu ar fi deloc usor.

| goguPatent a răspuns:

Doua credite imobiliare nu mi se par deloc fezabile.

| laSoledad a răspuns:

Ideea e ca treaba asta cu achizitionarea unui apartament si darea lui spre inchiriere a ajuns foarte populara pe internet de cativa ani incoace. Este si o metoda de a creste vanzarile dezvoltatorilor imobiliari.

Iar ideea asta a inceput sa incante tocmai urechile tinerilor care cauta metode de a face bani. Doar ca multi tineri nu pun asta in perspectiva. In primul rand, cum ai zis si tu, tu esti inca la 21 de ani pe un salariu destul de mic si nu detii inca propriul apartament, daramite sa iei unul pentru altcineva.

De fapt, ideea asta se adresa oamenilor care au deja o locuinta stabila, care au deja un loc de munca stabil si care au deja niste economii puse deoparte. Ideea asta este doar o alta metoda de a investi banii pusi deoparte de un om. Dar nu tinerii sunt targetul acestei metode de investitii. Ci oamenii care au totusi un surplus financiar.

Un vechi proverb spune "nu pune carul inaintea boilor". Tu la 21 de ani acum o duci bine pentru varsta ta. Inca esti la momentul in care sa strangi acel surplus financiar despre care vorbeam. Dar nu esti la momentul in care sa faci credite serioase, mai ales daca astea nu implica direct propria ta locuinta.

Cel mai inteligent ar fi acum in perioada asta (2020-2025) sa continui sa muncesti. Cu timpul, vezi cum stai si cu cresterea task-urilor la job, vezi cum stai si cu banii, vezi cum stai si cu timpul disponibil, si abia apoi, te bagi la credite. Dar inteligent e sa-ti iei tie prima locuinta. Nu sa faci afaceri cu locuinta pe credit, cand tu n-ai unde sta in adevaratul sens al cuvantului. Intelegi? Nu se pupa.

Intai te asiguri ca ai tu locuinta ta pusa deoparte, si abia apoi te bagi in afaceri. Dar la 21 de ani, sa te bagi in afaceri pe credit, si sa mai fii si descoperit financiar si dpdv al locuintei, este o cale directa catre saracire/faliment.

Asa ca gandeste cu cap, gandeste in perspectiva si inainte sa faci o afacere, intreaba-te daca tu esti acoperit financiar, daca ai o casa, ai un loc de munca stabil, venituri stabile, surplusuri financiare etc, pentru a putea cu adevarat sa sustii o afacere sau chiar o pierdere din afacere, in cazul in care lucrurile merg prost. Afacerile pe credit care nu sunt bine gandite, sunt primele care esueaza.

| dimdem explică (pentru laSoledad):

Multumesc pentru raspunsul detaliat si consideratia pentru siguranta mea financiara. happy

| laSoledad a răspuns (pentru dimdem):

Cu placere. Ideea e buna, dar mai incolowinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai cu banii astia iti iei una in 30 de ani intr-o zona buna

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doare realitatea? cu 2200 salariu nu-ti iei nici in chiajna o garsoniera in mai putin de 10 anilaughing))

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut, este de apreciat ca te gandesti la o solutie de investitii atat de tanar si ca gandesti pe termen lung, felicitari. am fost intr-o situatie oarecum similara cu a ta, si sunt multumit de ce alegeri am facut. ai putea sa faci la fel ca mine, eu am luat initial apartamentul in care locuiesc, cu credit, in primul an am platit mult anticipat cu reducerea perioadei si deja au scazut ani buni la credit, si apoi in urmatorii 2 ani, pana acum, am strans bani de un avans pentru un alt credit ce vreau sa il fac, pentru o garsoniera, cu scopul de a o inchiria, in regim normal si nu in regim hotelier. momentan mai astept vreo 6 luni, ca sa mai strang bani de avans mai mare, si sa mai creasca salariul ca sa ma incadrez la un al doilea credit ceva mai mare, si sa vad cum evolueaza pretul imobiliarelor in Bucuresti acum cu covidul. dar urmaresc des anunturile de garsoniere, de preferat gata renovate si aproape de metrou. eu am 29 ani, si creditul de apartament l-am luat acum mai putin de 3 ani, si deja vreo 10 sunt platiti din cei 30. sper sa reusesti in ce iti propui!

| dimdem explică (pentru anonim_4396):

Multumesc, apreciez un raspuns bazat pe proprie experienta! Iti urez mult succes cu proiectul tau.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dimdem):

Mersi. in plus, pe termen lung (10+ ani) estimez o crestere mare a preturilor imobiliare in Bucuresti. in majoritatea capitalelor europene, o persoana cu salariul mediu pe economie (in Romania fiind vreo 3200 ron daca nu ma insel) nu isi permite sa aiba un imobil in capitala, astfel gandind, in Bucuresti sunt ieftine imobilele si vor creste. (nu neaparat si chiriile, dar probabil si ele.)

| dimdem explică (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru informatia in plus!

| dimdem explică:

Ca sa clarific, nu incercam sa spun ca vreau sa fac asta cu banii de care dispun acum. evident, am de gand sa strang si sa mai astept.

| laSoledad a răspuns (pentru dimdem):

Tu ai intrebat:

"Ce sugestii sau pareri aveti despre balansul intre ideea mea si un posibil (alt) credit pentru viitoarea locuinta proprie? Este fezabil, si in ce scenarii?
Incertitudinile mele sunt legate de posibilitatea ca mai tarziu, si preferabil nu cu mult mai tarziu, sa imi iau propriul apartament."

Noi ti-am raspuns. Nu e fezabil sa pui carul inaintea boilor. Cel mai inteligent e sa muncesti in continuare, pui bani deoparte si intai te asiguri ca iti cumperi o locuinta pentru tine, nu pentru inchiriat.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dimdem):

Aa, bine frate, e realist si fezabil atunci, scuze ca am fost raucrying e vina mea ca nu mi-am dat seama ca tu ne-ai scris ce salariu ai acum dar te refereai la momentul in care o sa ai un salariu de 5 ori mai mare