Daca se desfiinteaza postul tau, prin reducerea activitatii, atunci angajatorul, daca are posturi libere, poate sa-ti ofere alt post. Daca nu are alt post atunci nu este obligat sa-ti dea salarii compensatorii, decat daca acestea sunt prevazute in CIM sau CCM. De asemenea trebuie sa respecte perioada de previz prevazuta in CIM, CCM sau Codul muncii.
Daca angajatorul vrea sa desfiinteze postul tau, atunci trebuie sa invoce un motiv legal.
- Am inteles ca, contractul este pe termen nedeterminat. In acest caz, nu este prevazut in el un termen fix de expirare. Ca urmare, acesta nu poate fi invocat de angajator.
- Angajatorul vrea sa reduca numarul angajatilor (din motive financiare etc.). In acest caz, este nevoie de un preaviz legal de instiintare adresat tie, pe care il poti lua la cunostinta prin confirmare (semnatura olograf, manuala). Daca ai luat la cunostinta, atunci vei fi indreptatit la somaj, pana ce iti gasesti alt loc de munca, respectiv pe durata prescrisa de lege (in functie de vechimea totala lucrata pana in prezent). In acest caz, angajatorul nu poate sa mai reangajeze alte persoane, timp de cateva luni, pana ce nu demonstreaza ca s-a redresat economic, iar prioritar la angajare vor fi cei trimisi in somaj.
- Daca angajatorul vrea sa-ti desfaca contractul disciplinar sau pe alte cai, atunci deschide calea de atac prin instanta pentru tine - ceea ce este de evitat pentru angajator, mai ales daca vrea sa puna "pe drumuri" ai multe persoane deodata.
- Daca angajatorul iti propune sa-ti dai demisia, atunci tu nu vei mai beneficia de somaj, iar angajatorul poate sa angajeze alte persoane fara restrictii legale.
Sfatul meu: vorbeste cu un avocat pentru interpretarea exacta a contractului tau de munca si a "demisiei" primite prin e-mail!
Nici un angajator nu este obligat sa-ti caute alt loc de munca.
El te da in somaj tehnic, sau iti incheie pur si simplu contractul, renunatand la tine. Are acest drept, mai ales in situatia actuala, cand nu mai are bani sa plateasca toti salariatii.
Demisie nu semnezi. Ideea e ca trebuie sa desfiinteze postul altfel ca totul sa fie ok. Atita vreme cit tu ti-ai facut treaba, nu semna nici o demisie. Daca in urma unei negocieri ajungeti la un comun acord, alta e treaba. Daca desfiinteaza postul, dupa aia iei frumos somaj. Daca pleci cu demisie, din parti somaj.
Postul se va termina de tot la o data fixa, insa nu stiu cum as putea sa refuz demisia, in momentul in care imi e trimisa pe e-mail pentru a semna virtual.
Chiar daca postul se desfiinteaza, tu nu trebuie sa pleci prin demisie. Cum nu stii sa refuzi? Nu semnezi demisia. Demisia este un act unilateral al angajatului, nu al angajatorului. A te forta sa iti dai demisia este un abuz din partea angajatorului. Chiar daca ai vrea sa sa iti dai demisia, trebuie sa o semnezi olograf si, daca este la distanta, sa o trimiti prin posta. Nu este valabila prin mijloace de comunicare: fax, online decat in cazuri speciale. dar fi urmat documentul astfel transmis de unul semnat olograf.
Iti cere sa-ti dai demisia pentru ca nu vrea sa-ti dea drepturile prevazute in CIM si CCM.
Inca odata iti spun, nu semna nici o demisie, deoarece nu are ce iti face. Daca nu iti da drepturile prevazute in contracte, faci plangere la Protectia Muncii, apoi poti deschide actiune in instanta.
Chiar daca ar fi un contract pe perioada executarii unei lucrari, este necesar de preaviz pentru desfacerea contractului de munca, nu de demisie.
Pai stai pana la data aia fixa.
Si conform Codului Muncii. Zic asta, deoarece unele contracte il incalca.
Hello! Poate te ajută informațiile din acest articol: https://cariera.ejobs.ro/contract-individual-de-munca/! În mod normal, dacă ai un contract pe perioada nedeterminată, angajatorul nu te poate obliga să semnezi demisia. Totuși, s-ar putea să fie și excepții.
Sadboy11 întreabă: