Declaratiile de venit se depun la anaf, online pe spatiul virtual dupa ce iti faci un cont.
in continuare iti recomand macar sa intri pe vreun forum de specialitate sau ceva de contabilitate ca sa afli daca e legal sa lucrezi cu un astfel de contract de colaborare.
Lucrezi ca avocat / medic / ceva media cu drepturi de autor?
Sau pe ce baza este contractul de colaborare, ca se poate face doar cu anumite categorii de profesii, in rest ai nevoie de un PFA sau un SRL.
Daca e vorba de un simplu contract de colaborare vezi ca lucrurile sunt complicate in legislatie si e nevoie sa consulti un expert contabil pe problema asta ca sa nu ai probleme gen reincadrare fiscala (angajare mascata) si sa platesti pe urma retroactiv taxe multe.
Plus obiceiul cel putin in legislatia cu firme romanesti este sa plateasca la sursa ei impozitul pe banii pe care tii dau.
Daca esti cu PFA sau SRL atunci iti pot explica mai in detaliu
Salut! Nu lucrez cu nici una dintre acele variantele, firma este din strainatate si mi s-a spus ca nu fac decat contracte de colaborare ( nu stiu care este motivul pentru asta). Nu imi permit momentan un contabil si colegii mei nu sunt de mare ajutor ( majoritatea au un contabil si nu sunt sigur daca nici eu nu stiu sau nu dar pana acum nu au avut probleme, am intrebat pe unul dintre ei si mi-a spus sa caut pe internet). Declararia ce trebuie depusa o am deja, completata, doar nu stiu unde trebuie depusa. Multumesc de raspuns!
Declaratiile de venit se depun la anaf, online pe spatiul virtual dupa ce iti faci un cont.
in continuare iti recomand macar sa intri pe vreun forum de specialitate sau ceva de contabilitate ca sa afli daca e legal sa lucrezi cu un astfel de contract de colaborare.
Ala se poate face si anual, in fiecare luna sau trimestrial, depinde ce lege este in acea tara.
Intreaba si tu pe cei de la firma unde lucrezi, daca au ceva contabilitate, mergi acolo si le spui ca nu esti familiarizat cu chestii de astea si te ajuta aia pentru inceput, odata ce vezi, apoi faci singur fara probleme.
Salut! Am intrebat si nu avem contabilitate, mi s-a spus s-a caut pe internet si ca venitul ce trebuie declarat este cel pe anul trecut. Majoritatea colegilor sunt ajutati de un contabil, dar acesta costa si nu imi permit momentan. Multumesc de raspuns!
Normal ca faci taxele pentru anul cea trecut, pentru anul in curs nu ai ce taxe sa faci.
Poti cauta sa te ajute si altcineva, nu neaparat contabl, mai fac taxe si alte persoane, gen bookkeeper sau persoane ce lucreaza pe la contabilitate.
Sint unia care mai fac un ban in plus, deci nu ia ca si un contabil.Cauta poate gaseasti ceva brosuri, sau CD cu asa ceva, aici la mine sunt, iti explica pas cu pas ce sa faci cum sa faci.Mai poti cauta pe internet firme care se ocupa cu asa ceva, alea ar costa cel mai putin, uneori fac si chestii gratis pentru persoanele cu venituri mici.