Pentru masina sigur nu. Pentru un apartament/casa, da. Pentru masina, sub nici o forma - poate doar in cazul in care esti taximetrist si fara mori de foame.
Din moment ce poti face lejer 2000 lei net lunar, nu vad de ce ar fi necesar. Daca stai cu parintii pui deoparte banii si intr-un an ai luat masina.
Cand ai mare nevoie de bani apelezi si la banci dar eu incerc sa strang pentru a putea lua ceva si nu as face rate la banci pentru o masina.
Dacă poți și ești sigur că nu "atentezi" la ei atunci când ai nevoie de bani, atunci mai bine economisești. Dar nu la bancă, fiindcă dobânda se impozitează și oricum e foarte mică.
Dacă nu, mergi pe varianta de împrumut pentru nevoi personale pe o perioadă de 5 ani.
Totuși, sfatul meu este să mergi la ANAF în orașul tău și să cumperi obligațiuni de stat. Ai dobândă neimpozabilă și este un mod sigur de economisire. Peste 2-3-4 ani îți recuperezi banii, plus dobânda, care este olecuță mai mare decât a băncilor, 3, 5%, parcă, și îți cumperi mașina.
Depinde cat e de urgenta pentru tine. Daca nu e urgent si crezi ca ai posibilitatea sa strangi bani, clar nu merita, dar daca ai nevoie urgenta, platesti lunar rata si aia e.
Depinde cat de mare e urgenta. Eu sunt pentru creditele de nevoi personale, chiar daca dau mai mult dar am obiectul acum, cand vreau sa ma bucur de el, si nu peste cativa ani.
In privinta economisirii daca ai rabdare, logic e varianta cea mai buna, dar nu tii banii acasa ci la banca unde chiar daca e dobanda mica o iei si nu o dai, decat daca ii tii in casa si nu se inmultesc dimpotriva poate mai iei din ei ca sunt la indemana.
Asa ca daca vrei sa traiesti si sa te bucuri acum te duci la banca unde ai creditul, pentru ca s-ar putea sa ai o dobanda mai mica la credit, si faci un credit de nevoi personale, cu cat este pe termen mai scurt cu atat dobanda DAE este mai mica dar si rata de suportabilitate e mai mica.