| maniacutz2003 a întrebat:

Salut! Tot vad pe tik tok ca dacă investesc în 3 hectare de exemplu pe care sa plantez copaci paulownia costa 10 lei planta, 1800 de plante peste 6 ani vinzi cu 50 euro planta de unde rezulta 90.000 euro. Oare e adevărat sau?

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Și ăia 6 ani de muncă nu costă nimic? Sau crezi că doar îi plantezi și gata? Dacă ar fi atât de ușor, ar fi toată țara plină de paulownia. Dar nu este.

Hai să facem un calcul orientativ pentru un hectar (deși recunosc că nu am experiență în domeniu, deci este posibil să mă înșel):
Să zicem că plantezi 600 de plante la hectar. Și să zicem că 80% dintre ele ajung la maturitate. Adică 480 de plante. Din alea, nu ți le va cumpăra pe toate, pentru că vor spune că unele sunt necorespunzătoare. Să zicem că-ți cumpără 400 de plante cu 50 de euro bucata, adică încasezi 20.000 de euro.

DAR tu ai avut următoarele cheltuieli:
- 1200 de euro pe cei 600 de puieți
- cel puțin 2000 de euro/an costuri cu îngrijirea culturii, tratamente, irigații, pază, taxe, etc

În total ai cheltuieli de cel puțin 13.000 de euro în șase ani pentru un hectar. Adică profitul tău într-un caz fericit este de 7000 de euro în șase ani de muncă. Adică sub 100 de euro pe lună. Iar banii nu-i vezi lunar, ci abia la final.

După cum vezi, lucrurile nu stau chiar așa de simplu. Și scenariul de mai sus presupune că ai deja terenul și că acesta se pretează pentru plantarea de paulownia.

6 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu este adevărat. Dacă nu sunt condiții, calitatea solului, apă suficientă în sol sau din precipitații, nu iese banul așa cum scrie acolo. Știu din experiența unui prieten.

| mihai69 a răspuns:

Mulți și-au luat țeapa asta - paulownia asta nu e bine adaptată la solul și clima de la noi.

| johnnny123 a răspuns:

Cum rezultă 90.000 de euro?

Cele 3 hectare de teren nu costă nimic? Puieții nu costă nimic? Plantarea nu costă nimic? Șase ani de muncă și irigații nu costă nimic? În plus, crezi că din 1800 de plante îți vor ajunge la maturitate toate?

| maniacutz2003 explică (pentru johnnny123):

Terenul îl am, întra 600 plante la hectar, 1800 de plante cu 10 lei planta le cumperi și cică iti fac contract ca peste 6 ani vinzi cu 50 de euro planta

| johnnny123 a răspuns (pentru maniacutz2003):

Și ăia 6 ani de muncă nu costă nimic? Sau crezi că doar îi plantezi și gata? Dacă ar fi atât de ușor, ar fi toată țara plină de paulownia. Dar nu este.

Hai să facem un calcul orientativ pentru un hectar (deși recunosc că nu am experiență în domeniu, deci este posibil să mă înșel):
Să zicem că plantezi 600 de plante la hectar. Și să zicem că 80% dintre ele ajung la maturitate. Adică 480 de plante. Din alea, nu ți le va cumpăra pe toate, pentru că vor spune că unele sunt necorespunzătoare. Să zicem că-ți cumpără 400 de plante cu 50 de euro bucata, adică încasezi 20.000 de euro.

DAR tu ai avut următoarele cheltuieli:
- 1200 de euro pe cei 600 de puieți
- cel puțin 2000 de euro/an costuri cu îngrijirea culturii, tratamente, irigații, pază, taxe, etc

În total ai cheltuieli de cel puțin 13.000 de euro în șase ani pentru un hectar. Adică profitul tău într-un caz fericit este de 7000 de euro în șase ani de muncă. Adică sub 100 de euro pe lună. Iar banii nu-i vezi lunar, ci abia la final.

După cum vezi, lucrurile nu stau chiar așa de simplu. Și scenariul de mai sus presupune că ai deja terenul și că acesta se pretează pentru plantarea de paulownia.

| Adrian5575 a răspuns:

Au vrut multi sa faca asta. E foarte pretențioasă planta si nu da rezultatele promise. Cauta pe YouTube sa vezi.

| Jatropha a răspuns:

Paulownia România Paulownia
France, Paulownia Italia, Paulownia Grecia, Paulownia
Ucraina, Paulownia Germania, Paulownia Austria, Paulownia Bulgaria, Paulownia Spania, Paulownia Paris, http://www.Paulowniaonline.net/ shop
Http://www.Paulowniaonline.net