Cel mai bine poti pastra banii investindu-le in bunuri a caror valoare creste cu timpul (sau macar se pastreaza (obiecte de arta, de colectie, imobile, aur pur etc.) si le poti si vinde, relativ usor.
Ca-i o idee foarte buna, daca ai bani sa-ti faci un depozit bancar, in euro sau dolari americani.
Nu am economii mari acum, ii tin in lei, pe carduri si prin buzunare.
Daca as avea economii de 50.000 euro sau mai mari, poate as urmari cursul valutar. Dar pentru 2000 pe care oricum ii rulez pana la sfarsitul anului, nu-mi bat capul.
Depinde cati bani ai.
Daca ai sub 25000 de lei e irelevant ce faci cu ei ca inflația sau fluctuațiile leului nu o sa te afecteze prea tare. Daca ai mai mulți bani vezi ce variante ai pe piață. Din câte știu eu dobânzile pentru conturile de economii in valută sunt extrem de mici, la lei sunt mici dar mai acceptabile... Totuși nu o sa acopere inflația daca sare de 4% cum se previzionează.
In functie de cât timp vrei sa tii banii la păstrare poți sa mergi pe o investiție in fonduri mutuale cu risc scăzut sau chiar sa cumperi obligațiuni de la BNR care au dobanda drăguță care ar acoperi inflația daca mergi pe varianta cu 3 ani.
Daca ai banide economisit, in Euro este cel mai bine.
Daca as avea si eu... la fel as face.
Iar cei care au atat de multi bani incat sa-si permita sa investeasca in bunuri de valoare, nu ajung sa intrebe aici.
La fel cum plandemia este generalizata la fel va fi si inflatia.Bancile dau credite cu dobanzi mici, guvernele dau bani pentru ajutoare, asta inseamna un singur lucru inflatie.Si nu 4% cum mananca rahat unii la tv. Urmareste pretul energiei, al materialelor de constructie, etc. Salariile nu cresc.
Daca cumparai lemn de constructie acum 6 luni, azi ai fi avut profit de 200%.
Eu am avut vreo 75 000 lei în cont și am cumpărat de toți benzină. O jumătate de cisternă. Dacă mi-ar fi venit ideea mai devreme. Cealaltă jumătate o poți lua tu, dacă vrei. Am face mare vâlvă.Sau vâlvătaie, cum s-o zice.
Stiu, e buna afacerea, eu am avut 100.000 euro, am cumparat de toti floarea soarelui pentru ulei, o sa fie de viitor afacerea asta! Daca aveam ideea mai demult, cred ca ma imbogateam acum.
Titluri de stat în euro cotate la Bursa de Valori București.
Se pot cumpăra și la 96 de euro un titlu care are valoarea nominală 100 de euro.Ai avea randament de 2, 5% pe an fără să plătești impozit pe dob sau profit.Sunt emise pe 5 ani.