Daca nu esti platitor de TVA ai numai dezavantaj, respectiv tu va trebui sa platesti TVA, pentru ceea ce o sa cumperi de la un platitor de TVA dar nu poti incasa TVA de la clienti, astfel ca nici nu poti deduce TVA platit si o sa ai cheltuieli mai mari si profit mai mic.
Asa cum ti-am spus nu poti incasa legal TVA, daca nu esti platitor de TVA, asa ca pentru acea cursa vei incasa numai 1.800 lei.
Asa fiind este bine sa te inregistrezi ca platitor de TVA, ar fi in avantajul tau.
Am inteles. Multumesc. Asa o sa fac. O sa ma inscriu in scop de TVA. Pentru ca motorina eu o cumpar cu TVA. Si trebuie sa deduc TVA. Acum nu stiu daca pot deduce TVA la motorina din tarile UE sau NON UE cum ar fi Republica Moldova. Daca nu il pot deduce nu are rost pentru ca toate alimentarile le voi face in Republica Moldiva e mult mai ieftina motorina.
O societate, la infiintare, este neplatitoare de TVA, beneficiind de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul Fiscal, care spune ca o persoana impozabila a carei cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 300.000 lei poate aplica scutirea de taxa.
In momentul depasirii pragului de venituri de 300.000 lei intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze ca platitor de TVA in termen de zece zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Inregistrarea se face prin depunerea declaratiei 010. De exemplu, daca am depasit plafonul pe 11 noiembrie, pana pe 10 decembrie trebuie sa depun declaratia 010 impreuna cu balanta din care sa reiasa depasirea plafonului si data cand acest lucru s-a intamplat.
Nedepunerea in termen a formularului 010 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru societatile din categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte firme si persoanele fizice.