| cristian123456 a întrebat:

imi poate explica si mie cineva ce e cu pensia privata? Pot sa o scot, e bine, nu e bine?

10 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Sant niste conditii de indeplinit, unde locuiesc eu am timp 3 luni de la data inscrierii sa zic ca nu mai contribui bani si imi primesc tot ce am bagat in fondul de pensii altfel anulez dupa 3 luni si primesc banii la pensie cand ma retrag din campul muncii. Personal nu recomand, mai bine iti bagi banii in contul bancar unde faci economii si nu ai treaba, asa stii ca nu ti se trage comision sau cine stie cine.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu poți să o scoți căci ea este o pensie, o vei primi la pensie, suplimentar față de cea de stat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pensia privata este de fapt o șmecherie a guvernului prin care sa mai poată fura bani din munca oamenilor. Ajungi la pensie, zici ca ai bani puși deoparte "pensia privata", apoi sa constați cu stupoare ca banii nu exista.

| cristian123456 explică (pentru anonim_4396):

Si ce recomanzi sa fac?

| cristian123456 explică (pentru mgtow):

Si cum fac asta?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum ar putea fi o smecherie a statului cand banii sunt administrarti de un fond PRIVAT de investitii. Tocmai asta e avantajul ai frumusetea pensiei private. Ca nu stai in baza statului iar banii tai sunt investiti de un administrator competent, nu de stat

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu, ar fi o mare greseala sa te oprești sa cotizezi la pensia privata. Asta ar însemna sa lasi doar statul sa iti aministreze banii, iar statul est3 un administrator incompetent.

| laSoledad a răspuns:

Pensia privata de la NN sau ING n-are legatura cu statul. Este total privata si apartine de asa-zisul Pilon 3, administrat privat. Nu e recomandat sa tii banii intr-un cont de economii, avand in vedere cat de mica e dobanda oferita de banca si cat de mare este inflatia in Romania. Cresterea inflatiei este mai accelerata decat cresterea dobanzilor, ceea ce erodeaza puterea de cumparare a banilor si depozitele la banci. Cand va fi sa scoti banii de la banca, vei scoate un maruntis, in timp ce banca se foloseste de banii tai in prezent.

Cel putin la administrarea privata a pensiilor, banii sunt investiti mult mai bine pentru a scoate randamente mai mari, care sa combata rata inflatiei si care sa-ti asigure o pensie buna la batranete. Am auzit povestea multor economisti mai in varsta, inclusiv profesori universitari de economie, care cotizeaza la NN sau ING pentru pensia privata (pe langa cea de la stat). Sunt o solutie mai sigura decat depozitele bancare sau alte sisteme publice, fiindca astea sunt mai responsabile cu investirea banilor pe termen scurt si lung. Plus de asta, iti spun eu din teoria financiara, exista 2 tipuri de investitii a banilor. Pe termen scurt si pe termen lung. Ei bine, depozitele bancare ssunt o investitie pe termen scurt, nu lung. Nu merita sa pierzi banii de pensie in depozite bancare. laughing Asigurarile private de pensie sunt o investitie pe termen lung, fiindca dau randamente mai mari si sunt mai imune inflatiei. Logic. Plus ca, banii pe care ii dai din salariu pentru a cotiza cu ei la o pensie privata, gen ING, NN, sunt scutiti de impozit. Adica, ti se va impozita o suma mai mica din salariul tau luna de luna. Suma maxima care nu va fi impozitata este de 150€ pe luna, cu conditia sa-i depui la pensia ta privata. In schimb, dobanzile la depozitele bancare, pe langa faptul ca sunt mici, mai sunt si impozitate la sursa. laughing
Gandeste de doua ori inainte sa actionezi.

| laSoledad a răspuns (pentru suntserios):

Exact. Statul nu investeste fondurile publice la fel de bine cu o fac companiile private, profesioniste.

| mgtow a răspuns (pentru cristian123456):

Mergi la banca si zici ca vrei sa mai deschizi un cont pentru a strange bani separat. La pensia privata e posibil ca guvernul sa iti traga taxe asa cand stii ca iti bagi in contul curent banii nu se atinge nimeni de ei ramane al tau, unele banci ofera comision daca strangi bani un % variaza.

Întrebări similare