anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

îmi puteți da un sfat cum să economisesc bani mai mulți? Am încercat de mai multe ori dar nu am reușit.

Răspuns Câştigător
| Lostlyric a răspuns:

Conceptul de a economisi bani multi este putin diferit de cel de a economisi. Iti voi da cateva sfaturi pentru a economisi mai istet dar, ia aminte, pentru a economisi trebuie sa pornesti de la faptul ca acele economii se vor simti in timp, niciodata pe moment, nu de la o o zi la alta, nu de la o luna la alta. Trebuie sa ai putina rabdare.
Strategii pentru a economisii bani:
1. Fa-ti un caiet in care iti notezi in fiecare luna, toate cheltuielile. Daca nu ai timp sa le notezi pe toate in momentul in care acestea apar, salveaza bonurile si aseaza-le frumos intre file, iar la sfarsitul lunii, calculeaza totul. Aceasta tehnica te ajuta sa fii constient de suma aproximativa pe care o cheltui pe luna si sa-ti dai seama ce nevoi pot fi simplificate si pe ce prostii inutile dai bani. Functioneaza foarte bine daca faci macar doua luni de test, fara sa incerci sa economisesti si fara sa incerci sa te abtii de la ce consumi in mod obisnuit. Apoi, analizezi ce poate fi taiat de pe lista. Faci o medie a sumei economisite si acest lucru te va ajuta sa urmezi pasul 2. Nu-ti va veni sa crezi cate prostii sunt reprezentate de acele cheltuieli inutile. happy Daca consumi, in medie, o bere pe zi, asta te aduce la o suma de aprox. 150 lei pe luna. 150!
2. Construieste-ti un buget lunar: o lista care sa contina cheltuielile fixe (chirie, utilitati, abonament, rate etc. -acolo unde este cazul), gandeste-te la o lista care contine cheltuieli pentru alte nevoi (iesiri, distractie, haine etc.) - aceasta va fi o suma aproximativa, aloca in fiecare luna macar 30RON pentru cheltuieli neprevazute (ziua unui prieten, o nunta, o escapada etc.) - daca aceasta suma nu este cheltuita in luna respectiva, adaug-o la cea de luna viitoare si tot asa; si o lista cu ceea ce ai economisit din cheltuielile de la punctul 1. Iti dai seama ca nu poti prevede totul si nu te invinovati daca vreo lista este calculata gresit. Ideea de a pune pe foaie un buget lunar este de a te face sa intelegi mai bine valoarea cheltuielilor si a economiilor pe care le faci sau esti capabil sa le faci. Conteaza enorm sa fii mereu in contact cu bugetul, pentru ca acest lucru te va obliga sa economisesti si vei sti unde.
3. Decide care iti sunt prioritatile: cheltuielile fixe lunare reprezinta mereu prioritati. Cheltuielile urgente urmeaza imediat dupa prioritati. Iar restul poate fi combinat in functie de dorinte. Dar nu uita: fix si urgent pe primul loc.
4. Incearca sa folosesti bani cash cat mai des cu putinta. Banii de pe card nu pot fi controlati de mintea ta, tentatiile sunt mari, cumparaturile se fac mai usor. Daca ti-ai primit salariul pe card, scoate-i pe toti! O sa sune absurd, dar e bine sa simti banii in mana cand ii cheltui. Daca vrei sa-ti iei, spre ex., o pereche de pantaloni scumpi, cand simti suma in mana te va face sa te razgandesti. Cand o platesti cu cardul, nu realizezi cat de mare este, nu te va durea sufletul s-o cheltui happy
5. Verifica progresul tau in fiecare luna si sarbatoreste-l. E bine sa intelegi ca daca faci o treaba buna la capitolul asta, poti sa iesi in oras cu prietenii, o mica aroganta nu strica. O bere, o atentie, o maslina. Doar ai tras de curea pana atunci. happy
6. Evita creditele la banca. Evita-le! Un acoperis deasupra capatanii DOAR AL TAU, nu este rentabil daca ai un salariu modest. Este rentabil pentru cei care au un salariu bun si garantia ca munca lor va fi foarte bine platita pe o perioada lunga de timp.Greseala romanului de rand sa se indatoreze cu credite pe jumatate de viata cand poate astazi isi permit, dar peste 15 ani nu isi mai permit - ramai si fara bun, si fara banii investiti in credit. Nici o satisfactie. Mai bine locuiesti in chirie si incearca sa strangi bani la soseta in tot timpul asta. Si inca un sfat: nu te aventura in a detine cel mai nou model de telefon, de masina, de vila, de piscina etc. Nu pentru ca nu ti le-ai permite neaparat, insa costurile pentru intretinerea lor sau repararea acestora va fi mult peste bugetul tau. Mult. Asta daca traiesti in Romania. Se poate trai o viata minunata si cu o masina modesta, o casa modesta si un mic lac in spatele casei laughing

3 răspunsuri:
| mark2018 a răspuns:

Trebuie sa te concentrezi cum sa castigi mai mult, nu cum sa economisesti.
Tragi a saracie cu economisitul.

| Ievi a răspuns:

Corect cum zice si tipul de mai sus, mai bine te gandesti cum sa faci sa-i investeti sau sa-i produci in caz ca nu produci, si mai important la nivel mare.
Economisesti doar atunci cand nu ai de unde sa-i inmultesti.

| sierra1 a răspuns:

Sau variante:
- faci foame
- te muți în pădure
- umbli în fundul gol
- te lași de tigări, femei, alcool
...
dar de fapt, de ce ai economisi?