Daca salarul se vireaza in interiorul bancii, atunci nu se percepe comision de transfer.
Daca transferul se face intr-un cont de la alta banca, atunci banca percepe comision de transfer de la expeditor (in acest caz: de la angajator), ceea ce poate nu le convine din mai multe motive (contabile).
Da, poate. Nu este discriminare. Angajatorul are o contabilitate care lucrează cu o anumită bancă, nu cu toate băncile la care au angajații lui conturi. Astfel el are contabilitatea simplificată. Dacă vrei bani de la el, respecți regulile lui contabile, fără pretenții. Să îți deschizi un cont la banca agreată de el, nu reprezintă o complicație pentru tine. Nu tu îi impui lui reguli, cum să se comporte financiar.
Nu iti poate impune. Dar le e mult mai usor sa lucreze cu o singura banca. Desigur, poti insista ca vrei ca tine, dar dupa cand o sa ai nevoie de ceva o sa iti dea si ei acelasi raspuns ca deh "nu se uita".
Teoretic nu poate, dar practic poate. In acest sens ti-au explicat colegii.
Dar o dispozitie, nu mai stiu al carui organ, spune ca nici depunerea pe card nu este obligatorie. Se poate cere plata la caserie, cash.
Daca ai fi angajata mea as spune tuturor celorlalti angajati ca eu aveam de primit un credit daca eu ma puneam bine cu banca respectiva si pentru ca tu nu ai vrut sa imi dai voie sa iti platesc salariul prin banca caruia eu doream sa ii capat increderea acum avem cu torii de pierdut luna aceasta 30% din salariu.
Asa ca te mananca de vie cokegii si alta data nimeni nu imi mai strica carma ca stie ca va fi linșat de colegi.
Cate o data trebuie ars pe rug in piata publica cate unul care comenteaza stramb pentru ca sa fie dat de exemplu sa nu mai comenteze strâmb si altii.
Asa se practica pretutindeni, firmele au contracte cu anumite banci iar tu daca lucrii la firma cutare trebuie sa iti faci cont la banca respectiva