E un plan de dezvoltare, din punctul meu de vedere, execrabil.
Tie nu-ti trebuie computer sau telefon acum, ci un job. Deci primul pas e sa te angajezi, apoi vin celelalte.
Chiria, cat stai prost cu banii ar trebui sa te duca maxim 600 lei. Daca esti baiat de treaba si reusesti sa castigi increderea, gasesti O CAMERA la vreo baba. Se inchiriaza si camere, nu doar apartamente. Cu putin noroc, daca o ajuti cu diverse, te porti frumos, ii asculti povestile, mai capeti si cate o masa calda de la ea cu siguranta.
In primul rand uita de calculator. Nu ai nevoie acum.
Telefon 200, nu 2000 lei, unul cu butoane, te tine 10 ani. N-ai nevoie de internet, camera, touchscreen, etc. Tu ai alte treburi de facut acum.
De incaltat, 2 perechi de bascheti si o pereche de ghete/bocanci pentru iarna, maxum 350 lei. Nu-ti trebuie acum fite.
Haine second hand, nu e nici o rusine, cu 300 lei ti-ai facut garderoba pentru cateva luni.
Scoala de soferi o faci mai tarziu.
De casa nu se pune problema acum. Peste un an-doi, eventual iti gasesti un job mai bun intre timp si vezi atunci.
Calculator 4000 lei, blugi 150 lei, bicicleta si permis. Nu crezi că vrei prea multe? Să nu mai zic de celelalte aberații.
Fii un pic mai realit
, si fa-ti o lista cu prioritati si alta cu dorinte
Mai intai rezolva prioritatile necesare,
Pentru un loc bun de munca ai nevoie de o facultate, daca nu vrei sa sclavesti pentru 2-3 lei pe luna
Dar sa fii la fara taxa si sa iei bursa 700 RON de la facultate ce are? Nu trebuie sa inveti asa de mult.
Adica esti vai de churu tau dar vrei calculator de 40milioane wtf si telefon de 20 milioane si bicicleta de 20 as well si mai vrei si scoala soferi cand tu ai adidasi rupti :o
Ma copile revino-ti
ABia te angajezi pe 11milioane si visezi prea mult wake up!
Cam urat din partea ta sa raspunzi in felul asta. Omul vrea de jos si de unul singur sa se ridice si sa aiba o viata decenta si sa fie si el in rand cu lumea. Crezi ca el este de vina pentru situatia financiara pe care o are in momentul asta? Ca sa nu mai zic de egoismul si lacomia care se afla in familia sa.
Daca tu ii zici "wake up" ca viseaza prea mult, cum o sa-l faca asta sa se elibereze de situatia in care se afla?
Cred ca wake-up nu se refera la faptul că visează ci ca visează cam aiurea. Vrea calculator de 3-4 mii si telefon de 2mii dar bani pentru facultate nu da. Ca de, nu folosește la nimic iar pe șantier nu îi place. De parca cei ce lucreaza acolo o fac de placere.
În condițiile date este nerealist, deci si de la mine un WAKE-UP!
Pai cu facultatea in Romania are dreptate, chiar nu face mare branza cu ea. Daca ar pleca in strainatate cu facultatea aia ar fi altceva dar nu are nicio garantie ca prinde job in strainatate daca face facultate aici.
Iar despre santier, a zis ca are probleme cu coloana. Cu asta nu prea te joci. Nu prea ma pricep la anatomie dar cred ca poate da si in paralizie daca isi forteaza ani de zile o coloana care deja are probleme, mai ales pe santier unde muncesti de-ti sar capacele in fiecare zi.
"Vrea calculator de 3-4 mii si telefon de 2mii dar bani pentru facultate nu da"
Cumva tind sa cred ca astfel de "pretentii" sunt normale la el de vreme ce provine dintr-un loc plin de fițe cum este Bucuresti. A primit aici mesaje suficiente cat sa-si dea seama ca isi doreste prea multe in momentul asta.
Cu facultate in Ro nu faci mare lucru? Poate asa este dar e mai bine fara?
Cand a menționat despre șantier nu a spus doar ca are probleme la coloana, cum ar fi fost normal si suficient, a început cu nu îi place iar in context asta suna aiurea.
Care e problema cu Bucureștiul, cum adica fițe? Sa-ti spun ca ponderea cea mai mare este data de "provinciali" care au venit cu tot cu fițe?
Este f.bine sa ai un plan si sa încerci sa il si realizezi doar ca trebuie sa fie cat de cat realist. Nu asta am sesizat.
Cred ca e suficient ce s-a scris, eu unul ii doresc mult succes.
"Poate asa este dar e mai bine fara?"
Depinde fiecare ce prefera. In Moldova saracia este crunta iar daca faci facultate acolo n-o sa-ti aduca prea multe beneficii, nici financiare nici din perspectiva unui loc de munca decent. Daca tot se pune problema facultatii eu unul as lua in considerare migrarea in alta tara. Depinde evident si ce facultate alegi. De exemplu domeniul IT este si a fost intotdeauna bine platit, in timp ce cu o facultate de psihologie sau geografie s-ar putea sa nu ai unde sa te dezvolti in continuare dupa terminarea ei. Sunt multe lucruri care variaza dar in general, nu, eu nu cred ca faci mare branza cu o facultate in Romania. Poate asta se va schimba treptat deoarece salariile au mai crescut.
"Sa-ti spun ca ponderea cea mai mare este data de "provinciali" care au venit cu tot cu fițe?"
Bineinteles ca si asta este un motiv, eu m-am referit la oras, nu neaparat la bucuresteni. Mie unul asta imi sugereaza, ca este un loc plin de fițe, asa cum este de altfel si Iasi intr-o mai mica masura.
Da,sunt chestii pe care ti le doresti si na, nu ti le poti permite.Aici te descurci greu cu munca fizica, mai ales ca nu.ti ajung banii nici de mâncare la cat plătești pe chirii si alte facturi, daca te atrage ceva orice facultate sau curs care tu crezi ca te.ai descurca, bagă.te. Daca nu găsești rezolvare pleaca! Pleaca in afară
Eu zic sa faci niste cursuri de calificare la fortele de munca. Faci cursuri timp de cateva luni (depinde de curs) si iei si 250 de lei pe luna somaj timp de 6 luni. Cursurile te pot ajuta sa-ti gasesti un loc de munca mai usor.
http://www.bucuresti.anofm.ro/
Poate chiar iti poti gasi de munca prin intermediul acestei agentii.
Eu cred ca ar trebui sa lasi prietena la o parte pentru moment. Majoritatea sunt foarte pretentioase in ziua de azi. Primar este sa strangi bani sa te pui pe picioare si poate iti poti cauta o prietena (daca ai posibilitatea) atunci cand o sa fii independent. Faza este ca probabil nu o sa poti strange mare lucru daca ramai unde esti pentru ca ai tai probabil o sa vada ca lucrezi si faci bani si o sa-ti ceara si tie si nu mai scapi de gura lor. Nici sa te muti in chirie nu este usor pentru ca o sa ai probabil bani cat sa te intretii de vreme ce o sa ai si chirie de platit si nu prea o sa ai posibilitatea sa strangi mare lucru asa.
"Am vreo șansă la măcar 1800? Nu mai zic de peste 2000"
Singurul motiv care ma face sa cred ca poti lua banii astia este doar pentru ca ai pomenit de Bucuresti unde viata este mai scumpa decat in alte zone ale tarii. Din acest motiv poate vei putea gasi un job cu banii astia, desi slabe sanse pentru ca nu ai experienta. In rest, nu cred ca o sa vezi prea des sa ofere cineva mai mult de minimul de economie. Este un mare dezavantaj ca ai probleme cu coloana pentru ca altfel poate gaseai un job printr-o fabrica ceva unde poti lucra peste pogram si poate sa iei mai multi bani. In niciun caz sa nu te imprumuti din banca pentru ca o sa ramai probabil dator bancii timp de zeci de ani probabil la cati bani iti trebuie. Stiu pe cineva care inca plateste dupa 20 de ani dupa ce s-a imprumutat cu vreo 90 de milioane. Cazuri de astea sunt probabil fara numar.
Cat despre facultate, mai degraba ai putea sa faci una in strainatate si sa ramai acolo daca o sa ai ocazia sa pleci.
"și aș vrea să îmi iau și un calculator nou"
Eu te-as sfatui cu incredere sa-ti iei un laptop. Mereu am crezut ca tin mult mai mult decat un calculator. Daca nu esti pretentios, gasesti laptopuri bune si la 1500 de lei dar nu asta este prioritar in momentul asta pentru ca ai nevoie sa strangi bani ca sa fii pe picioarele tale. Gasesti si telefoane foarte bune la mana a doua cu maxim 500 de lei. Cei drept trebuie sa stii sa le cauti.
"Eu inițial am zis să strâng bani să îmi iau ceva casă/apartament/garsonieră"
Nu este posibil in Romania cu un salariu de maxim 2000 de lei. Ar trebui sa muncesti ani intregi si sa strangi toti banii pe care ii prinzi ca sa-ti iei macar o garsoniera, mai ales ca prin Bucuresti sunt mult mai scumpe probabil. Ar trebui pe moment, daca prinzi un job sa te multumesti si cu o camera intr-o casa sau apartament, poate asa te imprietenesti si cu persoanele care locuiesc acolo si poate te vor ajuta cu sfaturi sau alte chestii.
Am uitat să zic că mama nu mai gătește și fie încerc să mănânc prin oraș, iar meniurile sunt de 15 lei. 15*3= dimineață prânz și seara=45*30 de zile 1350, deci nu-mi ajung nici să mănânc.
Mănânci cam mult. Îţi ajunge o shaorma pe zi. Sau fa-ti mancare in pana mea. Te plangi cam mult si nu faci nimic. Planul ala al tau e pe termen lung. In prezent iti trebuie job pentru a-ti lua câteva ţoale sh, si ceva de mancare, gen cartofi prajiti si sandwich-uri. Mai stai cu ai tăi până îţi strângi bani de chirie+ garanţie. Va trebui să srai ori într-o zona naspa, ori împreună cu altcineva, intr'un apartament de 2-3 camere. Restul sunt lux. Tinerii de vârsta ta se chinuie prin cămine cu câţiva colegi într-o camera minuscula, cu baie pe palier si zacusca si învaţă că să facă o facultate la buget, unde nu se plateste nimic. Ca sa nu mai spun cu unii obtin si o bursa si in paralel cu facultatea au si un job. Cu gandirea asta de bani multi pe nimic nu o sa ajungi nicăieri. Gândeşte-te în prezent la ce esti extraordinar de bun astfel incat un angajator sa iti dea 17 mil in mana plus cam tot atat taxe la stat? In concluzie munceste. Treptat iti poţi lua un credit pentru telefon, laptop, scoala de şoferi si ce mai vrei. Casa n-ai şanse.
Mergi in chirie, iei o camera dai 400, si iti gatesti.
Salut!
E super bine ca vrei sa faci bani, dar totusi fi mai realist. Am o prietena care este intr-o situatie similara cu a ta; numai ca ea se cearta mai mereu cu parintii, si la fel, i-au devenit insuportabili. Lucreaza ca ospatar la evenimente si castiga 150 lei/seara si asta doar sambata. Incearca sa se descurce singura, dar nu prea reuseste. Oricum noi stam intr-o zona in care traiul e mult mai accesibil decat in Bucuresti.
Eu zic sa-ti faci o lista cu prioritati, apoi stai sa le realizezi.
Nu te lasa descurajat de cei care zic ca vrei prea mult, ba chiar e mult mai bine asa. Oricum in Romania nu prea ai unde sa faci banii astia intr-un timp relativ scurt. Cea mai buna optiune in cazul tau, ar fi sa pleci in strainatate, unde chiar se castiga cu mult peste salariile din tara noastra.
Eu unul am vrut sa-mi iau masina si am plecat de 2 ori, cate 1 luna jumatate, odata in Spania si dupa in Germania. Si in 3 luni am facut 12.000 lei. Si da am fost in agricultura. Toate au in inceput!
Multa bafta! Sper sa reusesti sa-ti atingi telurile!