Numai domnul Ioandelasal stie, asteapta sa citeasca intrebarea ta si te va lămurii dumnealui, ca stie legea.
Nu esti explicit. Ce este cu ipoteca terenului? Este terenul ipotecat?
Mersul este urmatorul:
Dupa anuntul preemtorilor - pe cei care ii cunosti, direct in scris, pe cei care nu-i cunosti prin anunt afisat la primarie, la 30 de zile poti incheia contractul daca oferta ta este castigatoare.
Daca cu terenul tau se invecineaza o societate cu activitate in domeniu agricol, aceasta are preemtiune fata de celalti vecini. In acest caz vanzatorul trebuie sa ceara in scris daca societatea isi aroga dreptul la cumparare.
Ipoteca nu are ce cauta aici si nici notarul nu-ti va lua bani in acest sens.
Raspunsul poate nu fi concludent, deoarece nu ai fost explicit.
Mulțumesc pentru raspuns, termenul preemtiunii poate dura pana la 75 de zi, vreau sa fac următoarele, proprietarul sa scoată un extras CF sa meargă la primărie pentru demersurile preemtiunii pe urma cu un extras CF și certificat fiscal sa mergem la notar, facem un contract de împrumut dându i o suma mai mica decât cea de vanzare pe termen de 12 luni cu garanția terenului. În caz ca unul dintre preemtori dorește terenul se lovește de litigiul împrumutului dat de mine (cumparator) garantat cu terenul de cel imprumutat (vanzator) in situația aceea ma poate obliga sa primesc imprumutul dat înainte de termenul de 12 luni sau terenul rămâne în litigiu. Fac asta pentru a descuraja preemtorii. Proprietarul are terenul de scurt timp și vrea sa pună o suma mai mica decât cea reala. ( dacă dau un împrumut prin notar cu garantia unui bun, poate sa mi restituie împrumutul înapoi înainte de termenul stabilit dacă eu nu sunt de acord sa primesc banii împrumutați mai repede?)
Mai exact doresc să cumpăr un teren extravilan, se mai poate prin metoda dare in plată cu noua ordonanța 104 din 30.6. 2022? Am riscuri sa fie respinsa transmiterea proprietății la intabulare dacă nu am acel certificat de preemtiune sau atacarea într un fel, se transmite intabularea fara nici un risc? proprietarul la dobandit la fel acum 3 ani pentru suma de 5000 lei, eu urmează să îi dau 55000lei. va platii impozitul de 80% pentru diferența dacă procedura se face prin dare in plata și este dobandit inainte de implementarea legii? Sau ar fi mai sigur sa-i dau un avans sub forma de împrumut la notar punând ipoteca terenul pe un termen de 12 luni după ce a făcut demersurile preemțiunii? am obligația să primesc restituirea împrumutului înainte de termen sau rămâne terenul în litigiu pana la termenul de restituire? descurajand posibili preemtori, prețul afișării ofertei poate fi 5000 lei sau este stabilit de o grila ce evaluează valoare terenului pentru impozitare? Vânzătorul este notificat când este interesat un preemtor (mai ales la suma de 5000 lei pentru evitarea impozitului) se poate lua legătura între preemtori și vânzător pentru explicarea situației? Mulțumesc!
O sa incerc sa-ti explic, desi tu amesteci doua prevederi juridice: darea in plata si dreptul la preemtiune.
1. Art. 1492 Cod civil prevede darea plata. Acesta nu a fost modificat si nici anulat.
Dar aceasta prevedere nu-ti da drept de preemtiune.
2. Daca nu ai certificatul de preemtiune nu se opreste transmiterea la intabulare, ci se opreste intocmirea actului de vanzare-cumparare. Nici un notar nu va intocmi Contract de vanzare-cumparare dacca nu s-au parcurs etapele preemtiunii.
3. Intabularea nu se face decat pe baza unui act autentic de transmitere a proprietatii, in cazul vanzarii pe baza contractului de vanzare-cumparare.
4. Ce imprumut sa-i dai la notar? Adica notarului? Sau vrei sa zici de imprumut cu act notarial! Si care-i folosul? Dimpotriva, se vede c toata actiunea este cusuta cu ata alba, cu urmarile care le presupune. Mai ales ca spui ca actiunea sa fie dupa demersurile preemtiunii.
5. La plata impozitului de 80% nu conteaza metoda de plata si nici ce lege actiona cand a fost cumparat. Legea nu distinge asa ceva.
6. Gandeste: daca dai niste bani cuiva imprumut si ti-i da inainte de termen, nu o sa-i primesti? Nicaieri nu se prevede ca un debitor nu poate achita datoria inainte de termenul prevazut in actul incheiat, iar creditorul sa poata sa nu-i primeasca.
7. Cat priveste luarea legaturii intre vanzator si preemtori, nu am inteles intrebarea.
8. Unde ai gasit tu ca termenul de preemtiune este de 75 de zile? Intentia de cumparare trebuie transmis conform art.6, alin.(2) din Legea 17/2014 in interiorul celor de 30 de zile cat anuntul de vanzare este afisat la primarie. Acesta este termenul care da dreptul la preemtiune. Celelalte activitati sunt pentru a transpune rezutatul afisarii si a exprimarii sau neexprimarii dreptului la preemtiune. Nu amesteca lucrurile.
9. Eu zic sa nu te joci cu focul, ca s-ar putea sa te arzi. Ceea ce vrei sa faci tu cu imprumutul – pe langa faptul ca nu sporeste, deoarece este facut dupa ce s-a anuntat vanzarea – poate constitui un caz penal.
In incheiere vreau sa-ti spun ca te incurci in lucruri care nu se fac.