Hai să le luăm pe rând.
1. Dacă deschizi un PFA:
- vei depune anual declarația unică, prin care declari veniturile, cheltuielile, iar ce rămâne se impozitează cu 10%
- dacă venitul net (încasări minus cheltuieli) egalează sau depășește 12 salarii minime pe economie ești obligat să plătești CAS și CASS
- dacă ești angajat la propria firmă, în cazul de față PFA, deja plătești aceste contribuții și nu le mai plătești încă o dată, chiar dacă venitul net anual depășește 12 salarii
2. Dacă deschizi un SRL:
- dacă ai minim un angajat, vei plăti impozit pe venit 1%, sau poți opta pentru impozit pe profit, 16%.
- dacă nu ai niciun angajat, vei trece implicit la impozit pe profit
- periodic vei lua dividende, care sunt impozitate cu 8%
Sfatul meu este să mergi pe varianta SRL.
Atenti raspus gresit care il duce pe om in eroare in luare unei decizii.
CASS este obligat sa il plateasca indiferent de suma incasata nu mai e legat de niciun plafon.
Si cel mai important la PFA nu te poti angaja tu ca sa scapi de plata CAS si CASS.
La SRL ai uitat sa ii zici ca impozitul poate fi si de 3% pentru anumite caen uri.
Citește aici:
https://static.anaf.ro/......ep2023.pdf
Anul 2023 se termina.
Pentru 2024 au fost deja votate noile prevederi si au trecut si de CCR.
Si din tot pdf ala spune-mi unde scrie ca te poti angaja la propriu PFA ca sa scapi de plata cas si cass.
Ms.
Deci platesti"pensia si asigurarea de sanatate" denumite CAS si CASS doar daca ai angajati, tu sau alte persoane fizice, in caz contrar nu le platesti si poti face incasa fara sa ai salariati deci platesti 10% la pfa orice ar fi, insa daca vrei afaceri serioase cu mai mult de un angajat platesti 1% din cifra de afaceri plus impozitul pentru angajat/angajati! doar in cazul asta il platesti! pentru ca la srl dupa noul cod fical daca nu ai angajati platesti 16% din profit, si nu stiu daca se renteaza mai ales ca contabilitatea trebuie sa fie tinuta de o firma pe care o platesti suplimentar pentru evidenta contabila trimestriala/lunara.
Multumesc pentru raspuns, insa sunt inca confuz. Voi incerca sa reformulez, deoarece e un subiect care imi creeaza foarte mare confuzie.
Mentionez ca sunt freelancer de scurt timp si am asteptat sa vad daca pot face ceva pe nisa pe care activez. Am decis ca este timpul sa imi platesc taxele si de aceea am inceput sa ma interesez in cauza. Stiam de aceasta plata de 10% cu care eram absolut ok, insa sapand dupa informatii, am tot citit faptul ca sunt obligat sa platesc CAS si CASS daca suma pe care eu o produc depaseste un anume prag, ceea ce dupa calculele mele este foarte probabil sa se intample. Nu doresc pensie sau asigurare de sanatate, deoarece planuiesc sa fac anumite lucruri cu acei bani.
Deci, intrebarea principala ar fi:
Daca imi deschid un PFA sau un SRL, exclusiv pentru a imi declara veniturile proprii (deci nici vorba de angajati sau altceva de genul), iar veniturile mele sa zicem in teorie ca ar fi de 3000 euro/ luna platesc acei 10% si asta e tot?
Ii dai omului informatii total eronate.
Cas și Cass plătește toate lumea care are venituri NU doar salariații.
PFA plătește 10% impozit din venit
PFA plătește OBLIGATORIU Cass 10% din venit dar până în plafonul de 60salarii.
PFA plătește OBLIGATORIU Cas 25% din plafonul de 6-12-24 salarii minime in funcție de cât realizezi.
Deci @Rwduprepeleac dacă ai in PFA care încasează 3000 vei plati obligatoriu
10%impozit
10%cass
25%cas din 24 salarii minime.
Nu exista varianta nu mă interesează/nu vreau pensie și asigurare sănătate.
La srl se complică treabă și mai mult. Acolo ești obligat să te angajezi că sa plătești impozit pe cifră de afaceri 1-3% in funcție de codul caen și nu 16% pe profit. Apoi trebuie sa mai plătești impozitul de 8% pe dividende plus Cass pe dividende.
Daca nu vrei sa te complici PFA si platesti 10% simplu iar cand te hotarasti sa te extinzi poate intr o zi srl, dar doar daca ai un contabil bun care sa nu te puna sa platesti toate taxele treci pe srl acum incepe cu pfa ul
De ce insisti sa induci omul in eroare cu 10% pe PFA?
Am rectificat! Bine ca ai zis, schimba astia codul fiscal prea des.
Taxe PFA: Ce contribuții plătește un PFA?
Legea spune că, indiferent de modul de impozitare ales, dacă venitul total anual pe baza căruia se calculează impozitul datorat este mai mare decât salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni (sau, pentru PFA-urile nou înființate, cu numărul de luni de activitate), atunci PFA-ul datorează și contribuții la pensie și sănătate.
Astfel, un PFA al cărui venit anual este mai mare de 30.600 lei (2.550 lei salariul minim pe economie x 12 luni) datorează și contribuțiile mai sus menționate.
Care este cuantumul acestor contribuții?
Contribuția la pensie (CAS)
Contribuțiile la pensie se calculează după cum urmează:
Dacă obții venituri:
cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe ţară vei achita CAS la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 12 = 36.000 lei – plafon; 36.000 x25% = 9.000 lei – contribuția)
peste 24 salarii minime brute pe ţară vei achita CAS la nivelul a 24 salarii minime brute pe ţară (3.000 lei x 24 = 72.000 lei – plafon; 72.000 x25% = 18.000 lei – contribuția)
sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe țară și vrei, totuși, să contribui la sistemul de pensii, poți face acest lucru. În acest caz vei plăti 25% din 36.000 lei, adică în total 9.650 lei.
Aparent sa modificat ce stiam eu.Regula de mai sus se aplica pot pfa urile noi. Deci daca castigi 3000 euro lunar!¡! Nu iti faci PFA iti faci SRL
Scuze de confuzie.Codul fiscal te puna sa plestesti 3% din cei 3000 euro insa din decembrie codul se schimba si vei platii 16% din profit.
Deci 1 Cauta un contabil de incredere
2.Infiintezi Un sSrl si il imputernicesti pe el sa se ocupe de contabilitate (300-500lei pe luna) si vei platii 3% pana la modificarea actualei legi fiscale care se crede ca se fa schimba de la 1 ianuarie. Gata!