Cum este acum programul Noua Casa (s-a schimbat numele) poti vedea si aici:
https://www.digi24.ro/......ta-1836481
Cum o sa fie peste un an sau doi poti afla doar atunci, se pot schimba detaliile.
Nu e bun programul noua casa nici prin banca, prea mare comisionul. Discuta cu dezvoltatorul sa platesti in cativa ani din salariu tau si o sa scapi cu un avans mai mic.
Te arunci cam tare nu crezi, la tine 60-100.000 de euro e o suma mica? daca acum iei ceva bani si ai de unde sa platesti o rata lunara sa zicem, ca sa platesti ratele la 100.000 de euro ai nevoie de 15-20 de ani, iti dai seama cata dobanda e la la 100k euro?
Ca sa te arunci la asa ceva 1 trebuie sa ai sponsori tari in spate, o meserie care stii sigur ca o vei face si peste 10 ani (nu perioada determinata) si eventaual sa mai ai o persoana langa tine care sa te ajute financiar, o sotie la asta ma refer.
Fara suparare dar unii vorbiti de sute de mii de euro de parca sunt nimicuri, dar nu ati vazut banii astia intr-o viata.
Eu am avut sume mari de bani in viata pana acum si ce crezi nici acum nu m-as arunca sa iau un apartament de 100k euro prin banca! la care sigur mai dau 40k dobanda in 10 ani Bine eu nu as da pe un apartament 100k euro la care un prost de la etaj sau de desubt baga bormasina si iti strica ziua, dar da as da 400-500k euro pe o villa, e altceva
Azi poate castigi cateva mii de euro ca marinar cum zici, dar maine?
Sunt oameni cu bani multi in tara care castiga si +20k euro pe luna sau mai mult si nu se incumeta sa faca banca si rate pentru o casa sau afacere de 1 milion de euro de ex., DE CE? pentru ca azi poti fi sus dar maine jos. Trebuie sa pui si raul in fata.
Sfatul meu alege intelept doar dupa ce ai o siguranta financiara, si un partener de viata cu care sa poti imparti datoriile.
Acum esti prea tanar si poate nu intelegi.
De munca in domeniul asta ai mereu, nu-mi fac asa mari griji de asta. In al doilea rand mi-l doream pentru a-l da spre inchiriere, mai ales pentru sezonul estival, si sa platesc si de la mine pentru a scapa de rata cat mai repede. (5-8 ani). Cel mai probabil ma voi indruma spre unul in jur de 60k (recunosc nu cred ca m as fi bagat la ceva de 100k, dar am scris ca sa fie). In al treilea rand nu ma gandesc prea repede la insuratoare, n am de ce sa mi inchei viata asa repede, am abia 20.
Ai gandire de afacerist, e buna dar nu uita sa iei in calcul si urmatorul lucru.
Pe langa faptul ca la un apartament in chirie trebuie sa platesti la ANAF o parte din ceea ce incasezi pe luna, mai ia in calcul te rog si faptul ca unii chiriasi sunt oameni de nimic care sparg, distrug lucruri, bine nu toata lumea e asa.
Daca crezi ca te poti descurca incearca, oricum ar fi dat sau nu spre inchiriere ramane al tau.
Apropo de banii vazuti intr-o viata la anii astia nu cred ca a vazut nici un om de rand ca mine, asa suma. Totusi eu imi doresc sa o vad, vrand sa incep sa fac bani din apartamente. Iti inteleg punctul de vedere, si cum stau bancile, dar lasand asta la o parte. nu risti nu castigi?
E o idee foarte buna daca vrei sa il dai in chirie. Dar sa iei in calcul daca poti sa iti platesti rata in lunile in care nu ai chiriasi.
Ce mai trebuie luat in calcul e pretul apartamentelor care e la un maxim istoric si candva va trebui sa scada. Avand in vedere situatia macro economica in care ne aflam, e posibil sa vedem niste scaderi pe piata imobiliara pe termen mediu.
O alta chestie de luat in considerare este rata dobanzii, care a fost marita si urmeaza sa se mareasca.
Deci, in momentul de fata tu iti cumperi un apartament supraevaluat cu o rata mai mare decat ar fi de obicei.
Daca vrei neaparat sa il iei acum, asigura-te ca e intr-un oras in dezvoltare, aproape de metrou sau de statii de transport in comun si ca dobanda pe care va urma sa o platesti e fixa, cel putin in urmatorii 5 ani.
Gasesti aici toate detaliile https://www.fngcimm.ro/attachment/4XXbx_NOUA%20CASA%202021.pdf
Dar te sfatuiesc sa iei prin credit imobiliar daca ai avans suficient. Prima Casa are mai multe dezavantaje decat crediul imobiliar.
boghdi întreabă: