| sopranaCadaverica a întrebat:

Se castiga bine in domeniul designului grafic?

18 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca esti bun...

| sopranaCadaverica explică (pentru suntserios):

Ai idee daca iti trebuie neaparat o facultate de arte ca sa fii angajat... sau e nevoie doar sa ai niste cursuri de design grafic si bineinteles sa stii sa faci treaba?

| suntserios a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

E nevoie sa stii meserie

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se, pui întrebarea dacă se, adică dacă cineva nedefinit câștigă.
Dacă ești bun și ești angajat să faci asta, sau dacă ești bun pe cont propriu și ai comenzi câștigi bine, dacă nu, nu.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Si in domeniul mutarilor, zidariei, sau a datului cu matura se cistiga bine daca rupi stilul.
@TheGentleman: Mosule, ai o lipsa de logica care ma da pe spate. Ministrii sunt niste nulitati in cele mai multe cazuri, iar pe mine ca angajator nu ma intereseaza ce zice un bou numit acolo doar ca e in partidul x. Eu daca vad ca un om are skillurile care ma intereseaza, il angajez. Nu am nevoie sa ma uit la diplome. Se dau facilitati in functie de diplome? Ma &^% pe ele de facilitati, eu vreau sa iau omul sa il pun la treaba. Prefer unul cu 8 clase care stie ce face unuia cu 20 de diplome care nu are habar pe ce lume e.

| Celcestietot a răspuns:

Cu talent si dedicatie poti castiga foarte binewinking!

| Andreeush a răspuns:

Se câștigă destul de bine.

| RoCkKiD a răspuns:

Se castiga ok si nu e nevoie de studii pentru ca mare parte din munca o sa o faci ca freelancer. E mai greu la inceput catrebuie s aiti construiesti un portofoliu si sa primesti reviewuri dar dupa o sa mearga ca orice job.

| danbnz a răspuns:

Se castiga bine din orice daca esti bun, serios si muncesti mult.

| Dalmore a răspuns:

Nu e de tine. Trebuie sa fii deschisa la minte, la sugestii și să știi să lucrezi cu omul, pentru elwinking. Știi tu, sa socializezi. Și să te descurci cu deadline-urile. Atitudinea ta ar goni și cel mai răbdător client. Mai bine te concentrezi pe lucruri pe care știi să le faci. Uite, îngrijitul de babe am înțeles că nu e greu, avantaje: te muti cu o baba, deci stai acasă mereu; ai frigiderul langa tine. uneori o mai ridici, daca e invalida si din câte știu ești voinicăwinking. Bonus: îți place și Italia.

| TheGentleman a răspuns:

Nu înțeleg ce e cu moda aceasta de a fugi de școală/facultate?

De ce nu o faci și știi o treabă?

Pentru că s-ar putea să vină un ministru și să spună: dom'le, aceste cursuri nu mai sunt valabile de mâine încolo. Trebuie să faci facultatea. Și practic repeți tot ce ai învățat și știai deja

| sopranaCadaverica explică (pentru TheGentleman):

Eu am terminat deja o facultate si nu este in domeniul respectiv deoarece nu am resursele necesare pentru a ma inscrie la una si nici nu as avea cum sa suport costurile de pe parcursul anilor. La pictura/grafica ai mereu nevoie de un stoc de materiale calitative care costa ceva. Si ma gandeam ca niste cursuri acreditate te-ar invata bazele designului, restul de munca si exersare trebuie sa fie de datoria respectivului cursant.

| Speranta12 a răspuns:

Una e sa ai (te citez) "doar sa ai niste cursuri de design grafic" si alta e sa ai o facultate de 3-5 ani (cu tot cu masterat) in acest domeniu. E cu totul alta treaba pentru ca (te citez) "sa stii sa faci treaba" bine si la nivel calitativ superior fata de concurenta, iti dai si tu seama. Alea 2 rute sunt foarte diferite si iti ofera rezultate diferite. Nu poti investi un timp minim in ceva ca sa obtii rezultate bune sau maxime, e utopic sau o dai doar in banalitate ("doar sa ai niste cursuri de design grafic") intr-un domeniu plin de oameni specializati in ceea ce fac.

| sopranaCadaverica explică (pentru Speranta12):

Sa ai in vedere si faptul ca altii care termina o facultate de arte pe pile si cu multi bani cunosc mult mai putine probabil decat unii care nu au avut posibilitatea financiara de a urma o asa facultate, dar care au experienta si portofolii intregi lucrate superb. Cred totusi ca in zona asta conteaza in primul rand rezultatul final, nu daca ai studii universitare sau mii de ore lucrate ca sa ajungi in acel punct.

| Speranta12 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

"Sa ai in vedere si faptul ca altii care termina o facultate de arte pe pile si cu multi bani cunosc mult mai putine probabil decat unii care nu au avut posibilitatea financiara de a urma o asa facultate, dar care au experienta si portofolii intregi lucrate superb. Cred totusi ca in zona asta conteaza in primul rand rezultatul final, nu daca ai studii universitare sau mii de ore lucrate ca sa ajungi in acel punct."

Mama, cate erori de logica de bun simt ai facut intr-un singur raspuns!

"altii care termina o facultate de arte pe pile si cu multi bani cunosc mult mai putine probabil decat unii care nu au avut posibilitatea financiara de a urma o asa facultate, dar care au experienta si portofolii intregi lucrate superb."

Faptul ca beizadelele au bani de faacultate dar nu invata nimic din ea, iar saracii n-au bani de facultate nu are legatura deloc cu competentele si cunostintele pe care i le ofera facultatea aia unui tanar cu adevarat devotat sa treaca prin toate etapele si provocarii invatatului de la temelie pana la un nivel superior in acest domeniu. Facultatea ii ofera multe celui deschis sa preia.

"unii care nu au avut posibilitatea financiara de a urma o asa facultate, dar care au experienta si portofolii intregi lucrate superb."

Aici iti dai seama si singura ce exagerare ai facut. laughing In primul rand, sunt foarte rari tinerii la inceput de drum sa aiba "experienta si portofolii intregi lucrate superb" (te citez). Din propozitia ta reiese ca cei care nu au posibilitate financiara au mai multa experienta si mai multe portofolii decat altii care au terminat facultatea in domeniu. E o generalizare si o exagerare in acelasi timp. Nu se aplica la toti si in al doilea rand, nu se prea pupa lipsa de posibilitate financiara cu experienta mare si portofolie multe. In cazul acesta sa legi lipsa posibilitatii financiare de o experiență mare si portofolii multe n-are logica. Ce-are coada vacii cu stampila primariei, ceva de genul asta.

In al treilea rand, munca depusa si materialele pentru design grafic costa indiferent daca esti la facultate sau nu, chestii pe care trebuie sa ti le permiti. Stii ce altceva mai costa? Cursurile. Da, cursurile alea inventate numai ca sa faca bani de pe urma tonților care cred ca pot fenta pe scurtatura 3-5 ani de specializare in facultate prin cateva saptamani, luni de cursuri alternative. O bagatela. O caterinca ce da bine la aia care vor sa iasa banul le repede-nainte cu putin timp de pregatire investit. Sau ce? Tu sau altcineva care va inscrieti la cursuri de genul vrei sa va dati rotunzi ca aveti mana mai buna si mai dibace decat unul care s-a specializat in atatea proiecte si provocari in facultate?!
Ce incercare entuziasta!
Dar naiva!

Concluzia?
Designul grafic oricum costa si pentru cel care are bani si pentru cel care n-are bani. Costa mai mult decat domeniul literelor. Iar incercarea de a crea o legatura intre situatia financiara precara a unui om cu experienta si abundenta de portofolii in comparatie cu un bogat prost din facultate, legatura aceasta nu ține, sfideaza logica de bun simt. Macar facultatea e subventionata de stat pentru cine este bun in domeniu, in schimb cursurile doar iti iau banii.

Repet ce-am zis mai sus: "E cu totul alta treaba pentru ca (te citez) "sa stii sa faci treaba" bine si la nivel calitativ superior fata de concurenta, iti dai si tu seama." Dar vad ca nu ti-ai dat seama. In acest domeniu, nu prostii bogati care au terminat facultatea fara portofolii iti vor fi tie concurenta, ci desteptii aia devotati care au terminat facultatea, care au si portofolii si un network de clienti, clientisori, formati prin intermediul proiectelor din facultate. Aia sunt concurenta ta. Aia buni deja jntrati in pită (pe piata), cum se zice. Pe cand tu cine esti in sfera asta? ("Si ma gandeam ca niste cursuri acreditate te-ar invata bazele designului, restul de munca si exersare trebuie sa fie de datoria respectivului cursant."). Vei fi un no-name fara teorie, experienta, fara lucrari, portofolii, vii cu mana neincercata, nepusa la treaba sa-si dezvolte potentialul, sperand sa ti-l dezvolti intr-o perioada scurta la cursurile alternative.
He he! Si naiva si cu banii luati.

"Cred totusi ca in zona asta conteaza in primul rand rezultatul final, nu daca ai studii universitare sau mii de ore lucrate ca sa ajungi in acel punct."
Gresit total! Ai putina logica in creierasul ala? Rezultatul final intr-o munca de teapa designului grafic, rezultatul final, care sa fie unul calitativ superior fata de concurenta, este strans legat TOCMAI de studii universitare, adica de pregatirea indelungata si serioasa si de miile de ore lucrate ca sa ajungi in acel punct. Deci ma faci sa rad cu bruma ta de logica, doar pentru a arunca si tu acolo un raspuns defensiv. laughing Tocmai ca acele variabile conteaza foarte mult in formarea unui specialist in design grafic, in formarea unui artist, pana la urma. Multa munca, ore implicate, bani si experimentare. Astea il sculpteaza pe tanarul aspirant intr-un bun specialist in domeniu.

Dar, evident, vor fi si firme care nu vor sa cheltuie mult pe specialistii astia in design grafic, asa ca vor cauta si mai nepriceputi care nu stiu altceva decat sa le execute ordinele. Vor cauta fix acei oameni cu o lunga vedere de cal, care habar n-au de arta, cultura si istoria, teoria si practicile domeniului in care activeaza, tot ce stiu ei e cum sa execute ordinele mai rapid prin bruma de cunostinte si experienta acumulate in cateva saptamani, luni la cursurile alternative. Nimic mai mult, fara o viziune de ansamblu, evident, pe repede-nainte cum se comanda, doar banul sa iasa! Halal de astfel de oameni naivi! Ce sa zic... cheltuiește-ti banii pe astfel de cursuri ca sa afli ce gust au, insa gustul succesului care recompenseaza munca si pregatirea asidua din spate nu-l vei gasi acolo. Hai salut, ca m-am plictisit sa-ti tot povestesc cum sta treaba de fapt. Vei fi doar inca un client naiv care le va umple buzunarele acelor traineri, insa multa experienta de care vorbeai tu mai sus n-o vei dobandi. Mult succes pe acest drum...

| sopranaCadaverica explică (pentru Speranta12):

Am remarcat tonul tau agresiv si zeflemitor, atotstiutor, superior. Este o dilma pentru mine acest fapt, avand in vedere ca ti-am raspuns perfect asertiv si sincer, neincercand sa-mi strecor vreo urma de complex/frustrare personala. La subiectul asta nici nu ma gandeam ca ar reusi cineva sa strecoare asa ceva. rolling on the floor
Cred ca ai inteles gresit ideea pe care voiam sa o exprim. Ziceam ca de cele mai multe ori, studentii care termina o facultate de arte (si stiu cu adevarat ceva) sunt foarte putini, maximum 3-4 pe serie, iar restul sunt atotstiutori ''wannabe'' cu diplome platite de mami si tati, iar aceia din urma mentionati ar avea teoretic sanse egale cu unul ''sarac'' cum zici tu, care are absolvita o scoala acreditata, pentru ca ala n-o fi invatat la stat, dar din nou, e POSIBIL ca acela sa fie mult mai implicat/talentat/experimentat. Ca sa nu mai spun ca de obicei tocmai oamenii foarte talentati, cu o fire cu adevarat artistica nu se inscriu la belle arte, pentru ca stiu ca acolo arta, frumusetea NU SE VOR. Asta e alta discutie.
Tu ai interpretat ceea ce am exprimat nu ca pe o posibilitate, ci ca pe o certitudine, chiar exagerare. De asta am sa te rog pe viitor sa citesti de mai multe ori fara excesul acela superficial de zel. E in binele comunicarii.
Si taxa la arte, ca idee, e de 4200 lei pe an (si asta dureaza 2-3-4), pe cand, intr-un an sau mai putin, te costa 2000 de lei ca sa inveti bazele graficii, care te vor ajuta pe mai departe sa descoperi si sa inveti singur, sa experimentezi. Desigur, la facultate este avantajul ca poti lucra printre viitori ''artisti'', e alta atmosfera, dar in general sa stii ca este aceeasi informatie, doar ca predata treptat, se insista pe anumite lucruri ca sa fie intelese si aplicate corespunzator. Nu cred ca este o naivitate daca mergi la niste cursuri de care profiti la maixmum, intrebi orice te intereseaza, notezi, recuzita e oferita de cei care iti vor preda, ramane doar sa investesti in propriile ustensile.
Nu am zis nicarieri ca in 2 luni o sa ajung mare graphic designer. Nici nu am mentionat de durata atingerii acelui scop. Eu ma gandeam undeva la 3-4 ani de studiu si creatie. laughing Timp in care pot lucra si altceva, ideea era sa am o experienta si stil propriu dezvoltat in acea directie.
Restul sunt doar ''aciditati'' de om care epateaza pe net. De aia nici n-am sa mai comentez la viitoarele raspunsuri.

| Speranta12 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Viata e agresiva si zeflemitoare, nu tonul meu, duduie. Ce sa-ti fac eu daca esti prea naiva si crezi ca niste cursuri alternative iti vor aduce experienta mult dorita?!

"Ziceam ca de cele mai multe ori, studentii care termina o facultate de arte (si stiu cu adevarat ceva) sunt foarte putini, maximum 3-4 pe serie, iar restul sunt atotstiutori ''wannabe'' cu diplome platite de mami si tati, iar aceia din urma mentionati ar avea teoretic sanse egale cu unul ''sarac'' cum zici tu, care are absolvita o scoala acreditata, pentru ca ala n-o fi invatat la stat, dar din nou, e POSIBIL ca acela sa fie mult mai implicat/talentat/experimentat."

Again. Iar generalizezi cazul majoritatii studentilor ce termina o facultate. Tu faci o mare greseala de logica. Spui ca ce se invata in facultate, ce iti ofera facultatea si facultatea in sine nu sunt bune si aduci argument ca facultatea nu e buna pentru ca studentii ei sunt beizadele proaste care nu stiu ce fac. Sunt 2 lucruri total diferite. In facultate poti invata foarte multe, sa ai o viziune de ansamblu, sa vezi si sa intampini problemele si provocarile din domeniu, sa participi la proiecte, sa experimentezi, sa incepi sa fii remarcat de unii, altii sau sa iti faci o baza minima de clienti. Ea iti ofera o perioada de 3-5 ani de dezvoltare continua. Insa tu negi calitatea unei facultati bazandu-te pe lipsa de calitate a unor beizadele. Completa generalizare si off topic. N-au legatura astea 2. Facultatea inca ofera calitate si dezvoltare celui care asta cauta. Iar pe langa asta, ai intors-o ca la Ploiesti ca vrei si tu acum 4 ani de studiu. Adica prin 4-5 ani de studiu la o facultate acreditata nu te-ai indura sa treci, dar prin aceiasi 4 ani la un curs alternativ ai trece? Huh laughing. E acelasi lucru, aceeasi perioada implicata. Insa calitatea difera.

Tu cand vorbesti de rau o facultate, te tot legi de "iar restul sunt atotstiutori ''wannabe'' cu diplome platite de mami si tati". Asa, si? Ce legatura au astia cu aportul de calitate pe care il ofera facultatea celor care vor sa invete? Niciuna. Cine vrea sa invete, iese competent de acolo. Doar generalizezi.

Mai faci o eroare de logica. "sanse egale cu unul ''sarac'' cum zici tu, care are absolvita o scoala acreditata, pentru ca ala n-o fi invatat la stat, dar din nou, e POSIBIL ca acela sa fie mult mai implicat/talentat/experimentat." Vezi ca n-am aduc eu vorba ca e sarac, tu ai adus vorba. Ai facut legatura ilogica dintre faptul ca e lipsit de posibilitati financiare si faptul care are experienta, talent, portofolii. Ceea ce ilogic si complet nerealist. Un om fara posibilități financiare nu ar putea avea alea la o varsta asa tanara. Eroare de logica. Or, daca urmeaza cursuri alternative (pe o perioada si de 4 ani pe deasupra) numai sarac nu e. Aia numai lipsa de posibilitati financiare nu e. Prea exagerezi cu diferentierea intre oameni saraci si destepti si cei bogati si prosti. Aia e o generalizare naiva, pe care orice om intelept la cap se fereste s-o faca. Ca sa faca acele cursuri alternative timp de 3-5 ani va ajunge tot la costul unei facultati de resort si ala numai sarac nu e. Asa ca legatura ta dintre acesti termeni nu tine.

"Timp in care pot lucra si altceva, ideea era sa am o experienta si stil propriu dezvoltat in acea directie." - Asta se intampla de obicei si la facultatea de design.

"Nu cred ca este o naivitate daca mergi la niste cursuri de care profiti la maixmum, intrebi orice te intereseaza, notezi, recuzita e oferita de cei care iti vor preda, ramane doar sa investesti in propriile ustensile." Ba crezi in acea naivitate cand spui ca te-ai intinde cu acele cursuri pe o perioada mai mare de 3 ani, lucru pe care ti-l ofera si o facultate, la un nivel mult mai calitativ si mai serios.

Din cate vad, problema ta este cu facultatea in sine, nu banii, nu taxa de scolarizare sau altceva de natura financiara. Tu venind din exterior, nu ii vezi utilitatea unei facultati si crezi ca niste cursuri alternative iti vor umple golurile create din lipsa de pregatire serioasa in acest domeniu. E problema ta daca ai facut o facultate gresita pe gratis de prima data, iar acum nu mai poti urma o a doua tot pe gratis, insa sunt tineri talentati, competenti si competitivi in tara asta, care au urmat-o pe gratis, fiindca s-au calificat, si au avut de benefiat de pe urma formarii primite. Daca tu nu mai poti sa beneficiezi de aceeasi formare gratuita, asta e, insa asta nu iti ofera ocazia sa pui pe un rang mai inferior calitatea formarii pe care ti-o ofera o astfel de facultate in domeniul asta. E doar o frustrare de-a ta personala, pe care din cate se vede, numai astfel de cursuri ti-ar putea-o indeparta. Ce sa zic, spor in tot ceea ce faci. Dar lasa frazele de genul "sanse egale cu unul ''sarac'' cum zici tu, care are absolvita o scoala acreditata, pentru ca ala n-o fi invatat la stat, dar din nou, e POSIBIL ca acela sa fie mult mai implicat/talentat/experimentat." Sunt exagerate si naive. Experienta se capata in timp si pe bani. Cei fara posibilități financiare sunt in alta parte, dar numai in situatia descrisa de tine nu. Performanța se mentine intotdeauna intai prin mijloace financiare. Iti permiti astfel de cursuri? Atunci numai sarac nu esti.

Esti si naiv si cu banii luati. Trainerii vor fi mandri de tine.