| borsec a întrebat:

Stie cineva dintre voi cat la % pe zi se calculeaza penalitatile de intarziere la plata contributiilor salariale?, ca pers juridica vorbesc

Răspuns Câştigător
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Scuzele mele am gresit - totul e bine pana la baza de calcul. Acolo am copiat altceva - este vorba despre impozit... O sa mai incerc sa gasesc
Nu... am gasit. scuze. revin maine daca gasesc

1 răspuns:
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

"Termenul de plata a obligatiilor bugetare reprezentand contributii sociale este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale si/sau veniturile de natura drepturilor salariale.

Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termenele prevăzute de lege generează plata unor dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Dobânzile se datorează pentru fiecare zi de întârziere.
Penalităţile de întârziere se datorează pentru fiecare lună sau fracţiuni de lună de întârziere.
Prin sintagma "fiecare zi de întârziere" se înţelege fiecare zi calendaristică. Dobânzile se calculează şi se datorează începând cu ziua următoare celei la care devine scadentă plata contribuţiei de asigurări sociale.

Nereţinerea şi nevărsarea de către angajatori a contribuţiei individuale de asigurări sociale constituie stopaj la sursă şi generează plata unor penalităţi, potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Neplata contribuţiei de asigurări sociale de către asiguraţii cu declaraţie sau contract de asigurare socială la termenele stabilite atrage neacordarea drepturilor la prestaţii până la data achitării contribuţiilor datorate şi a dobânzilor aferente zilelor de întârziere.

Calculul dobânzilor aferente zilelor de întârziere pentru asiguraţii cu declaraţie sau contract de asigurare socială se face de către aceştia cu ocazia efectuării plăţilor şi de către casa teritorială de pensii cu ocazia înregistrării documentelor de asigurare şi a modificărilor la acestea.

Debitele provenite din contribuţie restantă şi dobânzile aferente se urmăresc cel mult 5 ani în urmă de la data constatării.

Băncile sunt obligate să vireze sumele reprezentând venituri bugetare în termenul prevăzut de lege."
"Daca va referiti la majorarile de intarziere pentru neplata acelui impozit, acestea se calculeaza:

impozit datorat x 0, 1% x nr zile intarziere

Cf art 120 Cprocedura fiscala: Majorările de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv."
http://forum.expertizacontabila.ro/......wtopic.php