Eu sunt la drept. La Unibuc. Impreuna cu Facultatea de Drept de la UBB sunt cele mai bune si grele facultati. Am prieteni si la medicina, dar hai sa iti spun cum vad eu lucrurile.
Oricum ar fi, orice profesor ti-ar spune ca nu trebuie sa tocesti la drept, nu e asa. Trebuie, macar putin. Sigur, dupa trebuie sa faci rationamente complexe cu informatia respectiva, analogii intre mai multe articole si asa mai departe. Totusi, parerea mea e ca se incepe cu un volum mai mic de invatat la drept, dar creste brusc in anul 2, iar anul 3 e cel mai greu.
Un aspect important e ca admiterile in profesii sunt mult mai grele in domeniul juridic. Din ce imi spuneau prietenii de la medicina, ei au cam 700-1000 de pagini pentru rezidentiat.
Pentru INM/Barou cantitatea de invatat e mult mai mare: variaza intre vreo 5000 si 10000 de pagini, in functie de cursurile pe care le studiezi.
Multumesc mult!
Aveți pagina de Instagram ca sa va pot întreba mai multe, dacă se poate?
Nu, nu am.
Si asta pentru ca imi consuma mult timp de la invatat. Dar acum nu toata lumea e ca si mine. Unii sunt, dar invata mai mult si au rezultate mai bune. Sunt altii care sunt foarte destepti si nu trebuie sa stea foarte mult sa retina. Depinde de fiecare. Am colegi care stau foarte mult sa invete zilnic si au media peste 9.50. Am colegi care sunt reprezentanti ai studentilor, sunt in asociatii, dar au media aproape 10. Eu invat in timpul semestrului cam o medie de 5-6 ore pe zi, fara cursuri si seminare. In sesiune, de cand am inceput sa invat mai mult, stau cam 8-10 ore pe zi pentru o materie grea. Poti sa imi dai mesaj aici daca mai vrei sa iti spun una-alta.
Mulțumesc mult!
Buna! Normal că e mult mai greu la medicina.Defapt Facultatea de Medicină e cea mai grea facultate din toate, nu degeaba se face 6 ani +după se face rezidențiat.
Facultatea de Drept evnai ușoară clar dar la toate facultățile trebuie să înveți, oricum.
Succes!
Categoric "Medicina" este cea mai grea facultate de pe pamant, trebuind sa studiezi 6 ani de facultate si 4 ani de rezidentiat, ca sa ajungi medic.
La Drept este de tocit legi, numai 4 ani si apoi munca voluntara pe la alti notari sau avocati, daca ai marele noroc sa-ti gasesti ceva de munca, fiindca 90% din cei care termina dreptul nu gasesc de munca si ajung vanzatori prin piete si magazinase de cartier.
4 ani de drept in care studiezi 30.000-35.000 pagini de info abstracte si in care cele mai amarate materii din punct de vedere cantitativ se lupta lejer cu materiile cele mai stufoase din medicina. Sau, ca sa te fac sa pricepi: sunt anumite materii la drept la care inveti, daca vrei sa fii student de 10, cat 2-3 materii de la medicina la un loc. Unde mai pui ca la drept nu ai poze, e informatie bruta. Si abstracta. Citesti 3 autori pe baza aceluiasi text de lege si vezi ca-s 3 pareri. La medicina nu citesti 3 autori despre inima si fiecare vine cu opinia lui ca functioneaza inima in vreun anume fel. Compari 2 domenii complet diferite. La drept nu tocesti nicio lege, nu stiu cu ce juristi prosti ai avut tu de a face, dar aia sigur habar nu aveau ce faceau daca toceau legi. Iti dau un exemplu minor: la penal special, la infractiuni, daca vrei sa fii bun, citesti 3000-3500 de pagini. Fiecare infractiune, pentru a fi bine inteleasa, necesita vreo 50 pagini de doctrina. Du-te in Codul penal la articolu l188, vei vedea 2 randuri, si iti arat eu cum sa studiezi 50 de pagini pentru a intelege campul de aplicabilitate al celor doua randuri. Sau, ca sa pricepi mai bine, compendiul unui rezident insumneaza atatea pagini cat avem noi la drept pentru jurisprudenta la 2 infractiuni amarate. Deci din legislatie, 10 randuri "tocite" ajung sa fie interpretate in 700 de pagini. Tu reduci studiul dreptului la 4 ani, neintelegand ca tu inveti intr-o zi obisnuita (ca practician!) mai mult decat un medic rezident. Daca poate medicul sa puna diagnostic fara sa se atinga de carti, juristul nu poate sa puna "diagnostic" fara sa studieze. Compari medicina, unde au specializari, cu dreptul, unde nu sunt specializarile atat de clar delimitate. Aia de la medicina arunca 90% din cartile din facultate dupa ce o termina, ptp ca nu le mai sunt de folos, in timp ce cei de la drept pastreaza cartile pentru ca nu isi pot face treaba fara ele. Cum naiba sa compari medicina cudreptul? In primul an, cel mai usor, la drept, ai de invatat 6000pag. Sate vad in anul 3, cu 12.000-13000 de pagini fara poze cum faci.
P.s. am vazut studenti la medicina care au invatat doar in sesiune si aveau medii de 9. Sa te vad la drept cum faci asa. Ai toate sansele sa te alegi cu restante si daca in veti din timpul anului la drept.
Pacat ca nu pot pune aici poza cu cartile din facultate. Sunt 3 rafturi si jumatate pline cu carti, fiecare raft avand lungimea de 90cm. Deci daca pun carte peste carte ajung la 3m inaltime. Asta in amaratii aia de 4 ani. Si tine cont de faptul ca nu am pus la socoteala dictionarele, si totodata cartile de la drept au pagini FOARTE subtiri. O carte de 500-600p are grosime de 2-2, 5cm. O carte de 3000 pag ajunge sa aiba grosime de 10cm. Vezi, efectiv, prin hartie. Se lasa pe degetul tau foaia.
Nu se poate compara Dreptul cu Medicina, indiferent ce spui tu. La Drept este toceala si memorare, la medicina este VIATA unui om, acolo sunt chestii logice pe care trebuie sa le inveti, si nu ai voie sa gresesti ca omori omul.
Pe glob, medicina este considerata cea mai grea facultate din lume, fiindca omul invata 6 ani in facultate, 4 ani stagiatura si apoi inon stop toata viata, ca medicina evolueaza.
Eu cred ca tie ti-a fost foarte greu sa inveti pentru drept, de aceea crezi ca-i atat de grea, dar eu vad mii de fosti studenti care fac facultatea asta si la fara frecventa si ies fluierand din ea.
Bun, hai s-o luam pe rand.
"La Drept este toceala si memorare" Primul mit spus de catre un om care nu are treaba cu domeniul ala. Doamna, toceala e in mintea dvs. IN facultate sunt 30.000-35.000 de pagini de materie. Cine mama naibii iti memoreaza tie atata informatie fara sa o inteleaga? IN drept te bazezi pe memoria asociativa (adica exact pe crearea de legaturi intre normele de drept, iar o norma de drept se invata intelegand constructia ei, iar intelegerea constructiei normei se bazeaza pe filosofie, sociologie, istorie si psihologie! Ia o carte de drept si uita-te in bibliografie si vezi cum argumenteaza un profesor ce sustine, tot ce vezi tu acolo se trage din cartile de filosofie si sunt ARGUMENTATE! Nu iti sta cineva zdravan la cap sa iti memoreze tie 500/1000 pagini pentru un examen, ai innebunit? Ai avea doar restantieri. De unde scoti perlele astea cum ca ai de tocit? De la care om prost care nu a stiut sa invete?
Femeie, ies mii de oameni din ea pentru ca sunt 50 de facultati de drept in tara! Din care vreo 40 sunt private! Iar la alea private, cele mai slabe, e diferenta si de ZECE ORI din punct de vedere al cantitatii de informatie in comparatie cu cele mai bune de la stat. Pe intelesul tau: La facultatile alea bomba, din cadrul universitatilor no name, inveti maximum 500 de pagini pe sesiune. La stat, in Buc, inveti 3000 de pagini pe sesiune! P.S. Am terminat cu 9 medie generala, nu stiu cat de "greu" mi-a fost sa invat, si nici la vreo petarda de facultate nu am terminat.
inc-o chestie: vezi ca la drept ai rata de abandon de 2, 5 ori mai mare decat la medicina. La stat in buc, intra 500, o termina 250! La Cluj, UBB, la fel! 50% o termina! Da, sunt mii de absolventi de drept, pentru ca inclusiv 'nea Caisa care termina facultatea unde agati tu harta in cui se pune si el ca a terminat dreptul, chiar daca ala nu stie sa isi scrie numele pe foaie, iar tu, prin ignoranta ta, ma pui pe acelasi palier cu ala.
"Eu cred ca tie ti-a fost foarte greu sa inveti pentru drept, de aceea crezi ca-i atat de grea, dar eu vad mii de fosti studenti care fac facultatea asta si la fara frecventa si ies fluierand din ea."
Pt cultura dvs, am fost printre cei care nu aveau restante la examene la care 90% dintre colegii mei aveau restante.
Ce vezi tu reprezinta cei mai slabi studenti de la cele mai slabe facultati PRIVATE. Pt ca dreptul, in Romania, nu e ca medicina, in sensul ca la medicina, la private, se invata cam la fel ca la stat, si e logic sa fie asa, pentru ca voi aveti direct viata omului in joc. Va bazati, dupa ce terminati facultatea, pe un rezidentiat de 855 de pagini pe care-l promoveaza 80-90% dintre candidati.
Pe cand la noi, la drept, nu faci nimic cu facultatea! Dai examene de accedere in profesie juridica si acolo pica 80% din candidati. Luam o particulara x. Termina 200 din cei intrati, iar din aia 200 se gandesc jumatate, adica 100, sa dea la barou. Stii cati intra din aia 100? 5. Maximum. Pe asta n-o mai stii.
La stat, buc, cluj, Iasi, cele mai bune facultati din tara, maximum 15% dintre cei care o termina si sustin examen sa se faca magistrati reusesc sa si intre. Si din aia 15% jumatate intra din anii trecuti, nu din prima.
Nu poti compara cu Dreptul pentru ca tu habar nu ai ce presupune studiul dreptului.
"e glob, medicina este considerata cea mai grea facultate din lume, fiindca omul invata 6 ani in facultate, 4 ani stagiatura si apoi inon stop toata viata, ca medicina evolueaza." Uite, 10 ani de studiu de la medicina. Eu, in 10 ani, la drept, am studiat vreo 300 de carti care costa cat facultatea ta de medicina pe toti anii. Sunt sigur ca fix atat invata si un medic. Se vede din felul in care se exprima si gandesc. Plini de prejudecati si prosti de bubuie.
", si nu ai voie sa gresesti ca omori omul." Sa inteleg ca omori omul din facultate? Pai, nu ai viata omului in mana in timpul rezidentiatului, daramite in facultate? Noi vorbim de facultate, nu de ce face un medic efectiv, pentru ca din facultatea de drept nu iesi automat avocat, judecator, notar etc. Ca daca vrei facem comparatie cu ce face un judecator vs un medic si nu va avantajeaza. ))))))))))) Mergem in Constitutie si vedem ca judecatorul e putere in republica, pe cand medicutul, saracul de el, nu e. Nu e autoritate, e doar functionar public in anumite cazuri, si atunci rare.
Deci revenind STRICT la facultate:
comparam la orice ora din zi sau din noapte vreti dvs cantitatea de info din timpul facultatii de drept cu cea de la medicina. Dar atat dreptul cat si medicina sa fie pe bune facute. Student de 9-10 de la drept vs student de 9-10 de la medicina. Alege-mi anul de la medicina cel mai greu ca si cantitate de informatie, si iti arat si eu la drept, fii atenta cum am invatat eu in anul 3:
Drept civil- contracte (1sem): Romeo Popescu 5 carti (1000pag) + 200p din Codul comentat acolo unde nu am inteles
Drept Comercial (2sem): tratat de 800 pag
Drept penal special(2sem): Udroiu, sinteze, 1600pagini+ Cioclei, 1000pag + 200-300 (unde erau divergente, foloseam Cod comentat)
Drept procesual penal (2sem): Udroiu: 1700pagini (partea generala), 1400pagini (partea speciala) + Cod comentat unde nu intelegeam
Dreptul familiei: 750pagini
Dreptul transporturilor: 250
Drepturile omului: 500
Drept civil Succesiuni: Dan Chirica 550p+ Cod comentat unde nu era suficienta info
Drept valutar si bancar: 250p
Filosofia dreptului: 650p
600 cod comentat
120 romeo popescu
tratat comercial 150
udroiu penal + cioclei 600lei
cod comentat 400
proc pen: udroiu 700
cod comentat 500 lei
familie 120
transporturi 50
due 70
succesiuni 120
bancar asda
filosofia dreptului 120
Sunt sigur ca FIX asa e la medicina!
Habar nu ai nici cea mai vaga idee cu cine stai de vorba!
Vad ca ai incurcat borcanele de muraturi cu sacii de cartofi si te mai dai licentiat in Drept (chiar ca-i jenant).
Cel mai greu. 90% dintre medici se exprima mai rau decat mine cand eram in clasa a 5-a si citisem maximum 10 carti in viata mea. Dificultatea domeniului nu reiese limpede din felul in care se exprima si gandesc 80-90% dintre medicuti. Faptele le tradeaza vorbele.
Nu ma pronunt la Drept ca nu stil. Dar la Medicina da, e mult de invatat. Si da, si daca iti place o sa ai momente in care vrei sa iei o pauza.
În orice caz mergi unde iti place. Medicina e grea și pentru cei pasionați, dar pentru cei care o fac doar așa din obligație e o adevarata povara.
anonim_4396 întreabă:
ralucaralu întreabă: