In primul rand trebuie sa te pui la punct cu gramatica si exprimarea. E foarte important pentru reusita ta profesionala. Deci ti-o spun ca un sfat.
Acum referitor la intrebarea ta.
Daca a spus Moise Guran asta, a fost cam tantalau. Banii nu sunt altceva decat bunurile si serviciile in miscare. Adica ei reprezinta bunuri si servicii deja existente in economie. Atat.
Banii in sine n-au nicio valoare.
Daca am tipari bani sa facem spital si sa platim salarii mari, cum sugerezi, atunci am suferi de pe urma inflatiei. E mult de discutat, dar ideea este ca tiparind bani nu faci nicio branza. Piata va ajunge sa valorifice acei bani tot functie de bunurile si serviciile existente.
Iti dau un exemplu:
Sa spunem ca Romania produce 1 paine si 1 litru de vin pe an. De asemenea, exista in circulatie 10 lei. Prin urmare, daca presupunem ca trebuie acelasi efort pentru a produce paine si vinul, ambele vor avea pretul de 5 lei.
Acum tiparim bani. Avem 20 de lei in economie fata de 10 lei. Piata se va autoregla. Prin urmare o sa platesti 10 lei pe 1 l vin (fata de 5 lei inainte) si 10 lei pe paine. Deci banii nu te-au facut mai bogat, pentru ca tot o paine o sa mananci si un litru de vin o sa bei. Daca in schimb ar fi crescut bunurile si serviciile, atunci da, ai fi fost mai bogat.
Cat despre indicatia pomenita de Guran, e proasta. Cand o tara intra in insolvabilitate, moneda i se depreciaza indiferent daca face inflatie sau nu. Daca alege totusi sa faca inflatie, nu o sa faca altceva decat sa deprecieze si mai mult moneda, fara a castiga prin cresterea exporturilor mai mult decat inainte.
Cu aurul tarii e altceva...
Sa zicem ca nu afla nimeni ca noi am tiparit bani ok? eu sunt Isarescu si tu reprezinti tot ce inseamna guvern ( parlamentari, presedinte, ministrii, senatori deputati etc), tu imi dai ordin ca nu avem bani sa facem spitalul respectiv, ne mai trebuiesc 3 miliarde de euro si nu ii avem, trebuie sa asteptam la anul sa l terminam. Nu ar merge? Restul oamenilor nu ar sti de treaba asta, pur si simplu am vrea sa facem bine tarii si nu ne ajung banii, ar fi o intelegere intre banca nationala si guvern
legat de gramatica eram in tren si imi era ca raman fara semnal si scrisesem destul de mult, din aceasta cauza asta poate am gresit cateva chestii pe acolo.
Pai:
a) E greu sa nu se afle. Daca sunt guvernul, atunci sunt mai multe persoane. Una dintre ele tot divulga informatia.
Apoi toate cheltuielile se fac prin legi (publicate). Deci nu poti (dpdv legal) sa vorbesti cu Isarescu ca sa-ti dea bani pe sub masa. Vine intreabrea: de unde ai banii?
Presupunand insa ca toate acestea nu ar fi impedimente, atunci ar aparea altul.
Daca am face chestia asta, presupunand ca nu stie nimeni numai noi, atunci economia in sine ar realiza ce am facut. Datorita modelului pe care ti l-am prezentat in postul anterior. Isi dau cu totii seama ca sunt mai multi bani pe piata decat inainte - pentru ca creste cererea pentru bunuri si servicii mai repede decat productia.
Acum apare inflatia. Prin inflatie majoritatea populatiei are de suferit pentru ca majoritatea are salarii fixe. Deci noi am facut spitalul, i-am fentat pe cei carora le-am dat bani ca sa faca spitalul (sa zicem), dar am "furat" banii persoanelor private. Pentru ca persoana aia privata are tot salariu de 10 lei sa zicem pe luna. Dar preturile cresc datorita inflatiei pe care am provocat-o. Deci puterea de cumparare a persoanei scade. Daca inainte cumpara cu salariu sau 1 l de vin si o paine, acum mai poate numai 0.5 l si jumatate de paine.
Ce spui tu s-a facut la inceputul existentei bancilor centrale moderne. E cauza pentru care a dat faliment banca Suediei (prin sec. XVIII daca-mi aduc bine aminte), spre exemplu.
Daca se da lege sa se porneasca tiparnitele? E legal, si chestia asta era valabila intr o tara cu coruptie scazuta unde angajatul stie sa si tina gura, stiau decat 400 de parlamentari sau cati sunt si vreo 10 persoane de la banca nationala oficial cum sta treaba. Restul populatiei ( aia de se uita in monitorul oficial le am fi zis ca doar schimbam bacnotele). Noi aveam spitale, autostrazi, ne dezvoltam si noi ca natie. Stiu o sa zici ca o sa apara tarile din occident care sunt obisnuite sa ne calareasca si sa ne fure tara, asa a fost din totdeauna, aia mari jefuiau pe aia mici. Anglia de exemplu cand avea coloniile in India ( Assia, Africa) ii jefuiau pe aia de i lua toate alea, nimeni n a mai zis nimic, noi acum de ce nu am putea sa dam drumul la tiparnite, leul nu depinde de nimic din exterior, nu i gen euro sa fie utilizat de nu stiu cate tari, de aur ai zis mai sus ca nu depinde, Moise Guran a afirmat ca se poate face, de ce nu i dam drumul la treaba?