Mircea Cartarescu, mi s-a părut cam slab de minte și nu am citit nimic scris de el.
A citit careva Levantul de Mircea Cartarescu?
Da, Traian Băsescu.
O citeste Basescu de vreo 5 ani, asa. Dar, am senzatia ca inca n-a terminat-o.
Cartarescu ramane un monstru sacru al literaturii romane. Ca si scriitor si scenarist consacrat, ti-l recomand pe Cartarescu. Am vazut aici ca multi sunt de alta parere dar ei categoric n-au scris nicio carte la viata lor deci parerea lor nu conteaza. Levantul e capodopera lui Cartarescu. Iti va placea
LOL, deci trebuie' sa scrii o carte ca sa critici un autor?
Tre' sa faci muzica pentru a critica un artist muzical?
Tre' sa pictezi pentru a critica o pictura sau un pictor?
Dupa principiul asta, hai sa lasam scriitorii, muzicienii, cantaretii, pictorii sa se aplaude singuri, intre ei. Hai sa-ti spun o chestie: poate unii nu s-au apucat sa scrie fiindca n-au veleitati sau talent pentru asta si au zis sa nu ocupe spatiul si sa-i incurce pe aia care chiar stiu ce fac. Altii nu tin cont de asta, si tot se apuca. Imi rezerv dreptul ca eu sa-i spun ''du-te acasa!'', doar fiindca eu, ca cititor, am avut bunul simt sa-mi dau seama ca n-am talent si i-am lasat pe altii mai buni, in schimb el nu s-a multumit cu stadiul de cititor, a vrut sa si scrie. Si o face naspa.
Ca o alta chestie, am vazut ca ai un fix sa repeti o data la 3 postari: ''eu sunt scriitor, poet si scenarist...'' Simti nevoia sa te reasiguri de puterile tale sau esti doar un laudaros arogant care vrea sa ne arate cat e de tare? Tu vezi-ti, ma, de treaba si numeste-te scriitor, poet si scenarist cand, intr-adevar, ai scos o carte buna pe piata, un volum de poezii agreabil sau ai scris un scenariu la un film peste media calitativa. Pana atunci, esti doar un nimeni plin de vorbe si sfaturi chioare si goale.
Ne vedem pe google.
Pana atunci... tine minte : ''e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune, insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune''.
Ps: Cartarescu tocmai a fost nominalizat la premiul Nobel pentru literatura. Intr-adevar, un prost, un netalentat...
Ps 2: Eu am trecut selectia Cannes 2012 si scurtmetrajul ''Ambalaj'' va participa in concurs. Si eu, un fraier...Un nimeni vorba ta. Eh, intr-o tara cu oameni ca tine, imi doresc ca toti oamenii de arta si cultura sa fie considerati ''Nimeni'' ( de cei ca tine evident). O zi frumoasa.
Un om cu adevarat valoros nu simte nevoia sa-si faca reclama pe un site de mana a doua, populat de pusti aflati, inca, in Lumea a 3-a, in ceea ce priveste cultura.
Versurile lui Eminescu i se potrivesc de minune lui Cartarescu, cred ca de-aia le-ai pus. Daca la proza mai misca ceva, mai bajbaie, mai are cate-o sclipire, opera lui lirica e pamant cu apa, adica noroi.
Oameni ca mine? As rade cu lacrimi, da' nu-mi vine, vorba aia...
As vrea sa-ti spun un lucru:in ciuda atator comentarii ironice sau chiar rautacioase ale unor oameni care nici macar n-au vazut cartea,te asigur ca este este absolut exceptionala si nu numai pentru literatura romana,dar,indraznesc sa spun,chiar pentru literatura universala; ca si romanul "Orbitor" al aceluiasi Mircea Cartarescu. Levantul,scriere absolut originala,apartinand,dupa cum considera critica literara, postmodernismului, reconstituie intr-un limbaj poetic inexistent pana acum in literatura noastra istoria poeziei romanesti cu cele mai importante momente ele sale.Nu e timpul si nici locul de a vorbi despre tot ceea ce exprima poetul in cele 12 canturi ale poemului,am sa extrag un fragment doar din capitolul al saptele in care ghicim figura lui Eminescu. Iata cum e prezentat si cum mai apoi vorbeste Poetul:"
"Este primul din cei sapte corifei,si cel mai tiner
Cel mai nobil din amantii muselor si zanei Vineri.
Oh,graieste-ne,statua cu ochi negri si cuminti.
Prinse viata-al poesiei si al noptei dulce print:
"De ce din umbra-mi ai fugit?
De ce n-auzi chemarea-mi?
In crangul vechi si linistit
Sa vii o clipa baremi"
Si in al apei scanteiat
Sa-ti lunece pe pleoape-ti
In tristul somnului regat
Intrarea sa o capeti.
Tu pleoapa ta o-nchide bland
Sub crengile-n murmure
S-auzi doar stele lunecans
Pe varfuri de padure."Recunoastem aici imagini si metafore specifice romanticului Eminescu,dar intr-un registru cu totul nou.
Sau,cum in ultimul capitol,amenintat de reprezentatul poporului care-l acuza de tradare si-i cere sa plece, Voda raspunde, amintindu-ne de metehnele" poporului suveran" de dinainte de 89:
"Eu naparca sunt,sa zicem.Dar ce sunt cei din popor
Ce in fata unui vierme se tot plec lingusitor
Ce ma lauda in targuri,ce ma cant la sezatoare?
Ce sunt carturarii cari ma tamaie ca un soare
Far-ca nime sa le puie junghiu-n gat:Ce sunt acei
Ce-i ajut sa ia puterea si sa creasca pa misei?
Ori,priveste-i cum isi pune singuri piedica rumanii,
Cum cu geniile ei se poarta ca si cainii.
Ori te uita cum in targuri,in catune si-n conace
Unu pe-altul se paraste,stie potera ce face
Toata lumea.Ii pui la masa ca un om de omenie
Fratelui,iar el alearga si sopteste la agie
Tot ce-ai zis..."
Poemul mi se pare o capodopera de imaginatie, limbaj si acuta observatie sociala; fiindca esti foarte tanara n-ai cum sa recunosti in cele ce ti-am reprodus mai in urma,vechi obiceiuri romanesti,dar cunoscatorii vor sti exact la ce face trimitere textul poetului. Daca mi-e permis,invit pe toti iubitorii de carte sa citeasca acest inegalabil poem plin de, amare uneori, invataturi despre"eterna Valahie", cum spune un critic literar.Numai bine.
anonim_4396 întreabă: