Trebuie sa te corectez, conform art.58 din Constitutia Romaniei 2003 si art.6 din L.35/1997, republicata in 2004, Avocatul Poporului este numit pe o perioada de 5 ani si este autoritate publica autonoma.
Avand in vedere ca in atributiile acestuia intra apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti incalcate de autoritatile administrative (aici se cuprind si regiile autonome), atunci el poate interveni doar la punctele b)(doar intr-un caz) si c).
La pct.a) nu are calitatea sa intervina, intreprinderea nefiind autoritate administrativa si interventia poate fi facuta doar de ITM ori organele penale, folosirea muncii minorilor sub 15 ani fiind infractiune, prevazuta in Codul muncii.
La punctul b) interventia depinde de faptul daca dreptul la mostenire a fost incalcat de o autoritate, daca a fost incalcat de persoane fizice nu poate interveni, cazul fiind de competenta instantelor judecatoresti.
La pct.c) poate interveni fara probleme, s-a incalcat dreptul la libertatea intrunirilor(art.38 din Constitutie) si Avocatul Poporului poate cere autoritatii care n-a aprobat mitingul sa il aprobe. Numai bine!
Punctul a intra sub incidenta legii muncii, nu are legatura cu Avocatul Poporului. Punctul b este perfect legal in conditiile in care respectivul copil nu este recunoscut de unul dintre parintii. Raspuns final: Punctul C, pentru ca este incalcat dreptul la libera exprimare... Succes.
LisaJulie întreabă: