Cred că este o comparație puțin greșită, pentru că tu compari creațiile de vârf din muzica clasică (pentru că acestea sunt cele care au supraviețuit și ne sunt familiare) cu creațiile nu tocmai de vârf din ziua de azi.
Realitatea este că și pe vremea lui Mozart existau compozitori fără talent și muzică de proastă calitate, la fel cum în ziua de azi există și compozitori talentați și muzică bună. Nu este ca și cum pe vremea lui Mozart tot ceea ce se producea era la nivelul lui Mozart, iar în ziua de azi tot ceea ce se produce este la nivelul lui Nicki Minaj.
Diferența majoră este că în urmă cu câteva secole producerea și accesul la muzică nu erau la îndemâna oricui ca în ziua de azi, când oricine poate să "compună" și oricine poate să asculte absolut orice.
Cât despre aprecierea unui anumit tip de muzică, nici pe vremea lui Bach nu toată lumea îl asculta și aprecia pe Bach. Era la fel de inaccesibil omului "de rând" cum este și astăzi. Cei mai mulți oameni ascultau muzică despre hangițe cu sâni mari și despre cât de mișto este să înjunghii un om pentru o halbă de bere.
Masele vor aprecia întotdeauna ceva mai ușor și mai accesibil, iar o categorie foarte restrânsă va aprecia creațiile complexe care necesită o anumită pregătire pentru a fi înțelese.
În concluzie, cred că la nivelul de vârf artele nu și-au pierdut nimic din complexitate. Doar că datorită progresului tehnologic acestea sunt inundate de milioane de creații slabe și de foarte mult zgomot de fundal.
Prin muzica de azi ma refer in special la cea care se asculta pe la festivale (Untold de exemplu).
Am înțeles la ce muzică te referi, dar eu îți spun că nu este o comparație corectă. Compari mere cu portocale.
O comparație corectă ar fi între Mozart și Stravinsky sau Gershwin, în niciun caz între Mozart și Armin van Buuren
Omenirea evoluleaza,e ceva normal,eu unu apreciez si trecutul si prezentul, mai mult ascult muzica veche,nu inteleg muzica house, la fel si filmele mai mult vad vechi, dar este si muzica buna in prezent si filme, la teatru nu prea merg tineri nici sa asculte vreo simfonie, iar cu dansatul uni rup mesele pe manele, https://www.youtube.com/watch?v=D7ztZ_qhx5Q&t=1170s
In ultimii 100 de ani omenirea a evoluat cat nu a evoluat in ultimii 3000 de ani.
Da totul e altfel.
Daca acum 20 de ani nu stateam 10 min in casa ca ne plictiseam de moarte, acum nici nu mai cobori in scara dupa o stica de apa ca si aia o comanzi la usa.
Comparatia ta mi se pare un pic deplasata, alte vremuri, alte obiceiuri, eu de placere sau de nevoie m-am adaptat la standardele societatii de azi si ce imi placea legat de toata categoria artei acum ceva ani, astazi mi se pare plictisitor.
Ce a fost bun ieri, e invechit azi, ce e bun azi va fi invechit maine, respectam ce a fost, ne adaptam la ce va fi.
Exista si arta buna in ziua de azi precum filmul care chiar daca la noi e mort fata de ce a fost, in afara eu zic ca au filme forte reusite, sau muzica, exceptand tigania de maneaua.
Ps: In legatura cu muzica pe calculator, sa stii ca nu e deloc asa, e foarte multa munca in spate, am un prieten care se ocupa cu asta si calculatorul il foloseste doar pentru a pune cap la cap munca cu inregistratul. E ca la un pian, pune ce a intregistrat pe niste clape, dar apoi trebuie sa creeze o compozitie cu gandul ca trebuie sa le placa celor care o cumpara si automat celor care o asculta.
Prin muzica la calculator ma refer la stilurile house, trap, etc.
alexutzaaa_9379 întreabă:
LisaJulie întreabă: