Cine ti-a zis ca un cal merge mai incet ca o bicicleta? Un catir poate, dar nu un cal. Daca nu vrei sa tragi de el, merge cam ca o bicicleta. In mod normal, media e undeva la 40 de km pe ora cu un cal (dar cum am spus, poti merge cu 20 ca si cu o bicicleta, sau poti merge si cu 80, ca si cu o masina, insa nu pe perioade lungi de timp), si il poti calari efectiv 8-10 ore pe zi, cu pauze bineinteles, fara nici o problema. La 10 ore, ai 400 de km, pe zi. Deci cam in 5 zile ai parcurge distanta de 2000 de km. Minim. La 60 la ora, ce ar insemna s-a cam tragi de cal, vine mai putin, doar ceva mai mult de trei zile! Nu degeaba cindva era mijlocul principal de deplasare, si doar aparitia masinilor l-au detronat.
Eu am spus cu 40 km/h, timp de 10 ore pe zi. Doar 10 ore pe zi. Deci i-ar mai ramine calutului 8 ore de somn noaptea, si inca alte 6 ore pentru odihna pe drum, ceea ce inseamna aprox 40 min odihna la o ora de mers, si cred ca ar fi suficient. Deci 40kmx10h/zi=400km/zi. Daca e sa mergi 14 ore, calul sa doarma 7 ore, tot iti ramin pentru pauze 3 ore, adica aproximativ un sfert de ora pauza la o ora de mers. Si atunci ai 40kmx14h/zi=560km/zi, ceea ce ar insemna ca ai face drumul in mai putin de patru zile.
Insa, daca te-ai uita in istorie, nu o data a fost cazul in care o armata calari si-a luat prin surprindere adversarul, pentru ca au ajuns la locul luptei mai devreme decit erau asteptati, pentru ca acei oameni au stiut cum sa traga de caii lor, fara sa ii oboseasca.
Si inca ceva: eu, cu bicicleta mea, fara muschi de cal al picoare, pot face in medie 200 km pe zi, deci nu mi se pare deloc exagerat 400 de km pe zi pentru un cal.
Un cal ajunge pana la 80 km/h(aka 50MPH). Sa zicem ca fuge 2 ore pe zi cu 60 km/h, si 6 ore cu 10 km/h. Total in 6 ore de drum, 180 km, intr-o zi.
In 12 zile de genu' asta, calu' face aproximativ 2160 km.
Nice!
OK si te duci cu calu la 2000 km, dar de ce trebuie sa mearga? Sti doar ca este un animal foarte rezistent la efort fizic, poate fugii tot drumu, da tot drumu... Desigur cu pauze!
Deci sa intelg din cometariu ca te referi de cei din trecut. Depinde foarte mult de cati oameni ar calatorii, modul de organizare, ce aveau de carat dupa ei, climatul, zona geografica, si multe altele. E ceva foarte complicat si nici macar istoricii nu cred ca iti pot da un raspuns concret mai ales ca sunt multe ce nu stim de acele perioade, si multe date sunt gresite.
Ceva mai exact de ce ai vrea tu sa stii am vazut in un episod din documentarul " the human planet". In mare, arata calatoria unui grup de femei in o alta parte a desertului. Iti recomand toate episoadele.
Si app daca te referi la 1 singur om cu 1 singur cal cat ar face iar devine complicat chiar imposibil, luand in considerare ca nu poti merge pe oirunde cu calul si chiar imposibil de a trece anumite granite. Dar imi plac astfel de idei fara rost, de asta sunt pe acest site in primul rand, serios
OMG cel mai tare raspuns ok mi se pare putin cam mult pentru bietul cal care ar fi mers intr o viteza asa pana undeva sa transmita doar un mesaj dar am sa ma incred in tine cred ca ai raspuns destul de clar cristi202 mersi mult
dar ok fuge numai ca 40km/h 2000km asta cam iese ce spui tu
dar calutul nu se odihneste, mananca, una alta?
deci sa inteleg in 10 zile maxim dar oricum sub 10 zile
Pai daca o masina ar merge cu 100 km pe ora iar lua 20 de ore sa ajunga un ca sa zicem ca ar merge cam cu 10 km pe ora plus sa manance si sa se odihneasca as zice cam 2000-2500 ore asta ar insemna cam 3 luni iti propun sa nu incerci sa mergi cu un cal 2000 de km e mai rentabila masina.Doamne ce subiecte de vorbire v-ati ales plictiseala asta.
In socoteala pe care am facut-o reiese ceva aproximativ logic ca poate fugi da am zis sa pun 10 km pe ora ca sa fie mai echilibrat si ori cum dupa 5 ore max de alergat plus calara pe cal el oboseste
Sociopatul întreabă:
Ghost99 întreabă: