Hmm greu de spus! Sincer?! cand mass media se va opri sa promoveze prostia, pornografia si scandalul.De curand ma uitam pe un ziar si ce sa vezi: Doua fufe una proasta una beata se injurau ca la usa cortului! Scris mare! Scandal! poze cu ele imbracate presupun ca la ce mici erau hainele...in fine si in colt jos scris cu litere de-o schioapa cu o poza minuscula un savant roman care a adus cinste Romaniei castigand un premiu la o conventie internationala
O sa treaca inca mult timp... Depinde de ce varsta are, pentru ca inainte era doar "Î" nu si "Â" asa ca nu va mai luati de el. Nu toti reusesc sa se adapteze acestor reguli
Sînt/Sunt/Sânt? Care e varianta corectă?
Posted on April 22, 2012 by haxxo
Sînt/Sunt/Sânt? Care e varianta corectă?
Varianta corectă o găsim la sfîrşitul textului.
Sunt sau sînt
Î nu se pronunţă ca U, e o diferenţă mare între ele, oricine o poate observa rostind de mai multe ori literele şi fiind atent la ce se întîmplă în propria gură în acest timp. La Î se folosesc limba şi palatul gurii pentru rezonanţă, iar pentru U se folosesc buzele, care sînt ţuguiate şi lasă să treacă aerul printr-un orificiu strîmtat. E normal să pronunţi Î în loc de U cîteodată, asta este reacţia normală. SÎNT este rostit mult mai uşor decît SUNT, chiar şi pentru faptul că de multe ori cînd zici S îl zici şi pe Î cu el, adică spui SÎ. Întoarcerea din 1993 la SUNT a fost (şi este) o greşeală din punct de vedere practic, face vorbirea mai greoaie, mai puţin curgătoare. Se jertfeşte deci comoditatea actului vorbirii pentru a arăta înrudirea cu latina, pe care nu mai dă nimeni nici două parale în ziua de azi, cînd foarte multă lume foloseşte cuvinte englezeşti (de ex. SITE, pronunţat SAIT), în detrimentul celor de origine latină (românescul SIT, provenit din latinescul SITUS).
î din a sau î din i?
Acuma despre scrierea cu Î din I faţă de cea cu Î din A. Trebuie luat în considerare şi aspectul fonetic. Sunetul Î (scris Î sau Â) nu are nici o legătură cu sunetul A, deci e absurd să fie scris Â, cu excepţia binecunoscută (cuvintele derivate din "român"). Iarăşi, se poate face testul pronunţiei şi se observă că la A se deschide gura larg, pe cînd la I şi Î nu. I şi Î sînt înrudite, ambele folosesc palatul gurii. I foloseşte partea din faţă a palatului, Î pe cea centrală (de la mijloc). "A" nu foloseşte palatul, la acest sunet se deschide gura şi se lasă să treacă aerul.
Modificarea din 1993 (cea care l-a introdus pe î din a) a fost făcută la modul amatoristic, contra argumentelor specialiştilor. Rezultatele ei sînt dezastruoase, există o groază de persoane care habar nu au de excepţiile de la regula din 1993, de exemplu folosirea exclusivă a lui "î" în interiorul cuvintelor compuse (reîncercare, nu reâncercare) sau la sfîrşitul cuvintelor (coborî, nu coborâ, deşi există coborâre). E normal să se întîmple aşa, folosirea lui "â" în interiorul cuvintelor duce la probleme de care limba română scrisă nu are nevoie.
Să ne mai reamintim şi disputele pe care le-a stîrnit după căderea regimului decizia Academiei Române de revenire la dubletul î din i – â din a. La mijloc a fost iarăşi un joc politic. Înalta instituţie ştiinţifică se compromisese grav de-a lungul deceniilor de comunism. Înainte de 1989, în fruntea ei ajunsese… Elena Ceauşescu, soţia dictatorului-cizmar. Burduşită cu pseudo-savanţi deveniţi membri doar datorită obedienţei ideologice, Academia s-a văzut in 1990 supusă unor critici vehemente din partea noii societăţi civile. Un memoriu semnat de sute de intelectuali a acoperit întreaga primă pagină a unei ediţii din România Liberă, singurul ziar independent al momentului. In atari condiţii, cuiva i-a venit o idee „salvatoare": ce-ar fi dacă ar face Academia o demonstraţie de „anticomunism"?! Cum?: „demascîndu-l" pe î din i ca fiind „de inspiraţie sovietică" şi impunînd întoarcerea la â din a. Singurii membri lingvişti au boicotat – de altfel – iniţiativa (Emanuel Vasiliu a votat împotrivă, iar Ion Coteanu s-a abţinut, deşi era un susţinător al puterii „neocomuniste" de atunci). Degeaba. Şi tot degeaba au pledat colegii lor de meserie şi mare parte a elitei noastre intelectuale cum că simplificarea scrierii e utilă, că alternarea celor două simboluri grafice pentru acelaşi sunet induce confuzie sau că doar unele cuvinte care conţin sunetul î vin din latină. Degeaba numeroasele articole şi studii raţionale care s-au publicat pe această temă. Aşa se face că şi astăzi, după peste un deceniu, în ciuda normativului Academiei, principalele reviste culturale româneşti (între care Observatorul Cultural) şi o serie de edituri importante continuă să folosească scrierea doar cu î din i…
PS: Varianta corectă este sînt
Daca asa ai invatat tu la scoala nu inseamna ca automat e si corect. Eu ti-am postat o explicatie, si nu eu am scris-o, a motivului pentru care scriu in acest fel. Acest limbaj a fost folosit mai bine de 40 de ani iar cel din prezent are doar 20; care e varianta corecta? Ambele!
Ar fi o minune sa se intample asa ceva. As reveni in invatamant. Depinde de n factori si de absolut toata populatia ca prostia sa ramana in urma si sa inaintam prin cultura si educatie. Ar fi prea frumos.
Spune-mi doar cum ai ajuns tu la concluzia ca arta si cultura romaneasca sunt in cadere libera? sau cine te-a inspirat pentru o asemenea afirmatie... total gresita!
Spune-mi tu numele a doar 10 artisti romani de azi si eu o sa sterg postarea!
Ti-am cerut cam mult, dom'soara si-mi cer scuze pentru "greseala"; da-mi totusi doar 5 nume!
Nu particip la un dialog atat de violent pe aceasta tema. in felul acesta trebuie sa intelegi tacerea mea... ma asteptam sa o fi facut. o zi buna!
"Frumos" mod de a te scoate, insa stii ce cred eu? Eu cred ca te-ai aventurat intr-o discutie iar in sprijinul afirmatiei tale nu poti aduce argumente.
Pai nene... Daca astia de la ICR tot au vise(erotice, as zice eu) cu Mircea Cartarescu laureat al Premiului Nobel... ce sa le faci. Au si ei dreptul sa viseze, numai ca viseaza pe banii statului. Ar trebui sa revina cu picioarele pe pamant si sa-si dea seama ca Mirciulica nu va lua niciodata Nobelul, nici daca ar fi singurul nominalizat.
Acum ca Victoras Plagiatorus a mai taiat cu 30% fondurile ICR, o sa fie si mai rau...
Pe alocuri ai dreptate. Eu n-as spune ca sunt in cadere libera... Asta inseamna ca in trecut au fost in top. Ceea ce e o minciuna. As spune ca a noastra cultura s-a zbatut mereu in mocirla. Suntem o tara mica, subdezvoltata, cu un sistem de educatie praf, cu o guvernare imbecila(indiferent de ce partid vorbim), plini de evaziuni fiscale, de spalare de bani, Romania e printre cele mai corupte tari din UE dupa Grecia, Italia, Bulgaria, Spania etc etc. Chiar crezi ca un astfel de popor, o astfel de tara poate oferi lumii o cultura de top? Te intrebi ce legatura au toate astea cu cultura... Au. Pentru ca o cultura nationala se construieste cu bani, foarte multi bani investiti acolo unde trebuie, nu in propriile noastre buzunare.
Eu nu vad cultura romaneasca sa fie una de top, nici macar modesta, ci una de rahat.
Sunt* ce ironic e faptul ca vorbesti despre arta si cultura dar tu la randul tau ai grave greseli gramaticale O_O.
Pai vor trece ataatea generati, pana cineva de acolo de suus isi va da siama cat de importanta, este cultura pentru neamu Romanesc
aicinuehi5 întreabă:
DamianStefan întreabă:
ZloteaIulian întreabă: