Ce era bine atunci:
-siguranta locului de munca
-siguranta pe strazi
-asigurarea unui loc de munca
-autoritatea legilor
Ce era rau:
-lipsa libertatii de a gandi si spune altceva decat prevedeau normele comuniste
-sacrificiile pe care trebuia sa le faca populatia in numale achitarii unor datorii ce pareau interminabile:lipsa carnii, a oualor, atot ce insemna aliment de baza; in rafturi nu gasai decat conserve de mazare si fasole
-cenzura pentru creatia artistica
-indoctrinarea copiilor incepand chiar de la gradinita
-nesfarsitele defilari ce proslaveau regimul
-cultul personalitatii conducatorilor
-programele tv de doar 2 ore
-intreruperea curentului electric orase si sate ramase in bezna ore intregi, s. a. m. d.
Ce e bine acum:
-libertatea cuvantului
-libertatea de a circula
-indestulare cu produse de tot felul
-libertatea de a te stabili in orice mare oras al tarii
-lipsa cenzurii
-existenta mai multor partide
Ce este rau acum:
-prabusirea sistemului de invatamant
-cresterea delincventei
-nesiguranta locului de munca
-aparitia unei noi categorii:imbogatitii prin spolierea averilor tarii
-promovarea de catre politiceni a interesului propriu in dauna celui general
-lipsa de autoritate a legilor precum si coruptabilitatea celor pusi sa le aplice, s. a. m. d.
-
Ca sa intelegi cind era/este mai bine ar trebui sa citesti "1984-George Orwell"(un Jules Verne al epocii ce urma sa se nasca);"La inceput a fost sfarsitul-Adriana Georgescu";"Patimile dupa Pitesti, Paul Goma". ca sa dau doar citeva titluri. Voi chiar veti crede ca sunt carti SF, dar din pacate sunt PREA adevarate.Ma bucura perceptia voastra!
Atunci aveai bani( tot romanul avea un loc de munca si o locuinta) dar nu aveai ce cumpara cu ei, hrana era rationalizata. Acum ai ce cumpara dar nu sunt bani, trebuie sa-ti cumperi locuinta ( daca ai cu ce) si sa te rogi sa nu-ti pierzi locul de munca( cine are).
Eu nu l-am apucat pe Ceasca... dar din ce imi spune tata(ca atunci aveai ce sa mananci, ca atunci aveai o casa, un servici) eu zic ca era mai bine atunci.
Dupa parerea mea si din cate am auzit si eu pe la unii oameni mai invarsta, e ca a fost bine si atunci unele lucruri pe care le facea. ca de exemplu. nu er om care sa nu aiba o casa sau un loc de munca. si acum o multime e oameni stau in strazi si cersesc. dar nu era bine atunci pentru ca oameni nu aveau voie sa vorbeasca despre religie sau sa mearga la biserica si a demolat multe biserici ...deci unele lucruri care ne lipsesc acum inainte nu lipseau si ce lipsea pe vremea lui Ceausescu avem acum...
PurpleMonster întreabă:
Emamuresan întreabă: