Banuiesc ca te referi in principiu la artele vizuale gen pictura si sculptura. Astea au avut o istorie mai interesanta. Dar muzica si teatrul (iar apoi filmul) au avut fix evolutia inversa, devenind tot mai accesibile omului de rand.
In modernism pictura a trecut printr-o faza in care se renunta usor la nevoia de a putea imita perfect realitatea, probabil si partial din cauza aparitiei aparatului foto, si sa puna mai mult accent pe creativitatea si imaginatia pictorului. Asta deja de vedea in impresionism, dar de la cubism incolo au inceput sa apara picturile cu adevarat abstracte.
Eh, prima generatie a dat cativa din cei mai valorosi artisti ai tuturor timpurilor: Dali, Picasso, Ernst, Magritte etc. Dar astia care nu erau nici pe departe la fel de geniali, au inteles ca pentru a deveni un pictor bun, trebuie sa te impotrivesti esteticii vechi. Tipicul "forme fara fond". Si in loc sa ai pictori care studiau tehnicile consacrate de pictura, si renuntau doar la cele care le inhibau expresivitatea, au aparut pictori care se bazau doar pe expresivitate, dar care nu stiau efectiv sa picteze nimic. Ca sa compenseze pentru lipsa de abilitate, ar trebuit sa devina din ce ince mai socanti si sa se bazeze tot mai mult pe interpretarea operelor lor.
Ce sa zic, pacat de pictura, sculptura si chiar si poezie, ca si asta a trecut prin acelasi proces...
Majoritatea operelor care sunt populare acum au fost controversate la vremea lor. E vorba de context cultural. Arta de obicei incearca sa rupa barierele impuse de societate la vremea respectiva. Amantul doamnei Chatterley a socat Romania interbelica. Acum ni se pare un roman plictisitor despre un subiect banal. Mie nu mi se pare arta din ziua de azi socanta. Ai vazut picturi din perioada medievala? Oamenii erau obsedati de religie si organe genitale. Ar soca orice roman de astazi pentru suntem o societate pudibonda.
DamianStefan întreabă:
ZloteaIulian întreabă: