| Centenave a întrebat:

Baa baietiii, am nevoie de ajutor mare! Vreau sa stiu si eu niste traditi romanesti de nunta. Preferabil de Banat, am cautat pe internet dar nu prea am gasit nimic folositor. Vreau sa fac o nunta traditionala dar nu stiu de unde sa incet. sad Multumesc mult.

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Evenimentul incepe cu obiceiul chemarii la nunta. Chemarea se face de catre grivari adica de catre cavalerii de onoare. Ei ofera rachiu celor invitati.

Cu trei saptamani inainte ca nunta sa aiba loc, preotul face strigarea in biserica, anuntand public evenimentul ce va avea loc. Aceste obicei este cu scopul de a inlatura toate piedicile care pot aparea in casatorirea celor doi tineri.

Inainte de nunta cu cateva zile va avea loc petitul.Traditia spune ca mirele trebuie sa mearga la parintii fetei pentru a o cere de sotie. Acestia il pacalesc pe baiat. Cand mirele o cere de sotie pe fata de la parinti acestia ii vor aduce in locul fetei o batrana din sat. La urmatoarea cerere ii vor aduce o fetita iar in cele din urma, parintii o vor aduce pe viitoarea lui mireasa. Obiceiul acesta este practicat doar de banateni.

La intrarea in biserica, mireasa care nu doreste sa devina mama mai repede va arunca cu mac pe jos. Fiecare samanta de mac simbolizeaza anii care vor trece pana cand ea va avea copii. Aceasta traditie este din nou, tipica zonei Banatului.

Petrecerea nuntii este sarbatorita cu mare fast. La acest ospat, toti invitatii vor savura mancaruri traditionale si vor dansa hore si dansuri populare. Ceremonia este urmata de jocul miresei. Dupa acest moment special, nuntasii o vor rasplati cu bani pentru dansul oferit.

A doua zi dupa terminarea nuntii, perechea casatorita va merge la fantana din sat. Mirii scot apa cu galeata din fantana si le toarna apa satenilor pentru a se spala pe mana, acestia primesc bani in schimbul gestului facut. Dupa aceea, mirii se vor opri la casa nasilor de cununie pentru a le oferi cadoul pentru sprijinul si favoarea accordata.

Aceste traditii si obiceiuri de nunta erau ridicate la mare cinste in trecut. Totusi chiar si la o nunta moderna din zilele noastre, in zona Banatului acestea inca isi fac simtita prezenta.

| Centenave explică (pentru RAY):

Nu pot sa-ti multumesc destul! Iti apreciez raspunsul

| RAY a răspuns (pentru Centenave):

Npc,doar sunt banatean

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Felicitari lui RAY pentru excelenta descriere a principalelor momente de la o nunta traditionala din Banat.

Pacat ca sunt "ignorat" de el si nu-mi pot da voturile la acest raspuns scurt, clar, complex si folositor.

| Yon1470 a răspuns:

Intreaba si tu mai batranii locului!