anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună!
Aș dori să pictez în ulei, pe pânză pentru prima oara, deoarece în acrilic am pictat și nu îmi place că rămâne prăfuit la sfârșit!
Pânză am acasă!
Îmi puteți spune ce culori mi-ar trebui, de la ce firmă, pe bucăți sau la set, câte pensule și de care anume exact, câte șpacluri?
Am avut acasă cateva culori în ulei, care miroseau a pește de la o firmă cu un logo ca un cerc spiralat, nu mai știu cum le ziceau : alb, negru, roșu, albastru și galben!
Da, am încercat să pictez pe o bucată de pânză ca un papirus, dar foarte greu le întindeam și foarte greu curațam pensula!
Menționez că nu am mai pictat niciodată pe pânză!
Mulțumesc pentru sfaturi!

Răspuns Apreciat de Editori
| Anjaa a răspuns:

De ce ai nevoie pentru a începe :
-Îti recoman pânza bumbac Rafaelo Artist. Este o panza cu granulație 280gr/mp, foarte bine întinsă pe șasiurile cu suport de lemn de brad, fără noduri. Preturile variază în funcție de mărimea de la 8 lei pana la 280lei.
-In ceea ce privește vopseaua iti recomand seturile de culori de la Royal&Langnikel. Cel mai mic set (suficient pentru inceput) este cel cu 18 culori a câte 12 ml. Este o vopsea de calitate, culori placute, vivide, care se păstrează foarte bine în timp. Nu au un miros puternic și se curata foarte ușor de pe suprafețe.
Daca preferi achizitionezi culori "la bucata" le poți încerca pe cele de la Graduate Daler Rowney.

Intens pigmentate, cu uscare mai rapida si consistenta bogata, cremoasa. Pe baza de ingrediente de calitate superioara, rezistente la lumina. Ideale pentru studiu si experimentarea diverselor tehnici de pictura in ulei.

Ai libertate sa pictezi in tehnici variate, datorita vascozitatii dense si diversitatii de nuante transparenta sau cu putere de acoperire; de la glasiuri - straturi transparente suprapuse, pana la impasto, tehnica in care folosesti straturi groase si expresive de culoare, care retin urmele de pensulatie sau cutit de pictura.

Salvezi timp datorita timpului de uscare mai rapid (4-5 zile la atingere), mai ales in tehnicile care presupun suprapunerea straturilor peste substraturi uscate.
-Pensulele sunt un factor decisiv. Este posibil ca vopseaua sa nu se intinda adecvat deoarece nu ai folosit pensule speciale pentru pictura in ulei.

Pensule cu par de porc si cu maner scurt, cu varful in forma pamatufului "cioc de rata – filbert". Aceste pensule sunt folosite cu succes la pictura in culori de ulei sau in culori acrilice vascoase.
Pensulele rotunde cu varful subtire, lung, din par sintetic, fin dar in acelasi timp destul de elastic incat sa permita un control superior al pensulei fara ca varful sa se despice, sunt ideale pentru pictura in acuarele, tempera, culori acrilice, fresca sau culori de ulei.
În continuare alte tipuri de pensule: Pensulele rotunde cu varful gros, scurt, Pensule late cu par sintetic rigid si maner lung.
5/6 pensule de diferite mărimi ar trebui sa fie suficiente pentru inceput.

-Cutit de pictura (dacă te decizi pentru tehnica cutitului)
-Paleta de lemn sau orice alt material în afara de plastic

- Diluanți pentru a schimba consistenta și opacitatea culorilor. Aici este o întreaga teorie.
Diluant- are proprietatea de a dilua culorile dar și de a curata pensulele după utilizare.
Uleiul- din semințe de în (este recomandat) canepa, miez de nuca sau la nevoie de floarea soarelui
Vernisul- este o soluție formata din rășini și solvent, care se aplica după uscarea picturii pentru a da un strat neted și lucios. Acesta va preveni ca picturile tale sa arate "prafuite"

Cum pictezi cu vopsea în ulei?
Tine minte faptul ca poti picta in ulei si fara a folosi solventi sau medii de dilutie. Foloseste-te de presiunea cu care apesi pensula pentru a intinde vopseaua intr-un strat mai subtire, sau, foloseste-te de tehnica cutitului pentru pictura pentru imprastierea culorilor pe panza si realizarea de modele in relief. Nu renunta insa complet la ulei. Vei avea nevoie de el ca mediu pentru curatarea si intretinerea pensulelor.
Aseaza intotdeauna vopselele de ulei in aceeasi ordine pe paleta. Astfel, cu trecerea timpului, vei ajunge sa stii in mod instinctiv din ce loc sa iei culoarea dorita, iar paleta va avea o viata mai lunga.

1 răspuns:
| NeverGonnaLetYouDown a răspuns:

Ma indoiesc ca dai de cineva cu acest hobby pe aici, uite un link de unde iti faci tu cercetarile: https://www.google.com/......ps?/search