Arta romană de pe teritoriul României
[modifică] Arta daco-geţilor
[modifică] Arhitectura
În arhitectura daco-geţilor sunt cuprinse mai multe tipuri de construcţii, cum ar fi cele militare, fiind reprezentate de cetăţi, turnuri de pază, fortificaţii sau cele civile cum ar fi locuinţele sau depozitele. Ca materiale de construcţie ale acestora, erau folosite piatra fasonată, bolovanii sau lemnul. Cetăţile erau construite pe plan neregulat, având ziduri din piatră, cu turnuri pătrate şi cu una sau mai multe porţi. Exemple pot fi: fortificaţiile de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Sarmizegetusa.
[modifică] Ceramnica
Ceramica daco-geţilor avea ca motive de decor, figuri geometrice, simboluri solare, schematic stilizate. Daco-geţii nu au folosit reprezentarea figurativă pe vasele de ceramnică motivul fiind conflictul acestora cu Roma. Exemple pot fi vasele descoperite în Munţii orăştie.
[modifică] Arta romană în Dacia
O dată cu cucerirea Daciei de către romani, s-a înregistrat o evoluţie de tip superior al societăţii iar cultura şi arta romană a devenit de tip provinci.
[modifică] Arhitectura
În arhitectură, se întâlnesc influenţe elenistice dar şi tradiţii daco-getice, astfel construcţile din Dacia nu erau impunătoare sau fastoase, neavând decoraţii bogate, iar un caracter accentuat militar. Oraşele erau construite conform urbanisticii romane, în centrul acestora înâlnind edificile publice, sanctuarul, iar de jur împrejur se întâlneau cartierele de locuinţe toate înconjurate de ziduri de apărare. Exemple de oraşe pot fi: Ulpia Traiana Sarmisegetuza, Adamclisi. În jurul oraşelor se puteau întâlni gospodării izolate fiecare având o zonă de protecţie, turn de apărare sau două zone: zona locuinţelor stăpânilor şi cea sclavilor. Locuinţele stăpânilor conţinau camere de locuit şi baie. Separat întâlnim adăposturile sclavilor, animalelor, ateliere şi magazii. Castrul este un spţiu cu caracter special împărţit în trei zone importante, zona cazărmii soldaţilor, zona locuinţelor ofiţerilor şi zona magazinelor şi depozitelor de alimente. Bazilica, o construcţie formată dintr-o sală rectangulară ce era împărţită în trei nave inegale despărţite prin şiruri de arcuri pe coloane.
danycosty întreabă: