Profesorul nostru de religie spunea candva demult ca in regiunea Brasov-Fagaras se vorbeste cea mai curata limba.
Insa trebuie sa tinem cont ca acum traim amestecati, de ex. in Brasov traiesc multe persoane din Moldova (absolut nimic rau in asta, doar ca ei probabil folosesc un accent specific).
Iar in Bucuresti se vorbeste oricum foarte colorat, acolo gasesti persoane din aproape orice colt de tara, de la tarani pricopsiti, la intelectuali "de carton" si "cefe late" (nu voi numi o regiune, dar il voi numi "limbaj sictirit").
Nu exista limba corecta sau curata nicaieri. In fiecare tara, la un moment dat o universitate stabileste care dialect este cel 'oficial' (de obicei cel din capitala), si nivelul de corectitudine urmeaza sa varieze in functie de cat de apropiat e de acela.
Deci, dupa definitie, la noi ar fi Bucuresti, pentru ca varianta care se vorbese acolo sta la baza tuturor regulilor 'oficiale'.
Zona Munteniei, cu precădere zona județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova.
Chiar și în București, dacă ignori limbajul de bombardier clocit în BMW, vei observa că majoritatea oamenilor vorbesc o română destul de curată, fără inflexiuni sau accente.
Este greu de spus. Situația economică a României a dus la crearea unor poli economici, adică orașe mari în care au migrat români din alte zone ale țării și care au adus cu ei accentul zonei din care provin, regionalisme sau chiar greșeli flagrante. Acum mulți ani se spunea că în zona Brașov, dar vei avea surpriza să auzi brașoveni spunând "erea" în loc de "era", forma de imperfect a verbului "a fi". Unii ar fi tentați să spună că în București, fiind capitala țării, dar ar fi fals. La București vei auzi (și vei vedea scris) "țigare" în loc de "țigară", "păpușe" în loc de "păpușă" sau deja binecunoscutul (și total greșit) "decât" folosit în construcții pozitive. Ex.: "Am decât o țigare". Greșit. Forma corectă fiind "Am doar o țigară".
Răspunsul meu ar fi că nu cred să mai existe o zonă în care să se vorbească limba română curată și corectă.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: